OKS: Bogdanovićeva i Filipović najuspešniji u 2016.

Olimpijski komitet Srbije

Olimpijski komitet Srbije je na svečanosti u Domu narodne Skupštine uručio trofeje najuspešnijim sportistima, timovima i treneru u 2016. godini.

  Najuspešnija sportistkinja Srbije za 2016. godinu je tekvondistkinja Tijana Bogdanović, koja je prošle godine bila najbolji mladi sportista u izboru OKS. Sa Olimpijskih igara u Riju se vratila sa srebrnom medaljom.

„Zaista sam imala neverovatnu godinu. Moram da kažem da najveća zasluga za to što ja u ovom trenutku držim ovaj trofej ide mom treneru Draganu Joviću. Hvala mu za sve što sam proživela poslednjih godina,“ rekla je Tijana Bogdanović

Za najuspešnijeg sportistu proglašen je Filip Filipović, koji je osvojio zlatnu medalju sa vaterpolo reprezentacijom Srbije i sa 19 postignutih golova bio najkorisniji igrač olimpijskog vaterpolo turnira.

„Daleko je Tokio, a gledajući prethodnog kapitena i sve postignuto sigurno je da zadatak niće biti lak, ali imajući u vidu kakave saigrače imam u bazenu biće mi zadovoljstvo“, rekao je Filipović, koji će biti kapiten vaterpolo reprezentacije u sledećem olimpijskom ciklusu umesto sveže penzionisanog Živka Gocića. 

Najuspešniji muški tim su olimpijski šampioni iz Rija vaterpolo reprezentacija Srbije, koji su takođe i aktuelni svetski i evropski prvaci, kao i osvajači Svetske lige. 

Najuspešniji ženski tim po sedmi put su olimpijske vicešampionke odbojkašaka reprezentacija Srbije. Ove devojke ušle su u istoriju i osvojile prvu olimpijsku medalju za odbojku u ženskoj konkurenciji.

Ove godine Olimpijski komitet Srbije dodelio je i specijalno priznanje, Trofej za najuspšenijeg sportistu u individualnim sportovima koji je otišao u ruke rvača Davora Štefaneka, osvajača zlatne medalje na OI u Riju. 

Za najuspešnijeg trenera je izabran selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić, dok je najuspešniji mladi sportista vaterpolista Nikola Jakšić.