Ferstapen: Svakako ne bih pretekao Hamiltona

Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je da veruje da ne bi uspeo da trijumfuje na Velikoj nagradi Japana, čak i da u samoj završnici 16. trke sezone nije izgubio vreme preticanjima određenih vozača za ceo krug.

Luis Hamilton u Mercedesu je trijumfovao na legendarnoj „Suzuki“, a mladi Holanđanin ga je sustigao u pretposlednjem krugu. Međutim, Ferstapena je tada usporio vozač Meklarena Fernando Alonso, a potom i Felipe Masa u Vilijamsu, koji su bili krug iza vodećeg dvojica, pa pravu priliku za napad nije ni dobio.

Video sam da Luis štedi pneumatike i zbog toga što je sustigao određene vozače za ceo krug, bilo mu je teže da održava ritam u poređenju sa mnom. Kada se približite, gubite malo prijanjanja. Nisam mogao da ga napadnem, ali sam pokušao“, istakao je Ferstapen.

Upitan da li ga je to što ga je Alonso usporio koštalo pobede, Ferstapen je rekao:

Nije mi pomoglo, ali sam veće probleme imao sa Masom u poslednjem krugu. Ali, svakako ne mislim da bih pretekao Luisa, samo bih mu se primakapo. Nije bilo idealno, ali ne bi napravilo nikakvu razliku“.

Ferstapen je na samom startu pretekao svog timskog kolegu Danijela Rikarda, a potom se našao i ispred Sebastijana Fetela u Ferariju, koji je vrlo brzo morao da odustane. Od tada, mladi Holanđanin nije mogao da parira ritmu trostrukog svetskog šampiona do samog finiša.

Kada sam pretekao Seba, vozio sam svoju trku. U prvom stintu je sve bilo u redu, Luis je bio nešto brži, ali smo potom mi našli bolji balans. Nisam želeo da mu se previše približim, za svaki slučaj, ako se ispostavi da sam previše istrošio prednje pneumatike i da su mi potrebni za kraj“, rekao je Ferstapen.

Naredna trka sezone u Formuli 1 vozi se za Veliku nagradu Sjedinjenih Država u Ostinu 22. oktobra.