Privatna arhiva

Ostalo

29.10.2019 | 13.38

Nirmal Purja ispisao istoriju alpinizma

Nepalski alpinista Nirmal Purja danas je postigao istorijski uspeh, jer je u rekordnom vremenu osvojio svih 14 najviših vrhova sveta, viših od 8 hiljada metara!

Nirmal Purja

Getty Images

Purji je za to dostignuće bilo potrebno samo sedam meseci. Prethodni rekord bio je mnogo duži, skoro osam godina!

Misija je završena!”, na Fejsbuku je napisao Purja, sa vrha tibetanske planine Šiša Pangma.

Poljskom alpinisti Jeržiju Kukički je za isto dostignuće bilo potrebno 7 godina, 11 meseci i 14 dana. Svoj podvig on je okončao 1987. godine. Godinu ranije, svih 14 vrhova osvojio je i legendarni Tirolac Rajnhold Mesner.

Nakon Kukičke, koji je u Nepalu 1989. godine tragično izgubio život, nezvanični svetski rekord pokušao je da nadmaši i Korejac Kim Čang-Ho. na njegovu žalost, zakasnio je za jedan mesec.

Purja ima 36 godina i bivši je pripadnik Gurka, koji i danas čine elitne delove britanske vojske. Projekat „8.000” započeo je u Aprilu.

U prvom delu rekordnog pokušaja popeo se na Anapurnu (8.091 metara/23. aprila), Daulagiri (8.167 metara/12. maja), Kangčendzengo (8.586/15. maj), Everest (8.848), Lotse (8.516/oba 22. maj) i Makalu (8.485/24. maj).

Mesec dana kasnije otputovao je u Pakistan, gde je prvi put osvojio čuvenu planinu Nanga Parbat (8.126/3. jul). Boreći se sa nedostatkom sna, kako bi postigao svoj cilj, jer je pet puta za kratko vreme morao da se penje i spušta na ogromnoj visinskoj razlici, Purja je uspeo da osvoji Gašerbrum I (8.080/15. jul), Gašerbrum II (8.035/18. jul) i K2 (8.611/24. jul), drugi najviši vrh sveta.

Samo 23 dana posle Nanga Parbata, stajao je na Broud Piku (8.051/26. jul), petom i poslednjem vrhu druge faze eksperimenta.

Purja je poslednji deo istorijskog podhvata započeo u septembru, osvojivši vrhove Čo Oju (8.188/23. septembar) i Manaslu (8.163/27. septembar). Danas, 29. oktobra, „pao” je i poslednji od ukupno 14 nedodirljivih vrhova, Šiša Pangma, na 8.027 metara.

Pred polazak na poslednju etapu, na pripremama u Katmanduu, Purja je novinarima AFP otkrio da su mu se na početku pohoda svi smejali, kada bi pomenuo da će osvojiti 14 najviših vrhova sveta za manje od godinu dana.

Ljudi su samo odmahivali glavom i pričali kako to nije moguće. I tada sam mislio da je reč samo o poverenju u sopstvene mogućnosti, a pri istoj tvrdnji sam i sada. U životu je potreban pozitivan način razmišljanja, jer ponekad stvari mogu da pođu po zlu. Umetnost je da vidiš rešenja tamo gde su drugi već bili u bezizlaznoj situaciji.

Dodao je i to da želi da inspiriše sledeću generaciju nepalskih alpinista svojim dostignućima, koji bi oborili njegove rekorde.

Šerpasi, Nepalci koji često rade kao vodiči stranim alpinistima, smatraju se najboljim penjačima na svetu, ali sami ne dobijaju toliko slave i priznanja zbog svojih dostignuća, kao strani alpinisti. Purja bi mogao da promeni kompletnu sliku:

Nepal je dom najviših vrhova sveta. Postoji mnogo čak i boljih alpinista od mene, ali svet ih ne poznaje, jer im nije data prilika”, rekao je Purja.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Miloš

Gurka je narod, isto kao i Šerpe, tako da ne može da bude bivši Gurka. Kao što neko ne može da bude bivši Srbin. Ali neste bivši prišadnik specijalnih snaga. A Gurke su kao narod poznati kroz istoriju kao vojnici...

Odgovori 2 3

BK1

Carski, zna da živi

Odgovori 30 0

* Sva polja su obavezna

Humanost na vrhu Evrope: Moja pluća otvaram za sve Vas

Humanost na vrhu Evrope: Moja pluća otvaram za sve Vas

Humanost na vrhu Evrope: Moja pluća otvaram za sve Vas

Inspired by HOPE team koji je nastao kako bi se podigla svest u javnosti o plućnoj hipertenziji i ukazalo na značaj uspostvaljanja što ranije dijagnoze, nastavlja da nas oduševljava svojim poduhvatima.

Balet, skijoring, petoboj - šta je sve bilo deo ZOI

Balet, skijoring, petoboj - šta je sve bilo deo ZOI

Balet, skijoring, petoboj - šta je sve bilo deo ZOI

Od prvih ZOI, koje su 1924. godine održane u Šamoniju, do današnjih u Pjongčangu došlo je do brojnih promena u programu. Dok su neki sportovi bili isključivo demonstracioni, neki su avanzovali i postali olimpijske discipline, a neki su trajno isključeni i zaboravljeni u međuvremenu.
Loading...