Tinejdžer poslao Mesija kući, Francuzi slave Embapea

Vesti 30. jun 201817:42 > 17:45
Catherine Ivill, Getty Images Sport

Prvi meč osmine finala Svetskog prvenstva doneo nam je veliku borbu Argentine i Francuske, mnoštvo golova, sjajnu partiju Kilijana Embapea i pobedu Francuza 4:3.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Prvi deo prvog poluvremena pripao je Francuzima. Koristili su sve greške veznog reda Argentine i opsedali gol, a pomoglo im je i rano vođstvo do koga su došli sa bele tačke u 13. minutu.

Grešku Argentinaca iskoristio je Kilijan Embape koji je sjajno povukao kontru, ostao sam sa Markusom Rohom koji ga faulira, a sudija odmah pokazuje na belu tačku. Činilo se ipak da je faul počeo par metara ispred kaznenog prostora, ali nije bilo gledanja snimka i provere faula VAR sistemom.

Antoan Grizman je bio egzekutor i strelac za 1:0.

Imali su Francuzi još nekoliko prilika nakon gola, ali nisu uspevali da proslede loptu u mrežu.

U drugom delu prvog poluvremena probudili su se i Argentinci. Redale su se prilike i na kraju je u 41. minutu Anhel di Marija fenomenalnim golom sa više od 25 metara matirao Lorisa i doneo Gaučosima izjednačenje.

Početak drugog poluvremena bio je trenutak da Argentinici prvi pritisnu, a nakon jedne od akcija ka golu je šutirao Lionel Mesi, a Gabrijel Merkado je skrenuo loptu u mrežu za 2:1. Igrao se 48. minut.

Nije se dugo čekalo na odgovor Galskih petlova. Pavar se lepim golom iskupio za grešku kod Di Marijinog gola. Dobili smo novo izjednačenje.

Statistic

Nastavak meča pokazao nam je zašto je Kilijan Embape verovatno najtalentovaniji mladi igrač sveta. Sjajno postavljanje, sjajno praćenje igre i u odbrani i u napadu i dva gola za dominaciju Francuza na ovom meču.

Embape je golove postizao u 64. i 68. minutu, a samo minut kasnije Olivije Žiru imao je odličnu priliku da postigne i peti gol za svoju reprezentaciju.

Embape je prvi tinejdžer koji je postigao dva gola na jednoj utakmici na Mundijalu od kada je to 1958. učinio Pele.

Ako je izgledalo da su Francuzi završili posao i nakon šta Mesija pred istek 90 minuta koji je završio u Lorisovom naručju, Serhio Aguero se pobrinuo da se u poslednja dva minuta meča unese novi žar. U svom stilu Kun pogađa za 4:3 u drugom minutu nadoknade. Ipak, više od toga Gaučosi nisu mogli. 

U četvrtfinalu će Francuska igrati protiv pobednika meča koji se igra od 20 časova i u kome se sastaju Urugvaj i Portugalija.