Zverski, besni pogled Džake: Igra li Albanija na SP?

Vesti 23. jun 201810:19 > 10:27
Clive Rose, Getty Images

Ugledni nemački list Špigel posvetio je jedan tekst utakmici između Švajcarske i Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a njihov zaključak glasi: “Sve je politika“.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

“Albanija se nije kvalifikovala na Svetsko prvenstvo, zar ne? Greška. Strelci golova za Švajcarsku protiv Srbije slavili su očiglednim političkim gestovima“, navodi se na startu teksta koji dalje prenosimo:

Scena utakmice 1: Džaka je 52 minuta dobijao zvizduke od srpskih navijača. Onda je sav svoj bes iskalio u šutu za izjednačenje pogodivši dalji ugao gola Srbije. Pri slavlju koje je usledilo rukama je imitirao albanskog dvoglavog orla. To je bila scena večeri, ali ne zbog gola koji je vredan gledanja. Mnogo više zbog besnog, zverskog Džakinog pogleda, kojim je i poslednjem gledaocu stavio do znanja da se u utakmici radi o mnogo više osim bodova na SP.

Scena utakmice 2: Džakin gol bio bi dovoljan da se veče završi. Ipak, Šaćiri je u poslednjim sekundama utakmice postigao pobedonosni gol, proslavivši ga skinuvši dres i pokazujući isti simbol kao Džaka – albanskog dvoglavog orla.

Clive Rose, Getty Images

Nije to bila normalna utakmica, barem za Džaku, Šaćirija, Behramija i Džemailjija, koji svoje korene vuku sa Kosova.

Zaključak večeri: SVE je politika. Reprezentativci Švajcarske slavili su pobedu nad Srbijom albanskim gestovima i simbolima. Ostaje nejasno da li će ove akcije imati posledice. FIFA inače ne prihvata nikakve politicke poruke na stadionima, ali ova vremena su u najmanju ruku komplikovana kao i tabela grupe E.