SSS: Zorana Arunović i Damir Mikec najbolji u 2018.

Ostali sportovi 22. jan 201920:06 > 20:08
Privatna arhiva

Streljački savez Srbije je u utorak proglasio najbolje strelce Srbije za 2018. Najviše se istakao tandem svetskih vicešampiona.

Priznanje za najuspešniju takmičarku otišlo je u ruke Zorane Arunović, koja je na Svetskom prvenstvu u Čangvonu osvojila srebro vazdušnim pištoljem. Najbolji u muškoj konkurenciji je Damir Mikec, koji je na šampionatu planete “pogodio” srebro malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora i predvodio tim Srbije ka odličju istog sjaja u ekipnoj konkurenciji.

Za najboljeg trenera proglašena je Jelena Arunović, selektor za pištolj u stručnom štabu SSS i lični trener Zorane Arunović. Prvo mesto na rang listi najboljih klubova osvojio je beogradski Policajac.

Zorana Arunović i Damir Mikec su tokom 2018. godine osvajali medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, ali i zajedno, kao članovi miks tima vazdušnim pištoljem.

Arunovićeva se sa svakog velikog takmičenja na kome je učestvovala u 2018. vratila bar sa jednom medaljom. Osvajanjem srebra u Čangvonu postala je prvi srpski sportista sa izborenom kvotom za Olimpijske igre u Tokiju. Sem svetskog srebra, u bogatu riznicu prošle godine unela je pojedinačno srebro i ekipnu bronzu sa Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem, dva srebra i bronzu u pojedinačnoj konkurenciji sa Svetskih kupova i srebro sa Mediteranskih igara.

„Prošla godina je bila jedna od najuspešnijih u mojoj karijeri, a veliku zahvalnost za izuzetan bilans medalja dugujem i mom partneru u miksu Damiru Mikecu. Na velikim takmičenjima smo pokazali da spadamo u krug pet najboljih miks parova pištoljem na planeti. Na Svetskom prvenstvu sam ispunila kvotu za Tokio, ali to ne menja mnogo u mojim ciljevima i pripremama u predolimpijskoj godini. Kao i uvek na svakom takmičenju idem na prvo mesto. Jedino će mi biti lakše što više ne moram da “jurim” kvotu. S te strane sam rasterećena i mogu da se posvetim samo ostvarivanju što boljih rezultata“, rekla je Zorana Arunović.

Streljački savez Srbije

Zorana i Damir, koji su i prošle godine izabrani za najuspešnije strelce Srbije, su u tandemu opravdali renome jednog od najboljih miks parova vazdušnim pištoljem na planeti. Na šampionatu Starog kontinenta u Đeru su “pogodili” su srebro, a na turnirima Svetskog kupa dva srebra i bronzu, dok su na šampionatu planete bili četvrti. Na Mediteranskim igrama takmičenje mešovitih parova nije bilo u programu.

Mikec je na EP u Đeru sa ekipom osvojio srebro vazdušnim pištoljem. Na Mediteranskim igrama se okitio zlatnim odličjem za pobedu vazdušnim pištoljem. Srebro u Čangvonu mu nije donelo vizu za Tokio, s obzirom da pištolj slobodnog izbora više nije u olimpijskom programu.

„Za najboljeg strelca Srbije sam proglašen peti put uzastopno, šesti put ukupno. Zaista impozantan broj, a svako novo priznanje je nova motivacija da naredne godine budem još bolji. Prošla godina je bila uspešna, prvi put sam stigao do pojedinačne medalje na Svetskom prvenstvu, a sada je na redu predolimpijska sezona, tokom koje ću imati pet takmičenja na kojima ću imati šansu da izborim olimpijsku kvotu. Neće biti lako, ali verujem da ću neku od šansi iskoristiti, ako ostvarim plan, a to je da popravim individualne plasmane i rezultate. Prošle godine sam sa Zoranom u miksu ostvario mnogo, ali na većini takmičenja sam bio vrlo blizu finala i borbe za odličja u pojedinačnoj konkurenciji. Nadam se da ću ove preskočiti tanku liniju koja deli osmo i deveto mesto, da ću češće ulaziti u finale, samim tim i imati više šansu za kvotu i medalje“, rekao je Mikec.