Poziv u kasne sate odredio sudbinu trke u Australiji

Formula 1 14. mar. 202011:50 > 11:54
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Poziv koji je šef Mercedesa Toto Volf dobio posle sastanka sa čelnicima drugih timova i izvršnim direktorom Formule 1 Rosom Bronom veče pre početka trkačkog vikenda za Veliku nagradu Australije odredio je sudbinu prve trke sezone, prenosi motorsport.com.

U četvrtak je ustanovljeno da je jedan član Meklarena zaražen koronavirusom, zbog čega se britanski tim povukao sa Velike nagrade Australije, koja je bila zakazana za nedelju. Bron je potom sazvao sastanak sa šefovima timova, dok se prvi čovek Svetske automobilske federacije Žan Tod pridružio telefonskim putem, a tada je dogovoreno da će odluka biti doneta na osnovu većine među timova.

Povezano

Jedini scenario po kojem su FIA i Formula 1 mogle da otkažu trku jeste da su se još četiri tima pored Meklarena povukla. U Sportskim propisima stoji da na stazi mora da bude 12 bolida, u suprotnom nema akcije.

Ferari je u tom trenutku već najavio da neće voziti šta god da se desi, a zbog toga je Sebastijan Fetel imao rezervisanu kartu iz Melburna za sledeće jutro. Međutim, prvobitno glasanje je bilo takvo da se činilo da će trke i biti – Vilijams i Has su najavili da će se prikloniti većini, dok su Mercedes, Red Bul, Alfa Tauri i Rejsing Point bili za održavanje trke, a Ferari, Alfa Romeo i Reno su se protivili. Pošto se Meklaren već povukao sa trke, njegov glas je otišao grupi onih koji ne žele da do trke dođe.

Robert Cianflone, Getty Images Sport

Pošto je rezultat praktično bio izjednačen, Bronov glas je bio odlučujuć, a on je želeo da se barem upriliči akcija u petak, pre nego što se obavi nova promene situacije. Šefovi timova su napustili sastanak misleći da će trka biti održana, ali je potom Volfa pozvao prvi čovek Dajmlera Ola Kelenijus, koji je želeo da porazgovaraju o tome šta bi Mercedes kao tim trebalo da uradi zbog epidemije koronavirusa.

Iako je Kelenijus konačnu odluku ostavio Volfu, naglasio mu je da razmotri sve s obzirom na sve lošiju situaciju u Evropi zbog koronavirusa. Posle toga je šef nemačkog tima javio Bronu da menja svoj glas, a to je značilo da bi samo 10 bolida bilo na stazi. Vladajuće telo Formule 1 je već prošlo ključnu tačku za otkazivanje svega, ali je to bilo dovoljno da se organizator trke obavesti da će trka biti otkazana.

Čelnici Formule 1, inače, nisu želeli da sami otkažu trku jer bi u suprotnom izgubili novac koji su platili promoteri trke, koji su tražili da ona bude održana. Čak su razmatrali da trkački vikend krene, i bez Formule 1, ali je došao i savet Vlade države Viktorije, koja je zabranila prisustvo gledalaca na stazi, ali je posle toga bilo jasno da trke neće biti.

Formula 1 je posle trke u Australiji odložila i naredne dve runde u Bahreinu i Vijetnamu, a najavljeno je da bi sezona mogla da počne u maju. Kada god krene, moći ćete da je pratite na Sport Klubu.