Carl Court/Getty Images

Ostalo

22.08.2019 | 10.00

Upozorenje američkim sportistima: Bez protesta u Tokiju

Šefovi američkog olimpijskog tima preneli su sportistima poruku u kojoj se navodi da nije poželjno da tokom olimpijskih takmičenja iznose političke poruke i da bi zbog toga mogli da snose posledice.

Race Imboden

Leonardo Fernandez/Getty Images

Ovo upozorenje je stiglo nakon Panameričkih igara u Limi kada je dvoje sportista protestovalo protiv socijalne nepravde prilikom dodele medalja. Radi se o mačevaocu Rejsu Imbodenu i atletički Gvenu Beriju koji su dobili 12-mesečnu zabranu. Njih dvoje su na podijumu prilikom intoniranja himne kleknuli kao što je to činio igrač američkog fudbala Kolin Kapernik. 

Šef američkog olimpijskog komiteta Sara Hiršland je rekla da poštuje viđenje sportista ali da se ne slaže sa momentom i načinom na koji su ovi sportisti izneli svoje stavove. Inače američki sportisti su potpisali izjavu da neće praviti nikakve političke, religiozne ili rasne proteste tokom Olimpijskih i Panameričkih igara. 

"Neko mora da ustane protiv svih nepravdi koje se dešavaju u Americi i protiv predsednika koji sve to pogoršava. Previše je važno da bi se ovo prećutalo", rekla je za "USA Today" atletičarka Gven Beri

"Ove sedmice sam bio počastvovan da predstavljam američki tim na Panameričkim igrama i da nosim kući zlato i bronzu. Moj ponos je bio smanjen zbog mnogih mana moje zemlje koja mi je draga. Rasizam, nošenje oružja, tretman imigranata i predsednik koji širi mržnju na sve to. Žrtvovao sam svoj trenutak danas na vrhu podijuma kako bih obratio pažnju na ove probleme za koje mora da se zna", napisao je na Tviteru Rejs Imboden. 

Rejs i Gven neće učestvovati na Igrama u Tokiju zbog svojih ispada u Peruu, a ostali sportisti neće smeti da protestuju na sličan način. Interesantno je da su igre u Tokiju u sred predsedničke kampanje u kojoj će se aktuelni predsednik Donald Tramp boriti za svoj drugi mandat. 

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

PhatAss

Bolje da su ih upozorili da će da im rade doping testove.

Odgovori 54 4

Бања Лука Р. Српска

Како им је добра ова демократија. Ми смо то најбоље осјетили, а и друге земље широм свијета. Надам се скором крају и паду ових "демократа"!

Odgovori 60 9

Morski Bloger

Ma sve bre to terati na doping kontrolu 😀

Odgovori 51 7

* Sva polja su obavezna

Kako sada u Tokio: Srbiji treba pobeda SAD ili jul...

Kako sada u Tokio: Srbiji treba pobeda SAD ili jul...

Kako sada u Tokio: Srbiji treba pobeda SAD ili jul...

Iako je reprezentacija Srbije ostala bez borbe za medalje na Svetskom prvenstvu, preostale utakmice u borbi za plasman od sedmog do osmog mesta mogu da budu veoma značajne zbog plasmana na Olimpijske igre.
Loading...