Zvezda za ponos i samopouzdanje (SK1, od 19.00)

Analize 23. mar 20238:09 12 komentara
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Navijači Crvene zvezde nadali su se da će meč sa Baskonijom značiti mnogo više, možda i direktnu borbu za plasman u plej-of, ali crveno-belima je sada preostalo da igraju uglavnom za ponos, ali i za podizanje forme i samopouzdanje pred odlučujuće bitke u ABA ligi. Oni najzagriženiji reći će vam da još nisu odustali ni od teoretskih šansi za plasman u top 8, a sa tim stavom na teren treba da izađu i igrači u crveno-belom – od 19 sati u dvorani Pionir, uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Tim iz Vitorije verovatno je najprijatnije iznenađenje ovogodišnje Evrolige. Nisu im mnogi davali šanse za plasman u plej-of, ali oni su sada osmi sa skorom od 15 pobeda i 14 poraza. Jesu izgubili prethodna dva meča – od Makabija u gostima i Monaka kod kuće – ali zato su za vikend pobedili Real Madrid u domaćem šampionatu. U sva četiri duela ove sezone Baski su savladali kraljevski klub.

Tim Đoana Penjaroje jedan je od najdopadljivijih za gledanje ove sezone – dobar protok lopte u napadu, brza igra sa mnogo šutera za tri poena, i karakter i hemija koji takvu igru čine uspešnom u kontinuitetu, pošto sa takvim ekipama to često nije slučaj.

Prema naprednoj statistici, Baskonija je treći napad Evrolige – posle Partizana i Olimpijakosa – dok su defanzivno peti otpozadi. Takva statistika vidi se i golim okom, pa nije tajna da bi Zvezdi odgovarao nešto tvrđi meč i sporiji tempo – ne nužno sve vreme, zbog domaćeg terena i podrške publike, ali uglavnom.

U prvom meču u Vitoriji, domaćin je slavio sa 92:75, ali tada je trener još bio Vladimir Jovanović, Luka Vildoza još nije debitovao, Fakundo Kampaco nije došao, a Nemanja Nedović bio je povređen. Pri tom, ni tada konačni rezultat nije oslikavao realno stanje, pošto se Zvezda solidno držala sve do sredine poslednje četvrtine.

U Barseloni je Zvezda odigrala obećavajujući meč, posle niza duela u kojima je ispuštena velika prednost, pa bi pobeda nad Baskonijom bila logičan iskorak.

Neće biti lako, a Zvezdin osnovni zadatak biće da jakim pritiskom ograniči spoljnu liniju rivala – najbolji strelac tima jeste Markus Hauard sa 14,9 poena po utakmici. Nekadašnji bek Denvera je izuzetno brz i sposoban da sebi stvori prostor za šut. Možda još važniji jeste Darijus Tompson, koji u proseku ima 11,9 poena, 3 skoka i 6,5 asistencija.

Od njih dvojica najviše zavisi igra Baskonije, ali opasnost preti sa raznih strana. Rokas Gidraitis je svoj na svome u Vitoriji, donosi energiju, čvrstinu, skok, prodor, ponekad i šut, Vanja Marinković u odličnoj je formi u poslednje vreme, a malo je igrača koji ne prete u šutu za tri poen – Dolton Homs, Met Kostelo i Tadas Sedekerskis su među njima.

Jedan od retkih koji ne šutira za tri jeste Maik Kotsar, koji je zasvetleo na mapi prošle godine u Evrokupu, a sada je dokazao da može da igra i na elitnom nivou – on može da napadne i leđima, izuzetan je u borbi za skok i postavljanju blokova.

Za Zvezdu bi trebalo da se vrate Nedović i Dobrić, što je pogotovo značajno u svetlu veoma loše forme Luke Vildoze, koji je već dugo neprepoznatljivo nesiguran i ne donosi plus svom timu u krajnjem zbiru. Već je rečeno mnogo puta, ali ako Zvezda želi uspehe u završnici sezone, Vildoza će morati da se probudi – videćemo može li to da učini protiv bivšeg tima.

Hala Pionir, od 19 sati na Sport klubu 1 – hoće li navijači crveno-belih dobiti malo razloga za radost?

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Euroleague Nova Evroliga

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare