JK Delfin

Vodeni

10.04.2020 | 18.55 > 18:59

Izolacija na kopnu ili vodi - šta je veći izazov?

Argentinski jedriličar Santjago Lange je posle 58 godina provedenih na vodi, shodno situaciji u kojoj se čitav svet nalazi zbog pandemije virusa korona, morao da prihvati izolaciju.

Santiago Lange

Red Bull Content Pool

Santiago Lange

Čitav svet bori se protiv nevidljivog, ali opasnog neprijatelja, a jedan od načina je ostanak kod kuće. To znači da se sve svakodnevne aktivnosti, poslovi, druženja u kafićima i odlasci u bioskop zaustavljaju i da bi svi trebalo da se prilagodimo „novom starom“ načinu života i ostanemo u svojim domovima.

Sportistima će svakako biti najteže da ostanu u dobroj fizičkoj formi. Ipak, ni mentalnu formu ne treba zanemariti. O njoj govori upravo argentincki olimpijac u jedrenju.

I do sada sam u životu ostajao sam, ali ovo je drugačiji vid izolacije. Takmičio sam se dva puta u karijeri u trci „Volvo Ocean Race“. U toj jedriličarskoj trci ste izolovani u smislu da, uprkos tome što ste na brodu sa posadom oko vas, može da prođe i po 40 dana zaredom da spavate u svom malom krevetu, usred okeana, bez opcije da stanete i izađete“, počeo je Lange svoju priču i dodao:

Za neke bi to moglo da predstavlja veliku psihološku borbu. Za mene je to sloboda – da danima plovim okeanom. Volim taj osećaj da sam hiljadama nautičkih milja udaljen od kopna. Volim da se pripremam za tako nešto, ali i za onaj osećaj da nemate pojam šta bi moglo da se dogodi“.

On je istakao i da u čamcu nikada ne zna šta će se dogoditi jer ništa nije zapisano u kamenu.

Ne znate izazove koje će vam život doneti. Hajde, pokušajte da se pripremite za sve to. Eto, ja gde god se nalazim svakodnevno pravim spisak onoga što želim tog dana da uradim i gotovo nikada ga ne završim. Umesto toga, taj spisak je sve duži“, kaže Lange i nastavlja svoju priču:

Ovi trenuci izolacije u moru su prevazilaženje tih izazova“.

Ipak, jedan izazov u životu za Argentinca je bio posebno težak. Pre nego što je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, zbog raka pluća mu je odstranjeno 80% jednog plućnog krila.

Shvatio sam to kao još jedan izazov. Učim kroz svaki izazov sa kojim se suočim i shvatim da je to deo mene koji moram da menjam. Biti izolovan je takođe šansa za samoposmatranjem, potpuno ste sami, bez obzira gde ste, da li je to čamac ili stan“, rekao je Lange i dodao:

Uz trenutno odlaganje narednih Igara, imaću još vremena za razmišljanje i izolaciju. Sada moram da ostanem miran. Trebalo mi je nekoliko dana da obradim tu informaciju o pomeranju Igara, ali ne mogu da se žalim. Imaću više vremena da se pripremim. Zanimljivo je šta se dešava u našim glavama kada nemamo jasno zacrtan cilj i neki rok. Nadam se da ću uskoro moći na vodu. Do tada, ostanite na sigurnom“.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...