Menoti: Kriza je ogromna, ni titula ne može pomoći

Vesti 25. jun 20185:24 > 5:46
Clive Brunskill, Getty Images

Argentina se nalazi na ivici ponora pošto joj preti najranija eliminacija sa Svetskog prvenstva još od 2002. Ipak, nekadašnji trofejni selektor Cezar Luis Menoti smatra da je koren problema mnogo dublji.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Kriza je toliko ogromna da ne može da pomogne ni osvajanje Svetskog prvenstva. Koren problema je mnogo dublji i postoji fundamentalna greška, kako u argentinskom fudbalu, tako i u čitavom društvu – rekao je Menoti.

Čovek koji je vodio Gaučose do prve svetske titule 1978. ističe da je pritisak uvek bio prisutan u Argentini, kao i da je fudbal tamo više od igre. O tome najbolje svedoči i minut ćutanja na lokalnoj TV stanici zbog ubedljivog poraza od Hrvatske.

Ogroman je pritisak na ovim momcima. Svesni su da nemaju više od tri, četiri godine ozbiljnog fudbala. Posle tri izgubljena finala postavlja se pitanje kada će ako ne sada? Od njih se traži da nam unesu radosti u živote, bukvalno se traži više nego i od samog boga. Ljudi traže od igrača ono što sami ne traže od sebe – rekao je Fernando Sinjorini, dugogodišnji Menotijev pomoćnik i član stručnog štaba Dijega Maradone 2010.

Argentina nema veliki trofej od 1993. i to argentinski narod čini veoma nervoznim. Sam Menoti smatra da se velika promena dogodila 90-ih, kada je fudbal postao veliki biznis i kada je krenula „poplava“ menadžera.

To je ekstremno budalasto. Fudbal treba da ostane divan razlog za sreću i važno oružje da pomogne roditeljima i učiteljima da izvuku najbolje moguće iz svake osobe. U društvu koje je zrelo za promene fudbal ne služi da edukuje i ne služi samom društvu, već samo interesima krupnog biznisa.

Menoti i Sinjorini složili su se da je stanje gore čak i od vremena između 1998. i 2002. koje se naziva „velikom depresijom“ kada je Argentina bila u ozbiljnoj dužničkoj krizi. Fudbaleri su tada poslednji put propustili da se plasiraju u drugi krug Svetskog prvenstva, a poznata je priča sa košarkašima, koji su dogurali do finala Mundobasketa, ali su maltene sami podneli troškove puta i opreme.

Argentina je u praistorijskom dobu, gde je fudbal važniji od svega. Oko nacionalnog tima su svi mogući mediji i vrši se veliki pritisak spolja na te momke. Ovde se fudbal razume na potpuno drugačiji način od onog u ostatku sveta. Pa i jedan Mesi, koji je sa 13 godina otišao iz Argentine, morao je da se privikne na ovdašnje shvatanje fudbala.

Nema sumnje da će upravo Mesi u prvom redu, biti pod velikim pritiskom protiv Nigerije u utakmici koja kroji Argentini sudbinu na Svetskom prvenstvu. Pobeda je obaveza, ali pored toga mora da se poklopi rezultat utakmice Hrvatska Island.