Bjern Deli – ekspres na skijama

Heroji ZOI 6. feb 202210:00 0 komentara
Bjern Deli
Todd Warshaw/Staff/Getty Images

Dugo najuspešniji muškarac u zimskoj olimpijskoj istoriji i verovatno najpopularniji sportista u istoriji svoje zemlje, Norvežanin Bjern Deli bio je dominantni trkač tokom devedesetih godina.

Heroji ZOI

Iskoristivši promenu termina ZOI sa prestupne na onu drugu parnu godinu, zahvaljujući kojoj su Igre održane triput od 1992. do 1998, Deli je za to kratko vreme osvojio 12 medalja, od čega osam zlata i četiri srebra. U samo malo širem okviru (1991-99) on je osvojio 9 zlatnih, 5 srebrnih i 5 bronzanih medalja na Svetskim prvenstvima i bio šest puta ukupni pobednik Svetskog kupa, uz 48 pobeda i 81 postolje u SK. Sa ove distance deluje nedostižno za konkurenciju bar u dogledno vreme.

Bjern Erlend Deli rođen je juna 1967. u Elverumu, gradiću od dvadesetak hiljada ljudi u pokrajini Hedmark, odmah uz švedsku granicu. Nedugo zatim familija mu se preselila u Nanestad, gradić smešten 60km južnije, nedaleko od istorijskog Ejdsvola, gde je pre dva veka proglašen prvi norveški ustav, i odmah pored aerodroma, koji opslužuje Oslo.

Norveški narod poznat je po izuzetnoj predanosti životu i aktivnostima u prirodi. Manje-više svaka porodica ima vikendicu negde u brdima, po lepom vremenu tamo se masovno pešači, zimi svi staju na skije. U brdovitim pokrajinama Hedmark i Akešhus na istoku zemlje, takve sklonosti su još raširenije. Iako je Bjern hteo da trenira fudbal, a živeo je relativno blizu tada za norveške standarde prilično moćnog Lilestrema, skijaško trčanje brzo je odnelo prevagu.

Jedna od najvažnijih predispozicija za sportove izdržljivosti je kapacitet pluća, a Delijev je bio nestvarno velik. Prosečan muškarac ima kapacitet od oko 4 litra, dok elitni sportisti u atletici, biciklizmu ili skijaškom trčanju dobace i do osam i po litara. Migel Indurain, petostruki pobednik Tura imao je skoro 9 litara, a Deliju su van sezone izmerili 9,6 litara (njegov trener je procenio da je sigurno prebacivao 10 litara u punoj formi).

Bjern Deli
Clive Brunskill/ALLSPORT

Deli nije prerano ušao u takmičenje, a sa 21 godinom je priključen nacionalnoj selekciji i sa kolegama išao na Igre u Kalgariju, iako tamo neće nastupati ni u jednoj disciplini. Stečeno iskustvo uskoro će iskoristiti na najbolji način. Na debiju u Svetskom kupu, u Kavgolovu (tadašnji SSSR) bio je jedanaesti, a na startu sledeće sezone Svetskog kupa zabeležio je prvu pobedu na 15km.

Vreme za potpunu promenu u vrhu skijaškog trčanja stiglo je 1991, kada je na SP u Val di Fjemeu pobedio švedsku legendu i simbola osamdesetih Gundea Svana na 15 kilometara slobodnim stilom i doneo svojoj zemlji prvo individualno svetsko zlato posle gotovo decenije. Bila je to potvrda da su dramatične promene u norveškom skijaškom trčanju počele da donose rezultate. Norvežani su u Kalgariju doživeli debakl, a nekoliko meseci kasnije dobili pravo na organizaciju Igara u Lilehameru 1994, pa su pokrenuli novi program kojem je trebalo zaštitno lice. Delijeva uloga je već bila definisana.

Već sledeće zime u Albervilu ceo svet se suočio sa Delijevom dominacijom. Od pet trka u kojima je nastupao on je stigao do četiri medalje, uz pobede u poteri na 15km i na 50km slobodno i krunu u štafeti. On je trčao poslednjih 10 kilometara za norveški tim koji je pobedio sa skoro minut i po prednosti, a u cilj je ušao unatraške, čime je otvorio seriju neobičnih proslava brojnih ubedljivih pobeda. Njegov reprezentativni kolega Vegard Ulvang napustio je padine Alpa sa identičnim učnikom (3 zlata, 1 srebro), ali je Deliju pripalanagrada kao najboljem Norvežaninu u Albervilu.

Usledila su dva vezana takmičenja u Severnoj Evropi, SP u Falunu, na kojem je osvojio tri zlata, i konačno ZOI u Lilehameru 1994, centralno takmičenje njegove karijere. Lilehamer je smešten u istočnoj Norveškoj, 40km od njegovog rodnog mesta i tek malo više od gradića u kojem je odrastao, a fanatična ljubav Norvežana prema zimskim sportovima, posebno skijaškom trčanju, dao je posebnu čar tom takmičenju. Nikada u istoriji nije se desilo da tokom celog takmičenja kompletna trkačka staza bude okružena bučnim navijačima, od kojih su mnogi kampovali odmah pored staze tokom celih Igara.

Bjern Deli
Chris Cole/ALLSPORT

Kao sportista u naponu, Deli je i u Lilehameru bio najuspešniji među domaćim herojima, ponovo je doneo četiri medalje, po dva zlata i srebra. Bio je najbolji na 10km klasičnim stilom, što mu je donelo 18 sekundi prednosti za poteru na 15km sledećeg dana, što je iskoristio za novu pobedu nad velikim rivalom Vladimirom Smirnovim. Kasnije će reći da mu je trka na deset kilometara na tim ZOI najbolja u karijeri.

Ako je ta bila odlična, ona na 30km nije prošla sjajno. Reprezentativni kolega Tomas Alsgor bežao mu je deset sekundi na polovini staze, ali je umesto povratka „Nanestad-ekspresa“ do kraja pojačao Alsgor, inače komšija fudbalskih zvezda Džona Kerua i Heninga Berga, i pobedio sa 47 sekundi prednosti. Poslednjeg dana Igara biće još slabiji na50 km, gde će na cilj stići četvrti.

Na SP u kanadskom Tander Beju sledeće zime bio je srazmerno neuspešan, u tri pojedinačne trke osvojio je srebra, a jedino zlato ponovo mu je pripalo u štafeti. Tokom 1996. počela je sa radom njegova kompanija za proizvodnju sportske opreme, koja dve decenije kasnije posluje sa velikim uspehom i oblači norveške olimpijce. U zimu 1997. ponovo su najbolji trkači sveta bili u Norveškoj, jer je Trondhajm bio domaćin Svetskog prvenstva. Deli nije razočarao domaće navijače. Jedini put u karijeri on je osvojio medaljeu svih pet trka, od čega tri zlata, po jedno srebro i bronzu. Bila je to savršena priprema 30-godišnjaka za oproštaj od ZOI u Naganu.

Japanski ski-centar zapamtio je Delija po seriji novih uspeha. Još jednom je pobedio u dve individuane discipline (10 km klasično, 50 km slobodno), kao i u štafeti, uz jednu srebrnu medalju. Obe pojedinačne pobede ostaće u dugom sećanju ljubitelja skijaškog trčanja iz različitih razloga. Maratonska trka protekla je u dramatičnoj borbi Delija i Šveđanina Niklasa Jonsona, koju je norveški as dobio za osam sekundi.

U trci na 10 kilometara Bjern je stekao druga do groba – odložio je ceremoniju dodele medalja da bi sačekao i lično pozdravio najsporijeg učesnika trke, kenijskog debitanta Filipa Bojta, koji je za njim kasnio celih 20 minuta (upoređenja radi, Bjernu je za pobedu trebalo 27 i po minuta). Dirnut celom scenom, Kenijac je ostao blizak sa Norvežaninom, a svom sinu rođenom malo posle Igara u Naganu dao je ime Deli.

Godinu kasnije u Ramzauu osvojio je jedno srebro i jednu bronzu, ispostaviće se poslednje medalje u karijeru. U 1999. je šesti put u osam godina osvojio Svetski kup (dva preostala završio na drugom mestu). U leto te godine povredio se trenirajući na roler skijama. Iako isprva povreda leđa nije izgledala ozbiljno, ispostaviće se da je problem toliki, da više ne može da trenira punim intenzitetom. Bjern se posle toga više nikad neće vratiti na velika takmičenja, na šok norveške javnosti, koja je od njega očekivala novu žetvu medalja u Solt Lejk Sitiju. Prvih devet minuta nacionalnog dnevnika tog martovskog dana 2001, kada je objavio da se povlači, pušten je integralni snimak njegovog obraćanja medijima.

Najveći svih vremena tako je okončao karijeru. Jedan od rivala prokomentarisao je da je polje sada potpuno otvoreno, jer protiv vanzemaljca niko nije mogao ništa. Jedan od timskih kolega konstatovao je da je Deli uništio svu statistiku njihovog sporta za sva vremena.

Ironično, najuspešniji olimpijac u istoriji izgubio je najvažniju trku svoje karijere. Ključni događaj Igara u Lilehameru bila je trka 4×10 kilometara u kojoj su Norvežani želeli da produže seriju pobeda u svakoj muškoj disciplini započetu još u Albervilu. Očekivanja nacije bila su ogromna jer su norveške štafete tradicionalno dominantne. Ipak, posle neverovatne trke, verovatno najbolje u istoriji, tokom koje su dve najbolje štafete trčale rame uz rame bukvalno svih 40 kilometara, Silvio Fauner je u direktnom duelu sa Delijem doneo Italiji zlatnu medalju za dužinu skija, zbog čega je na domaćem terenu Bjenov učinak ostao slabiji nego u Francuskoj i Japanu.

Bjern Deli, FIlip Bojt
AFLO Foto Agency / Stringer / Getty Images

Taj neugodni poraz izazvaće promenu taktike norveške štafete, jer će u narednim godinama Deli zameni mesto sa dotadašnjom trećom izmenom Tomasom Alsgorom, koji je kao bolji finišer prebačen na poslednju izmenu. Ispravnost te promene potvrdio je još jedan neočekivani Delijev poraz, u poteri na igrama u Naganu, kada ga je upravo Alsgor pobedio u finišu.

Deli je uz fantastičnu sportsku karijeru ostvario velike uspehe i na drugim poljima. Zgodan i šarmantan brzo je postao zaštitno lice mnogih reklamnih kampanja i televizijska zvezda u Norveškoj. Još tokom karijere dugo je vodio nagrađivanu TV emisiju „Momci na putu“, u kojoj je sarađivao sa starim kolegom i rivalom Vegardom Ulvangom. Njegov biznis sa sportskom opremom radi dobro, ali mu nekretnine idu još bolje. Zapravo, idu toliko dobro da nikada neće morati da brine za sredstva. Za 20 godina on je došao do sume od oko 80 miliona evra, dovoljno da zbrine i svoje sinove Siverta i Sandera, kao i da se nađe među 400 najbogatijih Norvežana današnjice.

Aktivna karijera Bjerna Delija trajala je deset godina i dva meseca. Za to vreme on je dobio 38 posto trka u kojima je učestvovao i popeo se na postolje u 66 posto slučajeva. Osvojio je zlato u polovini individualnih olimpijskih trka u kojima je nastupao (šest od dvanaest). Poslednja trka bila je 20. marta 1999. na Holmenkolenu. Osvojio je drugo mesto. Ispostavilo se da je jedina staza na kojoj nikad nije pobedio upravo njegova domaća, na obodu Osla. Staza (50km, klasično) bila je preduga za njega.

Moje telo može da izdrži samo 47 i po kilometara“, šalio se on pri kraju karijere.

Dokaz da nije bio vanzemaljac. Samo veliki šampion. Možda i najveći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!