Al Bello/Getty Images

Tenis

21.09.2018 | 01.27 > 01:33

Nadal i Đoković bi lako mogli i u Kuću slavnih bejzbola

Rafael Nadal i Novak Đoković su odavno svojim sportskim rezultatima sebi obezbedili mesto u teniskoj istoriji. Njihovi rekordi, zajedno sa Federerovim, se broje i upoređuju. ATP je napravio jedno zanimljivo poređenje, a kao parametar je uzet drugi sport - bejzbol.

Rafael Nadal i Novak Đoković

Chris Trotman, Getty Images Sport

Rafael Nadal i Novak Đoković

Analizu za zvanični sajt Asocijacije teniskih profesionalaca je uradio poznati analitičar Kreg O'Šenesi, koji je u jednom periodu bio uz tim Novaka Đokovića, doduše ne kao formalni član.

O'Šenesi je tako uporedio bejzbol i tenis i došao do zaključka da se slični procenti uspešnosti javljaju u jednoj kategoriji.

U bejzbolu se za vrhunsko dostignuće uzima ako do baze dođete tri od deset puta, takozvani .300. U tenisu se gledaju mnogo veći procenti, ali su oni u jednom aspektu gotovo identični sa bejzbolom - to je broj osvojenih poena na vraćeni prvi servis.

U bejzbolu se brzine bacanja lopte kreću oko 160 kilometara na čas, dok su u tenisu znatno brže. Na prvi servis i preko 200 kilometara na čas. Početni udarac je veoma bitan i on može značajno da utiče na poen i na rezultat.

O'Šenesi je u obzir uzeo rezultate mečeva Top 20 tenisera od 2015. godine i njihove procente uspešnosti osvojenih poena na vraćeni prvi servis. U proseku je došao do rezultata od 29,5, a rečnikom bejzbola .295.

Udarač u bejzbolu i igrač koji riternira u tenisu su pod velikim pritiskom kada vraćaju udarac, ali obojica igrača se mogu smatrati uspešnim ako vrate lopticu uspešno jednom od tri puta. Zato je teniski analitičar ova dva sporta i stavio u istu ravan.

Statistički gledano u ovome je najbolji Rafael Nadal sa 34,5 procenata, dok je Novak Đoković na drugom mestu sa 34,2 procenta. Grubo rečeno oni bi lako mogli u Kuću slavnih bejzbola da ga igraju, ali bi to mogli i Dijego Švarcman (33%), Rodžer Federer (32,3), Fabio Fonjini (31,5), David Gofan (31,4), Kei Nišikori (30,6) i Dominik Tim (30,4). Svi oni imaju ".300" iz bejzbola, samo ostvaren u tenisu.

O'Šenesi je uporedio i procente uspešnosti na prvih sedam turnira Masters 1000 serije, ali samo kada se gledaju osvojeni poeni šampiona na vraćeni prvi servis. Nadal je tako i najbolji i najslabiji, jer je na šljaci Monte Karla imao procenat od 43,6, dok je u Torontu bio na "samo" 29,1.

Novak Đoković je u Sinsinatiju, jedinom Mastersu koji je osvojio ove godine, ostvario procenat dobijenih poena na vraćen prvi servis od 32,7 - odnosno 107 od 327 poena. Od 2015. godine Đoković je ubeležio 4215 poena na ovaj način, od 12309 puta, koliko je vraćao prvi servis. 

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Strucnjak

Uvijek volim da pročitam neke zanimljivosti, ali poslije ovoga, samo mi je zao protracenog vremena.

Odgovori 9 6

Pera

Američka posla!

Odgovori 5 3

Edukovanje

Inače vrlo zanimljiv podatak kad je reč o Bejzbolu da jedan od tri najpopularnja sporta u SAD nakon košarke i američkog fudbala. Ujedno najpopularniji sport u Kubi i Dominanskoj Republici a igra se još u Kanadi, Japanu i drugim zemljama.

Odgovori 6 6

* Sva polja su obavezna

Delpo: Ne plašim se Novaka, Rafe i Rodžera

Delpo: Ne plašim se Novaka, Rafe i Rodžera

Delpo: Ne plašim se Novaka, Rafe i Rodžera

Argentinski teniser Huan Martin del Potro istakao je da uživa u duelima sa Novakom Đokovićem, Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

ATP: Nastavlja se Novakova vladavina

ATP: Nastavlja se Novakova vladavina

ATP: Nastavlja se Novakova vladavina

Srpski teniser Novak Đoković nosiće titulu 'prvog na svetu' i 256. sedmicu u karijeri.

Cicipas: Velika trojka? Dosadno je kad isti pobeđuju

Cicipas: Velika trojka? Dosadno je kad isti pobeđuju

Cicipas: Velika trojka? Dosadno je kad isti pobeđuju

Grčki teniser Stefanos Cicipas nada se da će prekinuti 'dosadnu dominaciju' Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Beker: Novak? Trebalo ga je ubediti da nije u pravu

Beker: Novak? Trebalo ga je ubediti da nije u pravu

Beker: Novak? Trebalo ga je ubediti da nije u pravu

Legendarni Boris Beker otkrio je da je od Novaka Đokovića pokušavao da učini bržeg igrača, kako bi Srbin odmorniji stizao do polufinala i finala najvećih takmičenja.
Loading...