snow 1Layer 1
Clive Rose/Getty Images

Ostalo

13.03.2018 | 13.34

Dijagnoza raka, 48 zračenja, operacija, pa zlato

Priča sa Zimskih paraolimpijskih igara koja motiviše i na primeru pokazuje da se sve može ukoliko se ima dovoljno volje, vere i upornosti svakako je priča osvajačice zlata u snoubord krosu - Bibian Mentel-Spe.

Bibian Mentel-Se

Getty Images/Dennis Grombkowski

45-godiišnja Holađanka, čija je jedna noga amputirana ispod kolena pre nekoliko godina, osvojila je zlato u snoubord krosu, i to samo 10 nedelja pošto je bila podvrgnuta operaciji kancera vratnog dela kičmene moždine.

Vožnja koja joj je donela najsjajnije odličje nije izazvala toliko pažnje koliko sve ono što je preživela u poslednjih devet meseci, a što mnogi nazivaju materijalom za holivudski film.

Drama paraolimpijke, koja je i u Sočiju trijumfovala u snoukrosu, počela je u julu. Lekari su joj tada dijagnostikovali rak, po deveti put u njenom životu. Bibian je 2002. godine izgubila potkolenicu zbog toga što joj je tumor napao kost, a ovog puta je u pitanju bio vratni pršljen.

"Ispostavilo se da je 40 odsto šestog vratnog pršljena bilo zahvaćeno rakom. Usledilo je 48 zračenja proteklog leta. Kada sam se, navodno izlečena, vratila rehabilitacionim teninzima ispostavilo se da je pršljen skoro kolabirao od raka i radiološke terapije. Tada su mi kazali da bi kičma mogla da mi se prekine na tom mestu i da bih mogla da ostanem paralizovana ukoliko smesta ne budem operisana", istakla je Mentel-Spe.

Ona je nedugo potom podvrnuta dvema uzastopnim operacijama vratnog kičmenog pršljena.

"Jedna je bila krajem decembra, a druga trećeg januara. Tada su mi lekari kazali. 'Vaš vrat je u redu i verujemo da ćete uspeti da odete na Paraolimpijske igre", dodala je Mentel-Spe.

Bibian se takmičila u klasi LL2, koja uključuje takmičare sa amputacijom potkolenice ili sličnim oštećenjem.

"Tek pre tri nedelje sam ponovo stala na snoubord. Zbog toga je potpuno neverovatno što sam osvojila zlato", zaključila je Mentel-Spe.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Jole

Bravoooooooo 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😇

Odgovori 1 0

Šov

Ovakve ljude treba promovisati mladima za idole a ne kojekakve pevaljke, starlete i ostali šljam

Odgovori 32 0

* Sva polja su obavezna

"Kada sam ja izgubila nogu... Nebitno je telo"

"Kada sam ja izgubila nogu... Nebitno je telo"

"Kada sam ja izgubila nogu... Nebitno je telo"

Paraolimpijka u snoubordu, Amerikanka Brena Hakabi samouverenom pojavom želi da postane uzor drugim ženama sa invaliditetom.

Alpske i nordijske čarolije

Alpske i nordijske čarolije

Alpske i nordijske čarolije

Od prvih Zimskih olimpijskih igara koje su održane 1924. godine u Šamoniju, do današnjih u Pjongčangu, desile su se mnoge izmene u programu i postavci, a mi vas podsećamo na to koji događaji su obeležili devet decenija alpskih i nordijskih olimpijskih disciplina.

Gaserova: 'Olimpijska šampionka' zvuči sjajno!

Gaserova: 'Olimpijska šampionka' zvuči sjajno!

Gaserova: 'Olimpijska šampionka' zvuči sjajno!

Austrijanka Ana Gaser, koja se okitila zlatom u snoubordu u disciplini big ejr, istakla je da je ponosna na sebe, ali i da je divan osećaj biti olimpijska šampionka.

Snouborderke besne zbog vremenskih uslova u Pjongčangu

Snouborderke besne zbog vremenskih uslova u Pjongčangu

Snouborderke besne zbog vremenskih uslova u Pjongčangu

Snouborderke koje su se takmičile u sloupstajlu ljute su zbog toga što finale Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nije odloženo zbog loših vremenskih uslova, koji su u ponedeljak prouzrokovali seriju padova.
Loading...