Bilijar i snuker ne odustaju od Olimpijskih igara 2024.

Joosep Martinson, Getty Images Sport

Svetska bilijar i snuker asocijacija nastavila je sa inicijativom da ovi sportovi budu uvršteni u program Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Vodeći svetski takmičari u bilijaru i snukeru su u petak gostovali u Parizu, gde je na Ajfelovom tornju održana i izložba ovih sportova, dok je potom njihova kandidatura izložena i pred Međunarodnim olimpijskim komitetom. 

„Nije kao u fudbalu gde se šutira lopta u gol ili kada se loptica udara štapom u golfu. Bilijarski sportovi su, prema mom dubokom uverenju, u rangu najtežih u celom svetu“, rekao je u Parizu bivši svetski šampion u snukeru Šon Marfi.

Na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju će se takmičari nadmetati u 33 sporta. Na igrama u Japanu debitovaće bejzbol/softbol, karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfing, što daje nadu i bilijaru i snukeru da mogu do OI četiri godine kasnije. 

Proces prijema u grupu olimpijskih sportova je dug i uključuje kontinuirano lobiranje kako bi se delegati MOK-a ubedili da željena veština poseduje dovoljno korišćenja fizičke snage da bi se svrstala u sport. 

Bilijar i snuker entuzijasti se nadaju de će uskoro dobiti pozitivan odgovor MOK-a, a igraju i na „kartu“ što njihov sport nije rodno neravnopravan, te mogu da ga podjednako igraju i muškarci i žene. 

Justin Setterfield, Getty Images Sport