Seleri kep za vozače F1 će biti 30 miliona

Formula 1 28. okt. 202014:11 > 14:14
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Timovi Formule 1 su dogovorili visinu seleri kepa, to jest količinu novca koju će timovi moći da potroše na plate vozača. Od 2023. godine će 30 miliona najviše ići vozačima.

Naredne godine će po prvi put postojati ograničenje budžeta u Formuli 1, pa će tako timovi moći da troše 145 miliona dolara na sezonu. Međutim vozači i još tri najvažnija zaposlena člana tima su izuzeti iz ovog ograničenja. To znači da su timovi mogli sami da odlučuju koliko novca će dati vozačima u sezoni, ali su sada pristali da se i to promeni.

O planu su diskustovali u ponedeljak sa komisijom Formule 1 i svi šefovi timova su podržali ideju da seleri kep bude 30 miliona.

Povezano

 Ugovori koji su do sada napravljeni, a važe za 2023. godinu i kasnije, neće spadati pod ovo ogrničenje. Vozači koji još nisu dogovorili saradnju sa svojim timovima za 2023. i kasnije, poput Luisa Hamiltona, će zato po novim budućim ugovorima verovatno zarađivati manje nego što su planirali. Podsetimo Hamilton na primer nema ni ugovor za 2021. godinu sa Mercedesom iako se očekuje da ta saradnja bude nastavljena.

Timovi će inače moći da potroše preko 30 miliona na plate vozača, ali će to značiti da će im onda biti umanjen osnovni budžet čije je ograničenje 145 miliona.