Dalić: Nokaut faza – obaveza, Krstajiću sve najbolje

Crtice 9. jun 201815:31 > 15:36
Dan Mullan, Getty Images Sport

Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić ne očekuje velika iznenađenja na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Hrvatska je kroz baraž duele sa Grčkom obezbedila mesto na završnoj smotri najboljih selekcija sveta i nastavila kontinuitet učešća na Mondijalima (izostali su samo 2010. u Južnoj Africi). U Rusiji će biti u grupi sa Nigerijom, Argentinom i Islandom.

Za nas je najvažnija ta prva utakmica protiv Nigerije. Ishod susreta u Kalinjingradu uticaće na ambijent oko reprezentacije i u značajnoj meri će usmeriti naše ambicije u nastavku šampionata,” rekao je Dalić u intervjuu za „Sportifico“ i dodao.

“Davno su prošla vremena kada ste mogli da računate na sigurna dva ili tri boda u grupi. Mi protiv Nigerije moramo da napravimo posao za dalje i da pobedom u toj utakmici olakšamo sebi posao. Argentina je jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje titule. Tim koji u svojim redovima ima Lea Mesija, ima i obavezu da puca na visoko. Island je već dokazao koliko je nezgodna ekipa. Ne samo na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, već i u ovim kvalifikacijama u kojima su bili bolji od nas. I pored svega toga, smatram da plasman Hrvatske u nokaut fazu ne bi smeo da dođe u pitanje. Još od Francuske ’98 čekamo na neki iskorak na Svetskom prvenstvu. Uvek smo imali respektabilan tim, a nikada nismo ni grupu uspeli da prođemo. Zato u Rusiji primaran cilj mora da bude plasman u osminu finala. Posle ćemo ići korak po korak. Kada se uđe u eliminacionu fazu, sve je moguće. Uopšte ne razmišljam o tome, ključno je da najpre izađemo iz grupe”.

Šampionat u Rusiji verovatno će biti poslednji za nekolicinu nosilaca igre u hrvatskom timu i dobar rezultat je imperativ. Modrić će na sledećem SP u Kataru imati 37 godina, Mario Mandžukić jednu manje.

Njima je ovo poslednje planetarno takmičenje u karijeri. Motiv više da zapnu i naprave nešto veliko. Ne samo njih dvojica. Naši asovi igraju u najvećim evropskim klubovima i što je važnije od svega, igraju, a ne statiraju. To znači da svakog vikenda imaju teške i jake utakmice. Spremni su za svaku nepredviđenu okolnost, znaju kako se bori sa pritiskom na tako važnim turnirima. Tačno je da su svi imali napornu sezonu, ali faktor umora je nešto sa čime će se susresti sve reprezentacije u Rusiji. Naša prednost je u tome što umemo da igramo srcem i boreći se za svoju državu lako neutrališemo osećaj umora”.

Clive Mason, Getty Images Sport

Dalić navodi da srpski tim, baš kao i njegov, ima tešku grupu u kojoj su još Brazil, Švajcarska i Kostarika.

“Srbija je poput Hrvatske u jednoj od najtežih grupa na Svetskom prvenstvu. Brazil je veliki favorit za osvajanje Zlatnog globusa. Ostale tri reprezentacije imaju apsolutno podjednake šanse za drugo mesto u grupi. Švajcarsku vodi iskusan selektor koji odlično poznaje kvalitete srpske reprezentacije. Kostarika je za mnoge nepoznanica, pa tako i za mene lično. Ipak, podatak da dolaze sa američkog kontinenta i da su izborili plasman na Svetsko prvenstvo bez doigravanja, poziva na oprez. Pre četiri godine su svima stavili do znanja šta znaju i koliko mogu. Pretpostavljam da je i mom kolegi Krstajiću najvažnije da prebrodi grupu i uđe u eliminacionu fazu. Neće mu biti lako, ali ja mu želim sve najbolje”.

Selektor Hrvatske ne očekuje velika iznenađenja na prvenstvu u Rusiji.

Ne vidim nekog autsajdera koji bi iz senke mogao da iskoči u prvi plan i napravi senzaciju. Voleo bih da Hrvatska pomrsi račune favoritima i dogura do završnice šampionata. Bar da se približimo podvigu Ćirinih junaka. Brazil i Argentina su glavni favoriti. Ponavljam, kada imate Mesija u ekipi, retko ko može da vam stane na put. Tu su još Španija i Nemačka. Braniocima titule nedostaju neki bitni igrači iz onog tima koji je demolirao Brazil na prethodnom Mundijalu, ali su i u ovom sastavu veoma ozbiljan konkurent. Očekuje nas ultra zanimljiva borba za titulu. Pored fudbalskog kvaliteta, odlučivaće i faktor sreće”.

Alex Livesey, Getty Images Sport

Iza Mesija je još jedna sjajna sezona u Barseloni i ceo svet sa nestrpljenjem očekuje da počne Mondijal i dobije odgovor na pitanje da li omaleni čarobnjak može Argenitnu da dovede do trona. Kak ozaustaviti nezaustavljivog?

Nema tu nekog posebnog recepta. Ukoliko se budemo bazirali na njegovu striktnu markaciju, napravićemo kardinalnu grešku. Prosto je nemoguće čuvati Mesija ‘jedan na jedan’. Uvek će izmisliti nešto, napraviti štos, doneti višak na terenu. Rešenje je u zgusnutoj i kompaktnoj odbrani. Nekoliko igrača mora biti u njegovoj blizini, spremni da ga u svakom trenutku preuzmu ili da naprave korekciju ukoliko on pobegne prvom čuvaru. Mesi se kreće između protivničkih linija, drugim rečima ima ga svuda u fazi napada. U odbrani ne dobija neke specijalne zadatke i zato je uvek odmoran i svež kada Argentina oduzme posed protivniku. Glavni naš cilj biće da Mesi ne primi loptu, jer ako je primi i okrene se licem ka golu, onda je neuhvatljiv,” naveo je Dalić za „Sportifico„.