Kaja Juvan za SK: Protiv Olge je bio veliki izazov

Blog ostalo 7. jan. 201710:09
Podeli:
Zak Kaczmarek/Getty Images

Posle velikog triumfa na Floridi, pobede na Oranž Boulu, razgovarali smo sa Kajom Juvan. Juniorka iz Slovenije, koja će u sledećoj sezoni mnogo turnira igrati i u seniorskoj konkurenciji, govorila je o lošoj ishrani u SAD, svojoj porodici, planovima za budućnost...

U SAD si brzo ispala na turniru Edi Her, a posle toga si nas ipak malo šokirala kad si na Oranž Boulu do titule izgubila samo jedan set. Kakvo je tvoje objašnjenje takvog preokreta?

“Prva bitna razlika bile su loptice, pa tereni, na Edi Heru je i više duvao vetar. Moja protivnica bila je u procesu konstantnog igranja, a ja sam bila na terenu prvi put posle US Opena, bez samopouzdanja. Još treba istaknuti, da mnogo bolje igram protiv profesionalnih teniserki nego protiv juniora“.

To se podrazumeva. Svi očekuju pobedu, a protiv odraslih…

“Ma da. Protiv starijih nema pritiska. Ako izgubim, svi će reći da nisam bila favoritkinja“.

Da li ti je smetala nezgodna podloga?

“Kad sam igrala u 2. kolu bilo je na mom terenu mnogo vode, ujutro je bila tamo čak i mala bara. Trebale smo sačekati, da se sve osuši. Več sam spomenula da su loptice Penn skakale kao da su gumi-loptice. I moj trener je pokušavao da igra, pa su mu svi udarci leteli tri metara u aut. Na Oranž Boulu su podlogu sušili peškirima“.


Peškirima. Na šljaci?

“Da, belim peškirima. Dobro su ih uprljali. Moram malo da kritikujem organizaciju na Edi Heru jer su žreb obavili kasno, raspored smo saznali tek u 21.30, nešto kasnije čak“.

Ko je bio na Floridi s tobom, ko čini tvoj tim?

“U Bradentonu me je pratio trener Robert Cokan, onda ga je na Oranž Boulu zamenila moja majka. Miran Kotnik je moj fitnes trener, Tjaša Jezernik je moja psihološkinja, a Helena Okorn nutricionista. Imam i fizioterapeuta – tu funkciju obavlja Petra Zupet iz Instituta za medicinu i sport u Ljubljani“.

Ko je tvoj uzor u muškom i ženskom tenisu?

“Kod muškaraca naravno Rodžer Federer. Kod žena mi se sviđa kako Radvanjska igra raznovrsno, ali nema lepe tehnike. Uopšte mislim da je na WTA turu prevelik naglasak na tome ko će jače udariti po loptici. Najlepši stil igre po mom mišlenju gaji Monika Puig. Iz moje generacije ubuduće vidim kao uspešne na WTA touru Sisi Belis, Bianku Andresku i Dajanu Jastremsku“.


Posle toga si otišla u Palermo da treniraš, na čiji poziv?

“Trenirala sam u društvu Roberte Vinči i Federikom Bilardo, trenirala i sa nekim italijanskim profesionalcima, koji su oko 500. i 900. Mesta na ATP list. Robi (trener Cokan) je već na turniru Trofeo Bonifiglio stekao kontakte sa nekim teniskim fanatikom, koji nam je obezbedio put do ekipe Vinči, tako da se je moj trener onda sve dogovorio. Trenirala sam na betonu“.

Koji od četiri Gren slem bi te najviše usrećio, ako moraš birati samo jednog?

“Vimbldon, pošto bih sebi tako na najbolji mogući način dokazala da sam konkurentna na nekim drugim podlogama“.

S obzirom na to da ti je šljaka daleko ispred svih ostalih podloga, reci nama, kako se pokušavaš bolje pripremiti na to, da ćeš kao profesionalka ipak mnogi igrati i na betonu?

“Prvo ću trenirati jednom nedeljno, onda dva puta. Sledeće nedelje ću trenirati u Kranju, tako da doći će i to polako na agendu“.

Je l imaš bar malo uvid u to koliko košta sezona profesionalne teniserke?

“Ne. Roditelji i trener me još ne puštaju u tu zonu. Ako počinješ previše razmišljati o tome, koliko treba zaraditi na turnirima, onda najbolje da završiš karieru. Pomože mi Šus Fitnes centar u Ljubljani, gde imam besplatno vežbanje, za plan fitnesa dogovorili smo se da pomože Mitja Samarđija. Oko troškova putovanja pomože Teniski savez Slovenije, naročito kad idem na Gren slemove“.


Sad još reč i dve oko porodice. Ko su tvoji roditelji, kako se zovu, šta rade?

“Otac Robert je hirurg, majka Katja je kardiolog. Imam 18-godišnjeg brata Marka“.

Posle osvajanja Oranž Boula, svi su pisali o tome da obožavaš tiramisu. A šta je tvoje omiljeno jelo koje nije desert?

“Kineski rezanci sa goveđim mesom i soja sosom. To je magija za osvajanje Oranž Boula, haha. Volim i dobar biftek, kojeg sam često jela u nekum restoranu na Braču, gde sam osvojila svoj prvi ITF turnir“.

Kakvo je stanje sa povredama?

“Za sada treba da kucnem u drvo da teže povređena nisam bila, ali ipak sam pre svakog Gren slema imala neke poteškoće. Na US Openu sigurno sam i nešto pogrešno pojela jer sam imala probleme sa varenjem. U Americi stvarno mi jelo ne odgovara jer imam gotovo uvek probleme. Njihova hrana je smešna. Na Edi Heru je kao neka poznata akademija, a onda tamo u trpezariji nude hot doge, čips, hamburgere, palačinke sa sirupom, neka očajna jaja. Onda sam naravno svaki dan ’trpala’ makarone sa paradajz sosom i za doručak toast. Hvala Bogu, da sam ponela sa sobom Čokolino jer sam bila blizu, da zbog ove američke hrane povraćam. Svaki dan isti tost, ista marmelada…Ne bih volela da ispadnem razmažena princeza, ali takvo je stanje stvarno bilo“.


Kakav je plan za sezonu 2017?

„Na početku ću prva dva meseca samo jako trenirati, onda su nama u planu turniri sa fondom 10.000 u Tunisu. Mnogo bih volela nastupati na juniorskom Mastersu marca, ali to nije samo do mene. Svakako ću odigrati više seniorskih turnira, nego juniorskih. Prijaviću se i na poneki 25k ITF turnir, a od juniorskih su nama u planu Rolan Garos, Milano i Vimbldon. Želim se polako da idem gore na WTA list, ali neću da postavljam tačne planove jer ni ne znam koliko to brzo ide. Prva želja mi je to da ostanem zdrava“.

Još malo da razgovaramo o planu igre, kako teče komunikacija s Robertom?

“Ponekad je to bitno, ali mogu vam reći da je bilo na Oranž Boulu mnogo bilo bitnije da razjasnim neke stvari u glavi. Prva dva meča bila sam mnogo nervozna, nije mi krenulo. Trebalo je naviknuti se na loptice, nisam imala ravnoteže, nisam bila čvrsta, na prvom meču opet je duvalo, činilo mi se, da sam pobedila na sreću. U drugom kolu gubila sam 3:6, 0:3, jer protivnica nikako nije grešila na forhendu. Onda su mi se otvorile oči da ima slab bekhend, smeta joj moj dropšot, zato sam je do kraja dotukla. Napravila sam seriju 12:0 u gemovima i bilo mi malo smešno, kako se nisam prije toga setila. Svaku lopticu slala sam joj na bekhand i posle tri udarca,doživela je kolaps“.

Da li ti je to savetovala majka sa tribine?

“Ma nije. Bila sam mnogo ljuta, igrala u grču. Želela sam na svaki način dokazati, da sam bolja, nego to kažu moja igra i rezultat na semaforu“.


Kako ti pomaže psiholog?

“Pomože mi na području vizualizacije, disanja pre utakmice i u toku meča. Na Oranž Boulu pomogla mi je da fokus pomerim na nešto drugo. Kad sam igrala protiv Olge Danilović, to mi je predstavljalo jaki izazov, nisam više bila pod pritiskom, jednostavno igrala sam i uživala! Bitna je i meditacija. Tjaša ima na kompjuteru neki specialan program, na prst ti stavi mali uređaj, koji detektuje i ako nisi miran, onda zadatka ne možeš ispuniti“.

Imaš li ozbiljnog momka?

“Ne, ipak ne bih imala vremena za to. U školi nisam dosta dugo, na turnirima pa se sa nekim momcima gledamo najviše nedelju dana, onda se sledećih 100 godina ne vidimo. Nema tu smisla“.

Koje sportove još pratiš?

“Sve u kojima smo mi Slovenci jaki. Ne gleda mi se previše fudbal, ali mi je zato bliža košarka. Navijam naravno za Majami Hit zbog Gorana Dragića i za Golden Stejt zbog Stefa Karija“.

Da li žališ što si se odlučila za profesionalni tenis?

“Nije da žalim, ali mislim da je najteži sport. Sve mora da se složi Prošli put sam blago povredila prst i kraj, nisam mogla ni da treniram, kamo li da igram. Sve dele tela moraš imati 100% zdrave. Kod trčanja imaš ruku u gipsu, pa još možeš da se takmičiš. Ovde su još ostali faktori kao psihološka priprema. Tenis je mnogo specifičan“.

Znači, ako bi mogla opet birati, odabrala bi neki drugi sport?

“Ako bih imala nekih 10 centimetara, onda bih možda trenirala odbojku. Ali ne, verovatno bih se bavila studiranjem. Interesuju me psihologija, medicina, fizioterapija“.

Do kad planiraš da se baviš profesionalnim tenisom?

“Razmišljala sam, da igram do tamo negde oko 30. godine, onda će biti vremena za ostale stvari, za porodicu, studiranje… Ali to ne znači, da se neću vratiti na teren i kasnije“.

Piše:Marko Hrastar