Kejn poput Fontena

Vesti 25. jun 20182:42 > 2:59
Matthias Hangst/Getty Images

Sjajan početak Mondijala za Harija Kejna i pet golova na prve dve utakmice podstakao je priču ne samo o borbi za najboljeg strelca Svetskog prvenstva u Rusiji, već i o mogućnosti da konačno bude ugrožen rekord slavnog Žista Fontena iz 1958.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Tada je u Švedskoj Fonten vodio reprezentaciju Francuske do trećeg mesta, a na čitavom takmičenju postigao je neverovatnih 13 golova. To je i do dan danas rekord po broju golova samo na jednom Svetskom prvenstvu i u kasnijim izdanjima niko se nije ozbiljnije primakao. Najbliži obaranju rekorda bili su Gerd Miler 1970. sa 10 i Euzebio 1966. sa devet golova, a u novije vreme Brazilac Luis Nazario da Lima Ronaldo postigao je osam na Svetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Gotovo se već izgubila nada da bi taj rekord mogao da bude oboren, ali pojavio se Hari Kejn. Napadač Totenhema i engleske reprezentacije u prva dva kola tresao je mrežu rivala čak pet puta i samo je, upravo Fonten postigao toliko golova na prva dva meča. Naravno, uspeh u ovoj misiji Harija Kejna zavisiće i od broja utakmica koje Engleska bude odigrala, ali za sada ima sigurne dve, protiv Belgije u poslednjem kolu grupne faze i meč osmine finala. Primera radi, Fonten je posle sjajnog starta imao još samo četiri utakmice, u kojima je postigao osam golova i postavio učinak o kakvom su prethodni golgeteri mogli samo da sanjaju.

Ipak, za početak bi Kejn mogao da proba da obori rezultat Ronalda, koji je najbolji na Mondijalima u poslednjih 48 godina.