Dalić: Mi smo svetsko čudo

Vesti 12. jul 201817:54 > 18:02
Dan Mullan, Getty Images Sport

Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić dan posle istorijske pobede protiv Engleske i plasmana u finale Svetskog prvenstva poručio je da je njegov tim "svetsko čudo".

Millennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Hrvatska će se u nedelju u borbi za trofej sastati sa Francuskom, koja je 1998. godine savladala vatrene u polufinalu.

„Mislim da smo zasluženo pobedili, bili smo bolja ekipa u drugom poluvremenu i produžecima. Stalno govorimo o respektu koji pokazujemo svim protivnicima, očekujemo da i oni pokažu respekt prema nama“, rekao je Dalić i dodao:

Iza njega je teška sezona u Interu, ima puno otežavajućih okolnosti„, rekao je Dalić govoreći o Ivanu Perišiću, koji je posle meča sa Engleskom posetio jednu od bolnica u Moskvi.

Niko nas nije svrstavao u svetsku grupu. Mi smo po svim stvarima svetsko čudo, i neka to čudo traje i dalje.

Dalić je otkrio i da Lea Mesija smatra najboljim igračem na svetu.

Sve ekipe koje su svoju nadu polagale u velike igrače rano su otišle kući. Ekipe koje su se išle dokazivati su ostale duže. Možda je ovo SP jedno od najčudnijih ikada, sa obzirom na to ko je sve ispao u ranoj fazi. Ovo SP je pokazalo koliko je fudbal napredovao i da nema lakih pobeda i velikih rezultata. Uvek pričam o timu i ovo prvenstvo je to pokazalo, da pojedinci ne mogu sve da rešavaju sami, da ekipa mora da bude složena od dobrih igrača, ali i da mora biti celina. I mi smo imali sjajne igrače, ali nismo nikad prošli grupu. Ekipa, zajedništvo, to je ono što donosi rezultat.

Selektor Vatrenih je naglasio da njegov tim ima sličnosti sa selekcijom Grčke koja je 2004. godine bila prvak Evrope.

Niko nije verovao ni u njih. Sve su prolazili kroz penala ili prekide, nije bilo velike pobede. Imali su zajedništvo, na kraju su zasluženo bili evropski prvaci. Ako je to bio sličan put, neka se ponovi i ove godine.

Francois Nel, Getty Images Sport

Na pitanje šta ga je formiralo kao trenera, rekao je:

Moj učitelj i mentor bio je Ćiro Blažević. Evo, poklopilo se da sam ga nadmašim. On je bio treći, ja sam kao selektor najmanje drugi. Velika mi je čast da sam mogao da radim sa njim i učim od njega. Kao fudbaler prošao sam kroz ruke desetak trenera, od svih sam nešto naučio i na kraju izgradio svoj stil. Uzimao sam ono što je bilo najbolje, svoj način rada sam modifikovao, lepo je naučiti od drugih, ali mora se izgraditi svoj način rada i biti siguran u njega. Najvažnije je da čovek ne posustane. Svoj stil i način rada sam izgradio sam“, rekao je.

O postavi koju će poslati na teren u nedelju kaže:

Ne znam ko će biti zdrav, ko će biti spreman. O tome ne govorim mnogo, moji igrači to znaju, ali ne govorimo javnosti. Ne zato što nešto krijem, nego takva mi je praksa. Imamo 22 vrhunska igrača i koga god da stavim neću pogrešiti,“ rekao je selektor Hrvatske i nastavio:

Igrači su sinoć bili umorni i veseli, tako da ćemo realnu sliku da imamo sutra ujturo. Radimo na terapijama, relaksaciji… Nemamo pravo stanje igrača, nadam se da će biti sve OK. Sinoć su proslavili ulazak u finale i malo se opustili. Oni znaju šta je za njih dobro, šta nije. I pre utakmice sa Engleskom smo imali puno problema, ali niko nije hteo da izađe napolje. Niko nije rekao da ne može, da neće… To me zaista učinilo ponosnim.