Niko Rozberg završio karijeru: Na vrhu planine sam!

Formula 1 2. dec. 201614:27 > 15:11
Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Novi šampion Formule 1 Nemac Niko Rozberg objavio je u petak da završava karijeru profesionalnog vozača u "najbržem cirkusu na svetu".

Samo pet dana pošto je na Velikoj nagradi Abu Dabija na stazi „Jas marina“ obezbedio prvu titulu šampiona Formule 1 Niko Rozberg je doneo odluku da završi karijeru. 

Vozač Mercedesa ja iznenađujuću objavu saopštio na fejsbuk-profilu.

„Tokom 25 godina u moto sportu moj san je bio da budem šampion Formule 1. Ona ‘posebna stvar’. Kroz vredan rad, bol, žrtvovanje, to je bio moj cilj. I sada sam uspeo. Popeo sam se na planinu. Sada sam na vrhu, tako da činim ispravnu stvar. Moje najjače osećanje sada je zahvalnost svima koji su obezbedili da se moj san ostvari“, kazao je šampion, koji se povlači u vrhuncu slave.

Rozberg se zatim posebno zahvalio porodici i supruzi Vivijan, koji su razumeli da je ovo ona „posebna sezona“.

„Kada sam osvojio trku na stazi Suzuka, od momenta kada je sudbina titule bila u mojim rukama, osetio sam veliki pritisak i počeo sam da razmišljam o završetku karijere u Formuli 1. U nedelju ujutru u Abu Dabiju sam znao da je to možda moja poslednja trka u karijeri i tada mi se sve razbistrilo u glavi. Želeo sam da uživam u svakom momentu znajući da je možda poslednji put da vozim….“, rekao je Nemac.  

„To je bilo 55 najintenzivnijih krugova u mom životu. U ponedeljak sam doneo odluku o povlačenju“, kazao je Rozberg, koji je trku u Abu Dabiju završio na drugom mestu iza najvećeg rivala i kolege Luisa Hamiltona, kome nije uspelo da odbrani titulu od prošle sezone.

Nemac je zatim dodao.

Jedino zbog čega žalim je što sam svoju ‘vozačku porodicu’ doveo u tešku situaciju. Ali Toto Volf je sve dobro privhatio. Shvatio je da sam siguran u to, što je i mene dodatno ohrabrilo“, objasnio je doskorašnji vozač „Srebrne strele“ kako je tekao razgovor sa upravom Mercedesa. 

„Sada samo želim da uživam u momentu. U narednim nedeljama ću uživati u sećanju na sezonu i svakom dolazećem iskustvu. Posle toga ću se okrenuti nečemu drugom u životu i videću šta će se dogoditi“, zaključio je Rozberg. 

U istom danu je osvanula i vest da je zbog sukoba između Luisa Hamiltona i Mercedesa u vezi sa Rozbergom, Britanac bio blizu odluke da napusti šampionski tim

O celokupnoj karijeri Nika Rozberga pročitajte u blogu naše Jelene Trajković, a kao i o tome kako je protekla nedavno završena sezona u Formuli 1