1432 dana kasnije: Naći put kroz lavirint ruske duše

Vesti 14. jun 201810:31 > 10:34
Dan Mullan/Getty Images

Četiri godine, tačnije 1432 dana prošlo je otkako je Mario Gece postigao pobedonosni gol i doneo Nemačkoj titulu prvaka sveta. Danas, 14. juna od 17 časova utakmicom Rusija - Saudijska Arabija počinje novi Mundijal!

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Domaćin nikada nije izgubio na otvaranju šampionata, šest pobeda i tri remija i, iako premijerni duel nije baš kao iz bajke, svi jedva čekaju da počne.

Od pobede nad Južnom Korejom u oktobru, Rusija nije slavila na sedam mečeva, a na šampionatima sveta nema trijumf još od 2002. godine.

„Od dana jedan proučavamo svoje rivale, nema nijednog slabog tima ni u jedoj grupi. Prvi meč je važan jer može da odredi dalji tok turnira, a mi se trudimo da ‘ispeglamo’ sve detalje“, kaže selektor Rusije Stanislav Čerčesov i dodaje:

„Raspoloženje je veoma dobro, spremni smo da radimo. Dostigli smo dobar nivo, pogotovo u meču sa Turskom (1:1), tada samo pokazali kako želimo da igramo“.

Nekadašnji reprezentativac Andrej Kančelskis rekao je da je sadašnji ruski tim najgori u istoriji.

„Svaki trener mora da bude spreman na kritiku, iako ja ne čitam ništa jer sam fokusiran na svoj posao. To je svet u kojem danas živimo, na nama je da tu kritiku pretvorimo u hvalu“.

Na pitanje da li ima poruku za ruski narod, Čerčesov odgovara:

„Teško je naći put kroz lavirint ruske duše. Potrebno nam je dugo da krenemo da vozimo, ali kada jednom krenemo, onda nema zaustavljanja. Ipak, niko ništa nije postigao rečima, moramo da budemo jaki na delu“.

Ni Saudijci nisu u dobroj formi, naprotiv, izgubili su tri prijateljska meča u nizu, mada su igrali sa jakim protivnicima – Italijom, Peruom i Nemačkom. Poslednji put na Mundijalima Saudijska Arabija slavila je još 1994. godine u SAD, a nije nastupila na poslednja dva svetska prvenstva.

„Pre svega, moramo da se fokusiramo na svoju igru i nadam se da ćemo biti u stanju da savladamo Rusiju. Biće veoma teško jer oni su čvrst i ujedinjen tim, pogotovo u odbrani“, kaže vezni fudbaler Saudijske Arabije Jahja Al-Šehri.

Selektor Saudijske Arabije je nekadašnji centarfor Barselone i reprezentativac Španije Huan Antonio Pici.

„Volim da moji timovi igraju visoki presing i da tako stavljaju pritisak na rivala. Zatim da dođemo u situavciju iz koje možemo da damo gol“, objašnjava Pici.

U jedinom dosadašnjem međusobnom okršaju, u prijateljskom meču u oktobru 1993. godine, Saudijska Arabija slavila je sa 4:2.

Nestor Pitana iz Argentine biće sudija na otvaranju Mundijala na stadionu Lužnjiki od 17 časova.

Sport klub vam je spremio bogat specijal „Rusija 2018“, a pratite nas na svim platformama (You Tube, Instagram, Facebook, Twitter) jer imamo za vas brojna iznenađenja.