Clive Mason, Getty Images

Vodeni

24.02.2020 | 13.22 > 13:25

“Jedrenje ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”

U paklenoj konkurenciji koja vlada u svetu izuzetno atraktivnog i prestižnog sporta, Crna Gora može da se pohvali da je dva puta imala učesnika na Olimpijskim igrama, da već sada ima prospekte za Pariz i Los Anđeles.

JK Delfin Tivat

Godina koja je ostala iza jedriličara zaslužuje epitet istorijske i nije bilo lako izabrati najbolje jer su se odlični rezultati nizali kao na filmskoj traci. Pored toga, Jedriličarski savez Crne Gore i Jedriličarski klub Delfin mogu da se pohvale da su organizovali i to besprekorno, prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore kada su sportske klase u pitanju.

Na Balkanskom šampionatu u Tivtu, Crna Gora je osvojila šest medalja. Milivoj Dukić je osvojio dva zlata u klasi Laser Standard, Nikola Golubović dva zlata u klasi Laser 4.7, a Danilo Jončić zlato i srebro u klasi Laser Radial. Veoma blizu osvajanja medalje je bio i Ilija Marković u olimpijskoj klasi Laser Standard.

Miloš Radonjić skiper iz Kotora, sa posadom jedriličara iz Crne Gore osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na jednoj od najprestižnijih regata u klasi Krstaša, legendarnoj Barkolani.

“Godina koja je ostala iza nas zaista zaslužuje epitet istorijske. Međutim, do tog epiteta nismo stigli slučajno, nego predanim radom, odricanjima, ogromnim trudom i entuzijazmom. Jedrenje u Crnoj Gori ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost. Možemo da se pohvalimo da je MIlivoj Dukić dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama i da se ove godine bori za mesto na Igrama u Japanu. Osvojili smo šest medalja na Balkanskom šampionatu, prvom velikom takmičenju u istoriji koje je organizovano u Crnoj Gori, kada je sportsko jedrenje u pitanju. Da smo opravdali očekivanja kako u rezultatskom, tako i u organizacionom smislu govori podatak da ćemo ovog leta organizivati Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za mlade. Pored toga, možemo da se pohvalimo da je skiper Miloš Radonjić iz Kotora sa posadom koja je sastavljena od jedriličara iz Crne Gore osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu, a prvo u svojoj klasi na jednoj od najprestižnijih regata u klasi Krstaša, na legendarnoj Barkolani”, naglasio je za Sport Klub predsednik Jedriličarskog saveza Crne Gore, Predrag Vukčević i nastavio:

JK Delfin/Duško Miljanić

“Minula godina je bila istorijska, ali smo tokom godina koje su ostale iza nas naučili da je svaki dan prilika da napravimo korak napred. Sa mnogo optimizma i entuzijazma gledamo na godinu koja je nedavno počela, a očekuje nas zaista mnogo izazova i iskušenja. Selektor Ilko Klakor i jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković će u aprilu učestvovati na Svetskom kupu u Đenovi, a san svih nas iz sveta jedrenje, kao i ljubitelja sporta u Crnoj Gori je da Dukić obezbedi mesto na treće Olimpijske igre u nizu. Iluzorno je trošiti reči koliko će takmičenje sa najboljim seniorima planete značiti mladom i ekstra talentovanom Iliji Markoviću koji je još uvek junior i kojima ima sjajnu perspektivu”.

Pitanja nije potrebno postavljati, predsednik Jedriličarskog saveza Crne Gore nastavio je sa izlaganjem:

“Pored Svetskog kupa u Đenovi i Evropskog prvenstva za olimpijske klase koje ćemo organizovati u godini koja je počela očekuje nas Evropsko prvenstvu u klasi Laser 4.7 na kojoj će ugled Crne Gore braniti Nikola Golubović, zatim Balkansko prvenstvo, više od 30 regata koje organizujemo u Crnoj Gori svake godine, kao i učešća na prestižnim međunarodnim regatama u inostranstvu. Ponosni smo na ogroman broj izuzetno mladih jedriličara u klubovima Jugole Grakalić iz Herceg Novog, Delfin iz Tivta i Lahor iz Kotora, koji poseduju ogroman potencijal i pred kojima je svetla budućnost, kao i na škole jedrenje koje su sve brojnije i brojnije iz godine u godinu. Slobodno mogu da kažem da se ove godine borimo za mesto na Olimpijskim igrama u Japanu, a da već sada imamo jedriličare i jedričarke koji će se boriti sa mesto na Igrama u Parizu i Los Anđelesu”.

Ono što krasi sve koji se bave jedrenjem i što jedrenje razlikuje od ostalih sportova je zdrava konkurencija. Svi klubovi su ujedinili snage sa ciljem, da sport koji vole i u koji ulažu neverovatnu energiju i entuzijazam bude bolji iz dana u dan. Slobodno se može reći da svi koji se bave jedrenjem u Crnoj Gori liče na skladnu porodicu.

“Mi ne ličimo, mi jesmo skladna porodica. Ujedinili smo snage, svi klubovi, svi jedriličari dišu kao jedan, jer je to jedini način da ostanemo konkurentni svetskim silama koji imaju mogućnost da ulažu daleko više u odnosu na nas. U toj borbi, s obzirom da ne možemo da pariramo finansijski moćnijim zemljama, moramo da se oslonimo na pozitivnu energiju, porodičnu atmosferu, mnogo više rada, truda, odricanja, entuzijazma”, naglasio je Predrag Vukčević i nastavio:

“Sa mnogo optimizma gledamo na godinu koja je počela i verujem da će godina koja je u toku biti uspešnija od prethodne. Jednu stranicu istorije smo ispisali, ali nismo stali, nego okrenuli stranu i nastavili da pišemo dalje. Moram da ponovim još jednom, jedrenje u Crnoj Gori ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Milivoj Dukić

Bogee Toth/sailingacademygc

Milivoj Dukić

U zaista jakoj konkurenciji nagrade su dodeljene na sledeći način. Najbolji jedriličar u klasi Optimist je Pavle Musić član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta i višestruki šampiona Crne Gore. U klasi Laser 4.7 najbolji je Nikola Golubović momak koji je osvojio dve zlatne medalje na Balkanskom šampionatu, i koga uskoro očekuje šampionat Evrope u Portugalu.

U klasi Laser Radial najbolji je Danilo Jončić koji je na šampionatu Balkana osvojio dve medalje i koji je aktuelni šampion države. U klasi Laser Standard, najbolji je Ilija Marković, momak koji će kao i Milivoj Dukić jedriti na Svetskom kupu u Đenovi, a u pitanju je jedriličar koji kao junior već nekoliko godina vodi borbu sa seniorima i prospekt je za Olimpijske igre u Parizu.

U klasi Krstaša, bez konkurencije je najbolji bio Kotoranin Miloš Radonjić koji je na svojom posadom na prestižnoj regati „Barkolana“ osvojio prvo mesto u klasi, a drugo mesto i srebrnu medalju u generalnom plasmanu.

Za ostvarene rezultate na međunarodnim regatama nagrade su pripale Milivoju Dukiću, Nikoli Goluboviću i Milošu Radonjiću.

Bez ikakve dileme i kao što se očekivalo, za najbolje organizavanu regatu u klasam Optimist i Laser nagradu je dobio Jedriličarki klub Delfin koji je po mišljenju svih učesnika i relevantih jedriličarskih poslenika Balkanski šampionat organizovao na vrhunskom nivou. Istovremeno, Jedriličarski klub Delfin je proglašen i za najbolji klub u Crnoj Gori.

Novi izazov ekipu iz Tivta, Savez i kompletnu Crnu Goru očekuje tokom leta kada je na programu Evropsko prvenstvo za mlade u olimpijskim klasama, a organizatori su Jedriličarski klub Delfin i Jedriličarski savez Crne Gore.

Dodele nagrada, uz otvaranje sezone na “Kupu Mimoze” u Herceg Novom bio je uvod u mnogo veća uzbuđenja. Selektor Ilko Klakor, Milivoj Dukić i Ilija Marković uskoro pituju u Split gde će učestvovati na Velikoj nagradi Mornara, a zatim i na Otvorenom prvenstvu Hrvatske. Posle toga slede pripreme u Španiji, pa Svetski kup u Đenovi.

Svi koji su imali priliku da upoznaju čelnike Jedriličarskog saveza Crne Gore, jedriličare i jedriličarke, a uglavnom su u pitanju izuzetno mladi dečaci i devojčice, kao i sve ostale jedriličarske poslenike koji ne štede energiju i entuzijazam, kako bi od jedrenja napravili brend, što bi jedrenje u Mediteranskoj zemlji i trebalo da bude, slažu se da su zaslužili maksimalnu podršku svi relevantnih faktora u Crnoj Gori.

Jedrenje je sport koji rezultatski i organizaciono promoviše Crnu Goru na najbolji mogući način širom planete, a to je uz spomenuti rad, odricanja, strpljenje i upornost, koji su osnovni postulati svih koji se bave ovim predivnim sportom, dovoljan razlog da jedrenje dobije neophodnu podršku i da u bliskoj budućnosti postane prepoznatljiv brend Crne Gore.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

EP: Velike oscilacije za jedriličare iz regiona

EP: Velike oscilacije za jedriličare iz regiona

EP: Velike oscilacije za jedriličare iz regiona

Kvalifikacije su završene, tri dana borbi za mesto u zlatnoj grupi su ostala iza nas, a sada su počele borbe za medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskim klasama, Laser Standar i Laser Radial.

EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

Nastavljen je šampionat Evrope u jedrenju. Momci iz devojke iz regiona imali su dosta uspeha tokom trećeg dana, koji je ujedno bio i poslednji kvalifikacioni.

EP u jedrenju: Jurišić na čelu, sjajno izdanje Dukića

EP u jedrenju: Jurišić na čelu, sjajno izdanje Dukića

EP u jedrenju: Jurišić na čelu, sjajno izdanje Dukića

Nastavljen je šampionat Evrope u jedrenju. Momci iz devojke iz regiona imali su dosta uspeha tokom drugog dana, pa sa nestrpljem očekuju još dve kvalifikacione regate posle kojih će takmičari biti podeljeni u zlatnu i srebrnu grupu.

Korona otkazala šampionat Evrope u Tivtu

Korona otkazala šampionat Evrope u Tivtu

Korona otkazala šampionat Evrope u Tivtu

Otkazano je Evropsko prvenstvo za klasu Laser do 21 godine, koje je trebalo da se održi u Tivtu od 24. do 31. oktobra 2020. godine.

Jedriličari se borili za postolje i ekologiju u Kotoru

Jedriličari se borili za postolje i ekologiju u Kotoru

Jedriličari se borili za postolje i ekologiju u Kotoru

Proteklog vikenda u kotorskom zalivu odžana je jedrilčarska regata 47. Memorijal kapetana Marka i Joza Ivanovića i 13. Spinel Kup u organizaciji Jedriličarskog kluba Lahor iz Kotora.

EP: Petra donela zlato Hrvatskoj, odlična Boja

EP: Petra donela zlato Hrvatskoj, odlična Boja

EP: Petra donela zlato Hrvatskoj, odlična Boja

Kompletirano je Evropsko prvenstvu u jedrenju u obe konkurencije, a jedriličari i jedriličarke iz regiona su pokazali ogroman potencijal u klasi Laser 4.7.

Golubović potvrdio potencijal na EP u Vilamuri

Golubović potvrdio potencijal na EP u Vilamuri

Golubović potvrdio potencijal na EP u Vilamuri

Završeno je Evropsko prvenstvo u jedrenju u portugalskoj Vilamuri. Posle šest dana i 11 odjedrenih regata u klasi Laser 4.7, aktuelni šampion Balkana i šampion Crne Gore, Nikola Golubović je u zlatnoj grupi zauzeo 45. mesto.

Jedrenje EP: Golubović ostvario cilj, ali želi više

Jedrenje EP: Golubović ostvario cilj, ali želi više

Jedrenje EP: Golubović ostvario cilj, ali želi više

Nastavljeno je Evropsko prvenstvo u jedrenju u portugalskoj Vilamuri. Posle pet dana i deset odjedrenih regate u klasi Laser 4.7, aktuelni šampion Balkana i šampion Crne Gore, Nikola Golubović se nalazi na koti 43.

EP: Golubović se ne predaje, Srbi 87. i 89.

EP: Golubović se ne predaje, Srbi 87. i 89.

EP: Golubović se ne predaje, Srbi 87. i 89.

Nastavljeno je Evropsko prvenstvo u jedrenju u portugalskoj Vilamuri. Posle četiri dana i osam odjedrenih regate u klasi Laser 4.7, aktuelni šampion Balkana i šampion Crne Gore, Nikola Golubović se ne predaje, naprotiv.

EP: Golubović u zlatnoj grupi, Srbi loši

EP: Golubović u zlatnoj grupi, Srbi loši

EP: Golubović u zlatnoj grupi, Srbi loši

Nastavljeno je Evropsko prvenstvo u jedrenju u portugalskoj Vilamuri. Posle tri dana i pet odjedrenih regate u klasi Laser 4.7, aktuelni šampion Balkana i šampion Crne Gore Nikola Golubović izborio je plasman u zlatnu grupu.

EP u jedrenju: Odličan start Golubovića u Vilamuri

EP u jedrenju: Odličan start Golubovića u Vilamuri

EP u jedrenju: Odličan start Golubovića u Vilamuri

Počelo je Evropsko prvenstvu u jedrenju u portugalskoj Vilamuri. Posle dve odjedrene regate u klasi Laser 4.7, aktuelni šampion Balkana i šampion Crne Gore, Nikola Golubović je ostvario odličan rezultat.

Nemoguća misija ne postoji za jedriličare

Nemoguća misija ne postoji za jedriličare

Nemoguća misija ne postoji za jedriličare

Jedriličari iz Crne Gore ostvarili su veliku pobedu. Posle više od mesec dana velike borbe, uspeli su da obezbede svu neophodnu dokumentaciju, sve neophodne testove, pa će Nikola Golubović učestvovati na EP u Portugalu, a Danilo Jončić i Stefan Anđelić na Otvorenom prevenstvu Hrvatske.

Jedriličari raširili jedra u Baošićima

Jedriličari raširili jedra u Baošićima

Jedriličari raširili jedra u Baošićima

U akvatorijumu tivatskog zaliva održana je regata na jedriličarskom „Memorijalu Jovo Dabović” za klase Optimist i Laser, u organizaciji JK Jovo Dabović 1947 iz Baošića.

Kup Crne Gore: Punim jedrima napred

Kup Crne Gore: Punim jedrima napred

Kup Crne Gore: Punim jedrima napred

Posle tri dana velikih borbi završen je 24. Kup Crne Gore u jedrenju za klase Optimist i Laser koji je održan u Herceg Novom, u organizaciji Jedriličarskog kluba Jugole Grakalić.

Uspešan jedriličarski vikend u Herceg Novom

Uspešan jedriličarski vikend u Herceg Novom

Uspešan jedriličarski vikend u Herceg Novom

Jedriličarski klub Jugole Grakalić iz Herceg Novog organizovao je regatu "Kup jedriličara sa Škvera" od 3. do 5. jula u akvatorijumu Herceg Novog.

Velike borbe za šampione Crne Gore u jedrenju

Velike borbe za šampione Crne Gore u jedrenju

Velike borbe za šampione Crne Gore u jedrenju

Nastavljeno je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju 2020. koje je počelo u petak 26. juna i traje do nedelje 28. juna.
Loading...