Privatna arhiva

Vodeni

09.05.2020 | 15.15 > 15:21

„Nastavljamo pozicioniranje jedrenja na svetskoj mapi“

Izuzetno uspešna u burna godina je ostala iza jedriličara iz Crne Gore. Primarni cilj, pozicioniranje na evropskoj i svetskoj mapi je ostvarivan iz dana u dan, sve dok koronavirus nije istakao znak stop.

Jedrenje

JK Delfin/Duško Miljanić

Jedrenje

U tom trenutku, mladi i izuzetno talentovani jedriličari iz Crne Gore su spustili jedra, maksimalno su se pridržavali propisanih mera kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa koji je pogodio kompletnu planetu i zaustavio gotovo sve životne tokove.

Borba je donela rezultate. Zdravstvena situacija u Crnoj Gori je trenutno stabilna, sve je bolja i u regionu, pa je usledilo ublažavanje mera. U skladu sa nevedenim, jedriličari su ponovo podigli jedra, vratili se na more i započeli sa pripremama za takmičenja koja slede u narednom periodu.

Podsećanja radi, prošlu godinu su obeležili sjajni rezultati na velikim takmičenja, fenomenalna organizacija Balkanskog šampionata, prvog velikog takmičenja u istoriji Crne Gore, na kome su usledili maestralni uspesi. Jedriličari Crne Gore su u režiji Milivoja Dukića, Nikole Golubovića i Danila Jončića osvojili šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu. Uspeh je mogao da bude i veći da jedan od najtalentovanijih jedriličara Evrope, Ilija Marković, nije izgoreo u prevelikoj želji da stigne do pobedničkog postolja.

Burnu 2020. godinu, bar tako je trebalo da izgleda, otvorio je Milivoj Dukić koji je na Svetskom prvenstvu u Australiji, zbog jednog lošeg dana, ostao bez plasmana u zlatnu grupu, ali je pokazao da je kadar da se upusti u borbu za mesto na Olimpijskim igrama, treće u nizu.

U momentu kada su se Milivoj Dukić i Ilija Marković spremali za Svetski Kup u Đenovi koji je trebalo da bude kvalifikacioni za Olimpijske igre, a Nikola Golubović za Evropsko prvenstvu u klasi Laser 4.7 koronavirus je zaustavio sve životne tokove, a pomenuta takmičenja odložio.

Istovremeno, Jedriličarski savez Crne Gore, klub Delfin iz Tivta i svi ljubitelji jedrenje i dalje čekaju odluku EurILCA u vezi sa organizacijom Evropskog prvenstva u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godina, koje je i dalje planirano za mesec oktobar.

„U ovom trenutku osećam kao i svi jedriličari ogromnu sreću i zadovoljstvo što su mere ublažene i što smo dobili priliku da se vratimo na more i počnemo sa treninzima. Istovremeno, apelujem na sve građane i sportiste da se maksimalno pridržavaju propisanih mera, jer je upravo visok stepen odgovornosti i discipline uz pravovremene odluke nadženih instutuacija i dovele do stabilizacije zdravstvenog stanja, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Ne bih želeo da se bavim spekulacijama, jer je zaista teško u ovom momentu proceniti kada će ponovo biti moguća učešća na velikim takmičenja, jer je za to, potrebno da se ostvari pobeda protiv pandemije na globalnom nivou“, naglasio je za Sport Klub, predsednik Jedriličarskog saveza Crne Gore, Predrag Vukčević i nastavio:

„Da globalna pošast nije pogodila planetu, sada bi pričali o Svetskom kupu u Đenovi, odnosno kvalifikacijama za Olimpijske igre, na kojima su trebali da učestvuju Milivoj Dukić i Ilija Marković, pričali bi o Evropskom prvenstvu u klasi Laser 4.7. na kojem je trebalo da jedri Nikola Golubović. Pripreme za novo veliko takmičenje u Crnoj Gori, u pitanju je Evrpsko prvenstvo za olimpijske klase bi uveliko bile u toku. Sada je stanje drugačije. Primarni cilj je da se vratimo na nivo forme na kojem smo bili, te da sačekamo nove termine za velika takmičenja, kako bi nastavili sa pozicioniranjem crnogorskog jedrenja na evropskoj i svetskoj mapi“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Predrag Vukčević je nastavio sa izlaganjem:

Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama je i dalje na programu u oktobru. Voleli bi da se tada i oganizuje jer bi to značilo da se život u potpunosti vratio u normalne tokove, ali spremni smo i na odlaganje, ako stav čelnika Evropske jedriličarke asocijacije bude takav. Istovremeno, mogu da naglasim da imamo mnogo razloga za optimizam u periodu koji sledi. Bazu jedrenja u Crnoj Gori čine takmičari koji poseduju ogroman potencijal, talenat i perspektivu, koji mogu da traju do Olimpijskih igara u Parizu i Los Anđelesu. Svi u jedrenju, počevši od Saveza preko klubova, funkcionišemo kao skladna porodica i to je tajna uspeha koji ostvarujemo u konkurenciji sa finansijski daleko moćnijim rivalima i državama“, naglasio je Vukčević i dodao:

„Ponosni smo na škole jedrenje koje su masovne i koje su velika perspektiva sporta koji će siguran sam u bliskoj budućnosti biti brend Crne Gore. Raduje me odluka Ministarstva za sport da u periodu koji sledi i u kojem nas posle borbe sa virusom očekuje ekonomska kriza, pomogne školama sporta, uključujući i školu jedrenja, subvencijama. Ne treba trošiti reči koliko će ta pomoć značiti jedrenju koji je jedan od najzahtevnijih sportova kako u takmičarskom, tako i u organizacionom smislu“.

Ministarstvo za sport je najavilo subvencije školama sporta, a samim tim i školama jedrenje u Crnoj Gori, a od sportskih saveza se očekuje da pomognu klubovima.

Rekao sam već da Jedriličarski savez i klubovi već nekoliko godina funkcionišu kao skladna porodica. Sredstva koja smo dobili u godini u kojoj su na programu trebalo da budu Olimpijske igre, a nadali smo se da će Milivoj Dukić uspeti i treći put da stigne do cilja, kao i velika takmičenja koja su odložena, odmah će biti preusmerena klubovima koji su baza i osnova, koji će izneti ostvarenje primarnog cilja na svojim jedrima. Ponavljam još jednom, primarni cilj je pozicioniranje crnogorskog jedrenja na evropskom i svetskom nivou, kako u takmičarskom, tako i u organizacionom smislu. Na pravom smo putu i siguran sam da će jedrenje postati brend Crne Gore, brend na koji će ljubitelji sporta biti ponosni“.

U međuvremenu, treninzi jedriličara se odvijaju u skladu sa propisanim merama jer opasnost od virusa još uvek nije ostala iza nas, naprotiv. Rad je sve jači i jači, a cilj je da se plejada ekstra talentovanih jedriličara počevši od klase Optimist, pa do olimpijskih klasa Laser Radial i Laser Standard, što pre vrate u formu u kojoj su bili pre nego što su morali na pauzu i kućnu izolaciju od dva meseca.

Uz ljubav, entuzijazam, rad, odricanja koja ulažu svi koji su uključeni u ostvarivanje cilja, a  to je pozicioniranje crnogorskog jedrenja na evrpskoj i svetskoj mapi, uz potencijal i talenat koji imaju jedriličari i jedriličarke iz Crne Gore, jasno je da je potrebno samo malo strpljenja i pomoći kako bi jedrenje postalo brend Crne Gore.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

Nastavljen je šampionat Evrope u jedrenju. Momci iz devojke iz regiona imali su dosta uspeha tokom trećeg dana, koji je ujedno bio i poslednji kvalifikacioni.

Korona otkazala šampionat Evrope u Tivtu

Korona otkazala šampionat Evrope u Tivtu

Korona otkazala šampionat Evrope u Tivtu

Otkazano je Evropsko prvenstvo za klasu Laser do 21 godine, koje je trebalo da se održi u Tivtu od 24. do 31. oktobra 2020. godine.

Jedriličari raširili jedra u Baošićima

Jedriličari raširili jedra u Baošićima

Jedriličari raširili jedra u Baošićima

U akvatorijumu tivatskog zaliva održana je regata na jedriličarskom „Memorijalu Jovo Dabović” za klase Optimist i Laser, u organizaciji JK Jovo Dabović 1947 iz Baošića.

Uspešan jedriličarski vikend u Herceg Novom

Uspešan jedriličarski vikend u Herceg Novom

Uspešan jedriličarski vikend u Herceg Novom

Jedriličarski klub Jugole Grakalić iz Herceg Novog organizovao je regatu "Kup jedriličara sa Škvera" od 3. do 5. jula u akvatorijumu Herceg Novog.

Velike borbe za šampione Crne Gore u jedrenju

Velike borbe za šampione Crne Gore u jedrenju

Velike borbe za šampione Crne Gore u jedrenju

Nastavljeno je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju 2020. koje je počelo u petak 26. juna i traje do nedelje 28. juna.

“Jedrenje ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”

“Jedrenje ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”

“Jedrenje ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”

U paklenoj konkurenciji koja vlada u svetu izuzetno atraktivnog i prestižnog sporta, Crna Gora može da se pohvali da je dva puta imala učesnika na Olimpijskim igrama, da već sada ima prospekte za Pariz i Los Anđeles.

Jedriličari ulepšali Praznik mimoze

Jedriličari ulepšali Praznik mimoze

Jedriličari ulepšali Praznik mimoze

Jedriličarski klub Jugole Grakalić iz Herceg Novog ugostio je jedriličare u klasi Optimist i Laser na Kupu Mimoze, koji se održava 46. put u sklopu manifestacije Dani Mimoze.

Veliki uspeh jedriličara Delfina iz Tivta na Hvaru

Veliki uspeh jedriličara Delfina iz Tivta na Hvaru

Veliki uspeh jedriličara Delfina iz Tivta na Hvaru

Jedriličari iz Crne Gore, iz kluba Delfin iz Tivta, izborili su se za mesto na pobedničkom postolju u klasi Laser 4.7 i Laser Standard na Europa Cupu odžanom na Hvaru u organiziaciji JK Zvir, gde se po jakoj buri i hladnom vremenu takmičilo više od 100 jedriličara iz 12 država.

Milivoj Dukić jedrio do zlata u Španiji

Milivoj Dukić jedrio do zlata u Španiji

Milivoj Dukić jedrio do zlata u Španiji

Na Kanarima je od od 4. do 8. decembra održan 21. Canarian Olympic Sailing Week za olimpijske klase.

Markoviću zlato, Goluboviću bronza u Opatiji

Markoviću zlato, Goluboviću bronza u Opatiji

Markoviću zlato, Goluboviću bronza u Opatiji

Jedriličari iz Crne Gore i Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta nastavili su sa sjajnim rezultatima u godini koja se polako bliži kraju. Na prestižnoj međunarodnoj regati u Opatiji, jedriličari iz Tivta su osvojili zlatnu i bronzanu medalju.

Jedriličari obeležili dan oslobođenja Kotora

Jedriličari obeležili dan oslobođenja Kotora

Jedriličari obeležili dan oslobođenja Kotora

Minulog vikenda u Kotoru je održana regata „Dan Kotora”, koju je organizovao Jedriličarski klub „Lahor”, povodom proslave dana oslobođenja grada.

SP: Markoviću 21. mesto do 19 godina

SP: Markoviću 21. mesto do 19 godina

SP: Markoviću 21. mesto do 19 godina

Ilja Marković, jedriličar Crne Gore i Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, osvojio je 21. mesto do 19 godina i 61. u generalnom plasmanu za jedriličare do 21 godine na Svetskom prvenstvu u Splitu.

Tivćani raširili jedra u Herceg Novom

Tivćani raširili jedra u Herceg Novom

Tivćani raširili jedra u Herceg Novom

Minulog vikenda u Herceg Novom održana je regata Kup oslobođenja Herceg Novog 2019. za klase Optimist i Laser u organizaciji Jedriličarskog kluba Jugole Grakalić.

Nikola Banjac, jedriličar koji sanja Pariz

Nikola Banjac, jedriličar koji sanja Pariz

Nikola Banjac, jedriličar koji sanja Pariz

Balkansko prvenstvo, koje je po svim parametrima i ocenama, sjajno organizovano u Tivtu, donelo je mnogo radosti jedriličarima iz Crne Gore i Srbije.

Klakor za SK: Rad i odricanja se isplatila, nastavljamo

Klakor za SK: Rad i odricanja se isplatila, nastavljamo

Klakor za SK: Rad i odricanja se isplatila, nastavljamo

Jedriličari iz Crne Gore napravili su istinski podvig na Balkanskom prvenstvu koje je organizovano u Tivtu. U izuzetno jakoj konkurenciji, osvojili su šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu.

Podvig Crne Gore – pet zlata i srebro na Balkanijadi

Podvig Crne Gore – pet zlata i srebro na Balkanijadi

Podvig Crne Gore – pet zlata i srebro na Balkanijadi

U Tivtu je završeno je 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju. Ljubitelji sporta i jedrenja u Crnoj Gori mogu da budu ponosni jer je domaćin prvog velikog međunarodnog takmičenja u istoriji kada su sportske klase u pitanju osvojio šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu.
Loading...