Samo tri tima bila su za održavanje VN Australije

Formula 1 13. mar. 20202:18 > 2:21
Podeli:
Lars Baron, Getty Images Sport

Početak 71. sezone Formule 1 i trka za Veliku nagradu Australije u poslednjem trenutku je otkazana zbog pandemije koronavirusa, a prema informacijama iz Melburna malo je nedostajalo da prvog trkačkog vikenda na stazi vidimo svega šest bolida.

Naime, samo tri F1 tima bila su spremna za trku u Australiji da događaj na manje od dva sata pre prvog zvaničnog treninga nije otkazan, a to su Red Bul, njihova sestrinska ekipa AlfaTauri i Rejsing Point.

Početak sezone 2020. u Melbournu doveden je u pitanje u četvrtak kada je Meklaren najavio povlačenje jer je jedan član njihovog tima bio pozitivan na koronavirus. Sastanci između rukovodstva F1 i timova odvijali su se preko noći, a brojni izveštaji ukazivali su na to da će prvi vikend biti otkazan.

Većina ekipa bila je da se trka u Melburnu otkaže, međutim, iz sata u sat situacija je bila sve napetija jer sukobljene strane nisu mogle da se dogovore. Malo je nedostajalo da se na startu pojave samo tri tima, baš kao i 2005. na kontroverznoj Velikoj nagradi SAD u Indijanapolisu, ali na kraju je preovladao razum.

Mi smo trkači i tu smo da se trkamo,“ poručio je jedan stariji član tima za Autosport.

Stavovi Red Bula, AlfaTautija i Rejsing Pointa postali su jasni prilikom sastanka sa Rosom Braunom u hotelu u centru Melburna kasno u četvrtak, posle najave povlačenja Meklarena.

Većina timova je, dakle, želela da se trka otkaže, ali šef Red Bul Kristijan Horner, direktor ekipe AlfaTauri Franc Tost i Otmar Šafnauer iz Rejsing Pointa rekli su da će njihovi timovi učestvovati ako vlasti ne kažu da trka ne može da se održi iz zdravstvenih razloga.

To je pokrenulo složenu pravnu raspravu između F1, FIA i tamošnjih vlasti o tome šta dalje da se radi i ko će biti odgovoran za odluku, sa svim očiglednim finansijskim implikacijama.

Mercedes, Ferari i Reno žestoko su se protivili tome da izađu na stazu, a nemački tim je čak poslao pismo vođstvu trke u kome su objasnili svoje stavove.

Prema izveštajima iz Melburna, u petak ujutro na stazu su stigli samo članovi osoblja, a garaže Ferarija i Mercedesa ostale su zatvorene od 10 sati, sat vremena pre prvog treninga, što predstavlja kršenje propisa.

Na kraju je trka otkazana, a sezona u Formuli 1 bi trebalo da počne sledećeg vikenda u Bahreinu bez prisustva publike.