MOK želi što manje troškove organizacije OI 2020.

Getty Images/Tomohiro Ohsumi

U Tokiju je održan sastanak Međunarodnog Olimpijskog Komiteta na kome je analizirana uspšenost sprovođenja projekta Olimpijskih igara 2020. u tom gradu.

Sastanak je otvorio predsednik organizacionog odbora Joširo Mori.

Današnje zasedanje ima veliki značaj, jer po prvi put njemu prisustvuju lokalni guverneri i gradonačelnici. Njihov doprinos i pomoć organizaciji su vitalni, iako je domaćin igara samo Tokio.“

Potom se prisutnima obratio potpredsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta Džon Kouts i otkrio šta kakva će biti strategija za budućnost.

Usvojili smo agendu za Olimpijske igre 2020, i jedan od njenih najvažnijih delova tiče se troškova organizacije i njihovog smanjenja. Cilj nam je da budžet za Olimpijske igre bude manji, kako u infrastrukturnom, tako i u organizacionom delu.

Planiramo da nacionalnim komitetima uputimo spisak pitanja o tome na koji način bismo mogli da uštedimo novac, i svedemo servisne troškove na podnošljiv nivo.

Komiteti bi mogli da dobiju kompenzaciju za smanjenje broja kreveta koje će koristiti sportisti, kao i za akreditacije koje se dodeljuju pomoćnom osoblju i članovima olimpijskih ekspedicija.

Moramo biti zadovoljni jer ovime neće biti pogođeni sportisti koji učestvuju na Olimpijskim igrama.

Međunarodni Olimpijski komitet je nedavno prvi put u istoriji objavio imena organizatora za naredna dva velika takmičenja – Pariz 2024. i Los Anđeles 2028.

Ovu odluku prouzrokovalo je odustajanje čak četiri od šest gradove koji su bili među kandidatima. Glavni razlog njihovog povlačenja bio je zabrinutost zbog prevelikih troškova, veličine i kompleksnosti organizacije Olimpijskih igara.