Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Zimski

11.02.2019 | 11.36 > 11:51

Četiri decenije od prvih bodova Jugoslovenki u SK

U jeku Svetskog prvenstva u Oreu, slovenački mediji podsetili su na još jedan zanimljiv detalj.

Pohorje Maribor

Getty Images/Stanko Gruden / Agence Zoom

Prošlo je tačno 40 godina od osvajanja prvih bodova u Svetskom kupu, za takmičarke sa prostora bivše SFRJ.

U Mariboru je 8. februara 1979. održana Zlatna lisica, na kojoj su omladinke Anja Zavadlav, Metka Jerman i Bojana Dornig (op.a. majka tenisera Blaža Kavčića) osvojile 22, 23. i 25. mesto. U toj sezoni, bodove je osvajalo najboljih 25, a pobedila je Hani Vencel”, pričao je Tomo Levovnik, nekadašnji trenera ženske reprezentacije Jugoslavije.

Sa Anjom Zavadlav, slovenačke kolege pričale su nedavno tokom mariborske „Zlatne lisice”. Ona je priznala i da se ne seća svih detalja sa trke od pre 40 godina, ali da je zahvaljujući fotoreporterima i novinarima, sačuvala uspomenu na startni broj 60.

To je stvarno bio veliki uspeh, ali zbog nekih drugačijih vremena, skromno smo ga proslavili. Tri godine kasnije ostala sam bez podijuma u slalomu u Monženevru za samo 29 stotinki, pa smo morali da čekamo na 1985. i Mateju Svet, koja je u Lejk Plesidu osvojila drugo mesto, što je bio naš prvi podijum”, dodala je 58-godišnja Zavadlav i još jednom se podsetila tih vremena:

U jugoslovenskom kontekstu, skijanje je bilo prihvaćeno kao slovenački sport, a naši uspesi su bili veliki. U Sloveniji su oni korišćeni za podizanje nacionalne svesti, a pominjali su se i pratili u drugim jugoslovenskim republikama. Čak i danas, kad neko izgovori moje ime, ljugi ga prepoznaju. Često me pitaju „jeste li vi ona skijašica za koju smo navijali”? To je znak da nismo pali u zaborav”, rekla je Anja Zavadlav, učesnica Olimpijskih igara u Lejk Plesidu i Sarajevu.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Perpetuum Mobile

Hvala novinaru sto me podsetio na neka imena koja sam kao klinac pratio i radovao se prvim bodovima kao sto su se one radovale

Odgovori 13 2

* Sva polja su obavezna

Loading...