SK

Pojedinačni

14.07.2019 | 11.50 > 11:53

Šahovski velemajstor kažnjen: Krio telefon u toaletu

Letonsko-češki šahovski velemajstor Igors Rausis uhvaćen je kako je varao na turniru Strazbur open, a 58-godišnji šahista je priznao krivicu i objavio da se povlači iz aktivnog igranja.

Šah

Streeter Lecka, Getty Images Sport

Šah

Međunarodna šahovska federacija objavila je da je Rausis suspendovan na turniru u Francuskoj jer je uhvaćen „na delu kako je koristio telefon tokom trajanja partije.“

Na svom Tviter profilu FIDE je objavila da su svi dokazi dostavljeni Etičkom komitetu i da je ova organizacija odlučna „da stane na put varanju u svetu šaha.“

Rausis je trenutno 53. najbolj rangirani velemajstor sa Elo skorom od 2686, a organizacija navodi da je i ranije Rausis bio pod sumnjom za varanje.

Danas sam prosto izgubio razum. Potvrđujem da sam koristio telefon tokom partije. To je dobra lekcija za mene. Odigrao sam svoju poslednju partiju šaha“, izjavio je Rausis.

Slučaj je prosleđen i francuskoj policiji.

Rausisov skandal je najveći u svetu šaha od 2015. godine, kada je telefon Gruzina Gajoza Nigalidzea takođe nađen u toaletu. Gruzin je tada kažnjen trogodišnjom suspenzijom i oduzimanjem ranga velemajstora.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...