Rakitić posle drame poslao Hrvatsku na Rusiju!

Vesti 1. jul 201821:28 > 22:46
Getty Images Sport, Richard Heathcote

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Rusiji pošto je u Nižnjem Novgorodu bila bolja od Danske posle penala 3:2. Nakon regularnog toka meča i produžetaka bilo je 1:1.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Dramatično je bilo na utakmici u Nižnjem Novgorodu, ali se četvrtfinale plasirala Hrvatska, koja može da slavi svoje heroje Danijela Subašića i Ivana Rakitića. 

Počelo je burno pošto su dva gola viđena već u prvih pet minuta. Danci su poveli preko Matijasa Jorgensena u 58. sekundi, dok je u 4. minutu skor poravnao Mario Mandžukić. 

Od tada pa do kraja drugog produžetka nije viđeno mnogo prilika, a uspavanku je prekinuo Ante Rebić koji je u 114. minutu izašao sam ispred Šmajhela, ali ga faulirao Jorgensen. Penal nije realizovao Luka Modrić, pošto je njegov udarac zaustavio danski golman, pa su odlučivali penali. 

Šmajhel je u penal lutriji odbranio dva udarca, ali je njegov kolega na golu Hrvatske Danijel Subašić tri puta zaustavio izvođače. Na kraju je presudio Ivan Rakitić, posle čijeg je sigurno izvedenog penala Hrvatska zakazala četvrtfinalni duel sa domaćinom šampionata Rusijom 7. jula u Sočiju. 

U prvoj seriji penala za Dance je šutirao Kristijan Eriksen, ali je sjajnom paradom Danijel Subašić zaustavio njegov šut. Potom je penal za Hrvatsku izveo Milan Badelj, ali nije bio uspešan jer je nogama odbranio Šmajhel.

Kapiten Danske Simon Kjaer je u drugoj seriji zakucao loptu pod prečku Hrvatske, dok je Andrej Kramarić smireno savladao Kasper Šmajhela za poravnanje. 

Mihael Kron-Deli je bio siguran za 2:1 za Dansku, dok je Luka Modrić uspeo da se iskupi i savlada Šmajhela udarcem po sredini za 2:2. 

Danijel Subašić je još jednom odbranio, ovoga puta udarac Lasea Šonea. Josip Pivarić je takođe bio nesiguran, a Šmajhel je njegov udarac zaustavio, pa je ostalo 2:2. 

U petoj seriji je Nikolaj Jorgensen pokušao po sredini, ali je Subašić pročitao njegov udarac i nogom zaustavio šut. Konačna odluka o prolasku je ostavljena Ivanu Rakitiću, a vezista Barselone nije razoračarao. Šutirao je sigurno u donji desni ugao, dok se Kasper Šmajhel bacio u suprotni ugao. 

Neverovatno uzbudljivo je počela utakmica između Hrvatske i Danske u Nižnjem Novgorodu. Danska je povela već u 58. sekundi golom Matijasa Jorgensena, dok je u 4. minutu izjednačio napadač Hrvatske Mario Mandžukić.

Danci su u 50. sekundi izveli aut u visini šesnaesterca Hrvatske, lopta je u visokom luku došla na šest metara, zakačio ju je Tomas Dilejni, da bi na drugoj stativi bio Matijas Jorgensen, koji je šutirao, Danijel Subašić je intervenisao, ali bezuspešno.

Nije prošlo mnogo, a već je skor bio poravnat. Šime Vrsaljko se u 4. minutu zaleteo po desnoj strani u šesnaesterac Danske, pokušao je da asistira Modriću, ali je lopta posle loše intervencije dvojice danskih defanzivaca došla do Mandžukića, koji je sa šest metara zatresao mrežu Šmajhela.

Hrvatska je krenula u ofanzivu, a čak tri direktna udarca ka golu Danske su upućena u jednom napadu u 29. minutu. Najbolju poziciju je imao Ivan Rakitić, ali tada, kao i u još dva navrata na mestu je bio golman Danske Kasper Šmajhel.

Do kraja poluvremena je Danska zapretila preko Kristijana Eriksena, posle čijeg udarca je lopta okrznula prečku, dok je Luka Modrić u 44. minutu šutirao ka golu Šmajhela, ali je posle prvih 45 minuta ostalo 1:1.

Posle 20 minuta drugog poluvremena na utakmici u Nižnjem Novgorodu između Hrvatske i Danske se nije desilo mnogo toga, uglavnom se igralo na sredini terena uz povremene bezopasne pokušaje na obe strane.

Prilično nezanimljivo drugo poluvreme prekinuli su udarci Nikolaja Jorgensena, na jednoj i Anta Rebića na drugoj strani. Oba šuta nisu predstavljala veću opasnonst po golmane.

U 92. minutu je sa oko 20 metara snažno pokušao Ivan Rakitić, ali je lopta prošla pored desne stative gola Šmajhela. Na drugoj strani je posle kornera šutirao Martin Brajtvajt, ali je bio neprecizan. Ostalo je 1:1 u regularnom toku i meč je otišao u produžetke. 

Prvi produžetak je završen bez gotovo ikakvih prilika ispred oba gola, malo su bili ofanzivniji Danci na startu, ali je utisak da su obe ekipe čekale penale.

U 114. minutu je Modrić uputio loptu ka Rebiću, koji je sam istrčao ispred golmana Šmajhela, da bi Matijas Jorgensen faulirao hrvatskog fudbalera samog u šesnaestercu. Sudija Nestor Pitana je pokazao na belu tačku, dok je Danac dobio samo žuti karton. Luka Modrić je tada mogao da reši pitanje pobednika, šutirao je sa 11 metara u donji levi ugao Šmajhelovog gola, ali je golman Lestera krenuo u pravu stranu i lako zaustavio udarac. Ostalo je 1:1 i šutirali su se jedanaesterci.