Al Bello/Getty Images

Tenis

18.05.2020 | 17.17 > 17:25

Fond za pomoć igračima: Pitanja bez odgovora

Autor

Nakon meseca pripreme i verovatno bezbroj telefonskih poziva, oživeo je u ponedeljak fond za pomoć nižerangiranim teniserima. Ideju za osnivanje fonda pokrenuo je prvi reket sveta Novak Đoković.

Rafael Nadal, Novak Đoković

Getty Images/Graham Denholm

Od kada je postalo jasno da će pauza prouzrokovana pandemijom koronavirusa trajati prilično dugo i da je neizvesno da li će tenisa i biti do kraja godine, jednako je jasno bilo da će brojniji od onih kojima će jedina muka biti to što ne igraju biti oni koji će se izuzetno mučiti i finansijski.

Ideja da se osnuje fond kroz koji bi se finansijski pomoglo igračima potekla je od Novaka Đokovića i on je bio glavni inicijator i pokretač celog projekta. Odmah su javno ideju podržali i Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali i brojni drugi igrači.

Naravno, bilo je i onih koji su, isto tako javno, govorili da ih ne zanima da nekome daju novac. Među njima je prvi i najglasniji bio Dominik Tim.

U ponedeljak je na račun svakog igrača koji je na ATP listi smešten od 101. do 500. mesta "leglo" 4.325 dolara. Uz uslov renkinga, dodatni uslov je da igrač u prethodnih godinu dana nije zaradio više od 250.000 dolara. Plan je takođe da se ista uplata izvrši i u naredna tri meseca.

Trećem igraču sveta Dominiku Timu u njegovim kritikama podršku je pružio 43. igrač planete Džon Milman. Milman je mišljenja da Tim nije rekao da neće doprineti Fondu, već da bi radije dao novac nekoj drugoj organizaciji ili pojedincu. Ipak, teško je na ovaj način objasniti Timovu izjavu da ne želi da da novac nekome ko ne shvata tenis ozbiljno uz dodatak da niko "neće umreti od gladi".

Ideja je bila da najboljih 100 tenisera donira između 5.000 i 30.000 dolara, ko hoće i koliko hoće i može.

Milmanov stav je da organizacija nije dobro odrađena, ali da je problem u ATP i ITF i njihovom nereagovanju.

"Igrači ispod 100. mesta se muče bilo koronavirusa ili ne. Mislim da ne treba neko poput Dominika da postavlja stvari na svoje mesto na turu. Time bi trebalo da se bave ATP, WTA i ITF", rekao je Milman.

Oglasio se i Mateo Beratini koji je rekao da je ideja za poštovanje i da je za pohvalu briga o kolegama, ali je mišljenja da je pomoć potrebnija bolnicama, žrtvama virusa i ranjivim grupama nego teniserima.

"Pisali smo Novaku. Nije obavezno da damo novac. Daće ga onaj ko bude želeo. Lično više volim da pomognem bolnicama, porodicama u teškim situacijama nego teniserima. Ovaj plan je zaista nešto pozitivno i pokazuje da teniseri brinu o svojim kolegama".

Zvaničnih informacija o tome ko je novac zaista dao, koliko je dao još uvek nema. Pitanje je i da li će ih biti obzirom da se sve radi na dobrovoljnom planu. Verujemo da će se u nekom trenutku i pojaviti priče da neki igrači nisu želeli da učestvuju u prikupljanju pomoći svojim kolegama. Opet, biće i onih da su neki dali i više nego što je planom predviđeno.

Takođe, u ovom trenutku se nije oglasio niko od igrača ko je u grupi onih kojima je pomoć namenjena.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Jan

Trebalo je organizovati fond tako da se prijave teniseri koji se smatraju ugroženima zbog korone. Ovako može dobti neko ko se bavi tenisom jer voli, 300. na listi a privatno bogat i bez tenisa. Cilj je da novac dobiju samo finansijski ugroženi isključivo zbog virusa, a dublje probleme neka resavaju teniske organizacije i savezi

Odgovori 3 2

Zna li se?

I je li Tim uplatio novac ii ne?

Odgovori 5 8

Sasa. LA-Clippers

Slika govori više od hiljadu reči, za sve ljude koji se prepucavaju i pljuju.

Odgovori 35 2

* Sva polja su obavezna

Srpski derbi u Beču: Novak protiv Filipa na startu

Srpski derbi u Beču: Novak protiv Filipa na startu

Srpski derbi u Beču: Novak protiv Filipa na startu

Turnir u Beču počeće srpskim derbijem, pošto će se u prvom kolu sastati Novak Đoković i Filip Krajinović.

Keln 2: Saša na Janika, Feliks na Dijega

Keln 2: Saša na Janika, Feliks na Dijega

Keln 2: Saša na Janika, Feliks na Dijega

U petak su odigrana četvrtfinala na turniru Keln 2, a plasman u polufinale obezvedili su Nemac Aleksandar Zverev, Italijan Janik Siner, Kanađanin Feliks Ože-Alijasim i Argentinac Dijego Švarcman.

Koko: Mari je naš saveznik u borbi za ravnopravnost

Koko: Mari je naš saveznik u borbi za ravnopravnost

Koko: Mari je naš saveznik u borbi za ravnopravnost

Američka teniserka Kori Gof oduševljena je načinom na koji se Škotlanđanin Endi Mari založio za prava manjina i izjavila je da je Škotlanđanin jedan od njenih saveznika u borbi za društvenu ravnopravnost u svetskom tenisu.

Nadal: Ne pretvaram se da bih udovoljio svima

Nadal: Ne pretvaram se da bih udovoljio svima

Nadal: Ne pretvaram se da bih udovoljio svima

Španski teniser Rafael Nadal istakao je da još ne razmišlja o penzionisanju, ali je dodao da se ne plaši dana kada će završiti karijeru.
Loading...