Privatna arhiva

Vodeni

25.08.2020 | 15.48

Višić za SK: Jedrenje u regionu ima veliki potencijal

Jedrenje u regionu ima lepu sadašnjost i veliki potencijal. Najjači adut, kada je budućnost u pitanju su ogroman entuzijazam, veliki broj dece koji se uključuje u škole jedrenja, rad, trud i odricanja...

Mornar Split

Foto: Privatna arhiva

Tonči Stipanović, Pavlos Kontides, Filip Jurišić, braća Fantela, Igor Marenić, Žan Luka Zelko, Milivoj Dukić, momci su o kojima je toliko toga napisanog i koji spadaju u sam krem svetskog jedrenja...

Pomenuti asovi i dalje su u centru medijske pažnje, i dalje su jedriličari koji brane ugled regiona u seniorskoj konkurenciji sa velikim uspehom, iako protiv sebe imaju jedriličarske velesile, koje ulažu daleko više u jedan od najzahtevnijih, ali i najatraktivnijih sportova.

Kada je region u pitanju, nema nikakve dileme da je Jedriličarski klub Mornar primer za sve ostale u regionu. Splićani su iznedrili Tončija Stipanovića, koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Brazilu, četiri zlatne medalje na šampionatima Evrope i srebro na Svetsko prvenstvu. Glavni rival Stipanoviću je Filip Jurišić koji je trenutno sedmi jedriličar planete, odnosno Pavlos Kontides, koji je član Mornara, a koji je pod zastavom Kipra osvojio prvu medalju na Olimpijskim igrama za svoju zemlju i koji je potom dva puta bio šampion planete...

Nijednog trenutka ne treba zaboraviti ni Milivoja Dukića, koji je dva puta uzastopno bio učesnik Olimpijskih igara i koji se trenutno sprema za svoj treći nastup na najznačajnijem sportskom događaju. Dukić je ujedno pokrenuo „jedriličarsku lavinu“ u Crnoj Gori, kao višestruki šampion države i učesnik svih velikih takmičenja.

Ipak, tema ove priče su momci koji dolaze i koji u periodu koji sledi treba da zamene regionalne asove na velikoj sceni. Kada je olimpijska klasa Laser Stadard u pitanju, glavni prospekti za Olimpijske igre 2024. i 2028. godine su Ilija Marković iz Crne Gore, Božidar Golubić iz Hrvatske i Nikola Banjac iz Srbije...

Nedavno je održano Evropsko prvenstvo u klasi Laser 4.7, koja je uvodna za olimpijske klase. Ostvareni rezultati u žestokoj konkurenciji su bili vrhunski.

Petra Marendić (Hrvatska) je osvojila zlatnu medalju u konkurenciji takmičarki do 16 godina, Kristina Boja (Srbija) je bila četrnaesta. Sjajni su bili i momci, Nikola Golubović (Crna Gora), Luka Zakubovec, Ivan Vankrušev i Benjamin Agnovič (Slovenija) su bili u zlatnoj, a Maks Đidera, Nikola Jakelić i Antonio Marendić (Hrvatska), kao i Stefan Juil i Viktor Batezić (Srbija) u srebrnoj grupi.

Selekciju Hrvatske, vodio je svojevremeno jedan od najboljih jedriličara planate, Toma Višić, koga su povrede omele da bude u ovoj priči, u grupi sa Stipanovićem, Kontidesom, Jurišićem, Dukićem...

Višić je u klasi Optimist, polaznoj za sve jedriličare, bio član državnog tima sa samo sedam godina. Prešao je u klasu Laser 4.7, a zatim osvojio bronzanu medalju na šampionatu Evrope i četvrto mesto na Svetskom prvenstvu.

Identične rezultate je imao u klasi Laser Radial, a problemi su počeli kada je prešao u olimpijsku klasu, Laser Standard. Povrede su dugo mučile Višića, morao je na operaciju kolena, a 2016. godine je odlučio da se posveti trenerskom poslu.

Preuzeo je mladu ekipu u klasi Optimist u sastavu Petra Marendić, Antonio Marendić, Niko Jakelić, Maks Đidera, Helena Jakšić, Anastasija Marendić, Sandra Lulić.

Predan rad i porodična atmosfera u ekipi su doneli rezultate, pa Toma Višić sada može da se pohvali da njegovi jedriličari idu u pravom smeru, a da su Olimpijske igre na vidiku. Potvrda za rečeno je zlatna medalje Petre Marendić u portugalskoj Vilamuri.

Mornar zaista može da se pohvali fenomenalnim rezultatima. Uspeli smo u paklenoj konkurenciji, predanim radom, odricanjima, ogromnim entuzijazmom i porodičnom atmosferom koja vlada u klubu, da se pozicioniramo na svetskoj jedriličarskoj mapi. Osvajali smo medalje na šampionatima Evrope, planetarnim smotrama, Olimpijskim igrama, ali smo isto tako naučili da se od stare slave ne živi, nego da se moramo držati recepta koji nas je doneo na vrh. Imamo generaciju koja spada u sam krem svetskog jedrenje, a na nama je da formiramo novu generaciju, kadru da nasledi ovu koja je sada u orbiti. Na dobrom smo putu“, naglasio je za Sport Klub, Toma Višić, svojevremeno jedan od najboljih jedriličara planete, a sada trener koji zajedno sa svojim adutima krči put ka stazama uspeha:

JK Delfin

Foto: Privatna arhiva

Evropsko prvenstvo u Vilamuri je pokazalo da imamo ogroman potencijal. Ovde govorim o kompletnom regionu. Petra je osvojila zlatnu medalju, Nikola Golubović iz Crne Gore i kluba Delfin iz Tivta, kao i svi jedriličari iz Slovenije su bili u zlatnoj grupi, Kristina Boja iz Srbije je bila odlična, a momci koje ja treniram nisu imali dovoljno iskustva i dovoljno koncentracije i sreće u pojedinim momentima, kako bi stigli do zlatne grupe. Ali, sve u svemu, svi jedriličari iz regiona su pokazali da su kadri da se bore sa najboljim takmičarima Evrope, a ono što sve može da nas raduje je činjenica da mogu bolje, mnogo bolje. Sada se okrećemo onome što nas je i dovelo u poziciju da pričamo o potencijalu regiona, a to su rad, odricanja i trud koji su nas krasili u godinama koje su ostale iza nas“.

Za razliku od jedriličarskih velesila koje zaista imaju na raspolaganju idealne uslove i veliku finansijku podršku, momci i devojke iz regiona, pomenute uslove moraju da nadoknade velikim odricanjima i dvostruko većim radom u odnosu na rivale.

Sve nas raduje činjenica da region napreduje iz dana u dan, a da jedrenje dobija medijsku pažnju i ulogu koji bi trebalo da ima, kao olimpijski sport i sport u kome smo uspešni, u kome smo konkurentni evropskim i svetskim zemljama. Moram da naglasim da svi jedriličari u klubu Mornar imaju privilegiju da rade se kondicionim trenerom Sašom Jocićem koji je jedan od najboljih stručnjaka u Evropi. Hrvatska je za korak ispred ostalih zemalja u regionu, ali sve koji volimo jedrenje raduje izuzetan napredak Crne Gore, Slovenija i Srbija koje sigurnim koracima idu ka vrhu”, zaključio je Višić.

Što se Crne Gore tiče, svi klubovi su se ujedinili u cilju pozicioniranja na regionalnom i evropskom nivou. Iskorak je napravio Jedriličarski klub Delfin iz Tivta, koji ima odličnu saradnju sa Mornarom iz Splita. Tivćani su odlučili da uče od najboljih, a rezultati pokazuju da su izabrali pravi put.

Trenutno, Delfin iz Tivta i Crna Gora, uz fenomenalnog Novljanina Milivoja Dukića koji će se boriti za treće uzastopne Olimpijske igre, ima plejadu izuzetno talentovanih jedriličara. Lideri novog talasa su Ilija Marković u klasi Laser Standard, Nikola Golubović u klasi Laser 4.7, Stefan Anđelić i Danilo Jončić u klasi Laser Radial, Pavle Musić u klasi Optimist…..

Tu se naravno priča ne završava, jer je tu čitava plejada dečaka i devojčica iz klubova Jugole Grakalić iz Herceg Novog, Lahor iz Kotora, Jovo Dabović iz Baošića, koji streme ka ostvarivanju vrhunskih ciljeva i snova.

Ono što raduje sve klubove u regionu je podatak da su škole jedrenja koje se organizuju svakog leta, bile nikada posećenije. Staro je pravilo da iz kvantiteta, uz predan rad, odricanja u entuzijazam, dolazi i kvalitet, dolaze i rezultati.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Dan Tivta u znaku Musića, Golubovića i Markovića

Dan Tivta u znaku Musića, Golubovića i Markovića

Dan Tivta u znaku Musića, Golubovića i Markovića

Regata Dan Tivta 2019. održana je ovog vikenda u Tivtu u organizaciji JK Delfin u sklopu programa Novembarski dani kojim se obeležava Dan oslobođenja Tivta.

Jakelić za SK: Region krupnim koracima ide napred

Jakelić za SK: Region krupnim koracima ide napred

Jakelić za SK: Region krupnim koracima ide napred

Crna Gora, Jedriličarski klub Delfin i grad Tivat domaćini su 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju koje se održava od 6. do 11. septembra 2019. godine.
Loading...