1949: Zbunjenom posleratnom Evropom zavladao Egipat?!

Blog ostalo 24. avg 20179:00 > 18. dec 2020 22:05
Doug Pensinger/Getty Images

Evropsko prvenstvo u košarci tokom godina menjalo se na najluđe načine, imalo neočekivane pobednike i retko anticipirane heroje, ali je Evrobasket iz 1949. vrlo verovatno, iz perspektive 2017. godine, najuvrnutije izdanje šampionata Starog kontinenta.

Kada govorimo o istoriji turnira i sećamo se njegovih legendarnih timova i igrača, mahom imamo slične asocijacije – moćna ruska škola koja je iznedrila čak 17 medalja dugo nepobedivog Sovjetskog Saveza, lucidna jugoslovenska selekcija koja je od profesora Nikolića do devedesetih izrasla u neprikosnovenog vladara Evrope, ali i dugovečna i još aktuelna Španija sagrađena na jezgru rođenom 1980. godine (Gasol, Navaro, Rejes i Lopes).

Malo ko bi znao da je jedan od osvajača Evrobasketa, turnira na kojem se nadmeću evropske zemlje, bio i Egipat. Desilo se to pre skoro sedamdeset godina, ali tada je košarkaška, ali mnogo bitnije, politička mapa sveta bila neuporediva sa današnjom. Na prvenstvu 1949. godine nastupilo je sedam država, a domaćin, kasnije i šampion, bio je upravo Egipat.

Od ostalih reprezentacija bila je tu i građanskim ratom rastrzana Grčka, zatim dve kolonijalne sile na izmaku – Holandija i Francuska, a učestvovali su još i Turska, Sirija i Liban – krem evropske košarke mahom geografski nije bio u Evropi.

Međutim, treba imati na umu da su mnoge ekipe koje bi svakako zabeležile dobre rezultate izostale sa smotre. Pre svih, na turniru se nisu našli aktuelni šampioni Sovjeti, koji su dve godine ranije u Pragu bez muke došli do naslova u neshvatljivo komplikovanom formatu takmičenja.

Razlog za nedolaženje reprezentacije najveće zemlje sveta bio je pomalo bizaran – po tadašnjim pravilima osvajač prvenstva trebalo je da bude domaćin narednog, ali su Sovjeti to odbili i samim tim sebi uskratili šansu da brane naslov. Osvajač srebrne medalje Čehoslovačka bila je domaćin na prethodnom turniru, pa nije bilo smisla da opet budu organizatori. Tako je izbor i pao na u Pragu bronzane Egipćane.

Doputovati u Kairo 1949. godine nije bilo baš lako, što objašnjava činjenicu da su se na šampiontatu pojavili timovi tek sedam zemalja, od kojih su mnoge bile iz relativnog “susedstva.“ Putnički avio-saobraćaj bio je nerazvijen, ali i opasan, naročito imajući u vidu da je samo devet dana pre početka šampionata u avionskoj nesreći stradao čitav fudbalski tim Torina vraćajući se u severnu Italiju iz Lisabona, gde su igrali prijateljsku utakmicu sa Benfikom.

Mnoge selekcije otkazale su učešće, pa se danas prvenstvo u Egiptu smatra najslabijim u istoriji takmičenja jer su samo četiri učesnika igrala Evrobasket pre toga. Format je bio prilagođen neparnom broju ekipa, tako da se igrala mini liga po sistemu “svako sa svakim“. Domaćin se najbolje snašao i zabeležio svih šest pobeda, uz ubedljivu koš razliku od +130. Egipćane je do trona predvodio Abdel Rahman Hafez Ismail sa 14 poena u proseku, a najbolji košgeter i MVP turnira bio je Turčin Husein Ezturk.

Ezturk je imao interesantnu životnu priču – košarku je zavoleo kao student u SAD, ali se na savet oca vratio u rodnu zemlju i postao legenda Galatasaraja. Živeći u Istanbulu, dobio je i logičan nadimak pod kojim je tokom karijere bio poznat – Amerikanac Husein.

Postavši najbolji strelac i MVP jednog Evrobasketa, Ezturk se nalazi u probranom društvu tek šestorice košarkaša u istoriji kojima je to pošlo za rukom. Uz spomenutog Ezturka, veličanstvenu sedmorku čine: Radivoj Korać (1961), Nikos Galis (1987), Šarunas Marčuljonis (1995), Dirk Novicki (2005), Pau Gasol (2009. i 2015) i Toni Parker (2013).

Eto prilike da impresionirate druge ljubitelje košarke na nekakvom društvenom okupljanju ili pogodite najteže pitanje u Milioneru ukoliko se opet aktivira.

Odigran pod različitim zastavama, po drugačijim pravilima i na posve neočekivanom mestu, Evrobasket iz 1949. godine pruža nam uvid u način na koji su ljudi živeli u jednom trenutku u prošlosti, što je i poenta te romantične discipline – sportske istorije.

Napomena: Svakog dana do početka Evrobasketa idemo u vremeplov i podsećamo vas na jedan po nečemu specifični evropski šampionat.