Sergej i Matuidi kraljevi presinga, Mitar u samom vrhu

Vesti 25. jun 201816:51 > 16:53
Matthias Hangst, Getty Images Sport

Percepcija javnosti i egzaktni brojevi često su u koliziji, a utisak srpske javnosti o učinku igrača protiv Švajcarske očigledno se ne slaže sa podacima.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Sergej Milinković Savić je na toj utakmici imao 40 pokušaja presinga na protivničke igrače, što je najveći pritisak koji je ijedan fudbaler na turniru napravio na protivničkoj polovini u prva dva kola Svetskog prvenstva.

Kako su srpski ofanzivci izgledali govori i to što je Aleksandar Mitrović sa 30 akcija na deobi trećeg mesta.

Statsbomb, koji se bavi naprednim statistikama, objavio je listu osam igrača koji su najviše pritiskali rivale u dosadašnjem toku turnira, a najviše se istakao Vehbi Kazri.

Ključni igrač tuniske selekcije je u obe utakmice imao ogromnu potrošnju, jer je i protiv Engleza i protiv Belgijanaca odradio pritisak po 30 puta, po čemu deli treće mesto sa Mitrovićem, ako se gledaju pojedinačne utakmice. Tuniski tim je i tokom kvalifikacija bio elitni tim u kategoriji presinga.

Između Sergeja i tandema Mitar-Vehbi nalazi se Dele Ali, koji je protiv Tunisa imao 33 akcije. U vrhu liste su Gabrijel Žesus protiv Švajcaraca i Maksi Mesa protiv Hrvata.

Impresivan je bio i Blez Matuidi, koji je u duelu sa Perom 26 puta odigrao presing na protivničkoj polovini, a ako se gleda i sopstvena polovina nadmašio je Engoloa Kantea (58-51).

Matuidijev učinak na tom meču je nadmašio sve ostale igrače u 32 utakmice odigrane tokom prva dva kola turnira. 

Meksikanac Ektor Erera je u briljantnoj pobedi svog tima nad Nemačkom imao 54 presing akcije, što je drugi učinak na turniru.

Vrhunska defanzivna partija Irana protiv Španije potvrđena je time što su dva od šest najvećih skorova na turniru ostvarili Amiri i Ebrahimi u tom meču. U grupi E najviše se istakao Bljerim Džemailji, koji je u duelu Švajcarske sa Brazilom pritisak izvršio 42 puta.

Statsbomb kao pritisak definiše svaku akciju u kojoj defanzivac priđe igraču na manje od četiri i po metra, ili se pri prijemu lopte već nalazi u poziciji za pritisak.

Kako se akcija pomera dalje ka golu rivala, dovoljno je da priđete i na 7-8 metara da bi se računalo da ste vršili pritisak, jer je na tom delu terena greška defanzivca opasnija.

Ne propustite da pogledate servis Sport kluba sa svim statistikama, rezultatima i tabelama!