Slađana Perunović – gimnastičarka u svetu atletike

Slađana Perunović

Godina koja je ostala iza Slađane Perunović, sjajne atletičarke iz Crne Gore, u takmičarskom smislu bila je izuzeno burna i uzbudljiva. Mnogi će reći, pa svaka je takva kada je ‘gazela iz Nikšića’ u pitanju.

Devojka za koju je Goran Obradović, trener Ivane Španović, rekao da je primer kako bi trebalo da se sportisti odnose prema dresu sa državnim grbom i da je za njega kraljica u kraljici sportova, rado je, kao i uvek, pristala za razgovor za Sport Klub.

Godinu su obeležile Igre malih zemalja. Slađani je pripala čast da nosi zastavu Crne Gore na svečanom otvaranju.

Bio je to jedan od nalepših trenutaka u karijeri. Rečima zaista ne mogu da opišem kako sam se osećala dok se predvodila selekciju Crne Gore sa zastavom u rukama. Osećaj ponosa, ogromnog ponosa i treme su bili pomešani“, rekla je Slađana Perunović za Sport Klub.

Na Igrama malih zemalja, Slađana je nastavila nisku uspeha kada je osvajanje medalja na veoma kvalitetnom međunarodnom takmičenju čiji će domaćin biti Crna Gora 2019. godine. Slađana je osvojila dve medalje, pa sada može da se pohvali da sa pomenutih Igara ima osam odličja, od čega čak sedam zlatnih. Učestvovala je na mnogo polumaratonskih i maratonskih trka. Odbranila je titulu u Beogradu, slavila na prvom u istoriji polumaratonu pod Ostrogom, bila je najbolja i u Ohridu. Na maratonu u Podgorici je osvojila bronzanu medalju.

Sport je kao i život. Tako je godina koja je ostala iza mene imala uspona i padova. Generalno sam zadovoljna ostvarenim. Bilo je velikih pobeda, velikih uspeha, sjajnih rezultata. Ipak, Igre malih zemalja, pobeda na prvom polumaratonu pod Ostrogom, kao i drugi uzastopni trijumf na polumaratonu u Beogradu su ostavili poseban utisak na mene. Naravno, i treće mesto na maratonu u Podgorici na kojem sam trčala 2:47 i pokazala da sam jako blizu norme za Olimpijske igre u Japanu što mi je primarni cilj i na šta sam fokusirana još od Rio de Žaneira“, naglasila je Perunovićeva.

Slađana Perunović

Rekli smo da je bilo uspona i padova. Slađani, kao velikom borcu i kao devojci o kojoj svi pričaju u superlativima, teško je pala činjenica da nije učestvovala na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Baš mi je bilo žao. Ali, bila sam svesna da ništa ne mogu da uradim nego da nastavim dalje. Od kolega koje se bavi borilačkim sportovima sam naučila moto koji glasi: ‚Nije bitno koliko jako možeš da udariš nego koliko udaraca možeš da primiš i nastaviš dalje’“, naglasila je Slađana, koja je 2013. godine bila učesnica na Svetskom prvenstvu u Moskvi. Bilo je to prvi put da neki atletičar iz Crne Gore učestvuje na planetarnoj smotri.

Slađana je nastavila dalje svesna da je u godini koja sledi očekuje mnogo iskušenja na putu ka ostvarenju primarnog cilja i sna a to je plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Do sada je dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama, bila je u Londonu i Riju.

Najbolji rezultat u karijeri Slađane Perunović je 2:39.07 i istrčala ga je na Olimpijskim igrama u Londonu. Norma za Olimpijske igre iznosi 2:45, a Slađana i svi maratonci već u godini koja sledi mogu da obezbede vizu za Japan. Prvu priliku da ostvari san Slađana će imati na Balkanskom šampionatu koji će u martu biti održan na Kipru.

Počela sam pripreme za narednu sezonu. U završnici 2017. godine trčala sam dva maratona. Jedan u Zagrebu gde sam bila veoma loša, potpuno sam stala, gotovo šetala u završnici trke. I drugi u Podgorici, koji je bio sjajan. Osvojila sam medalju i rezultat koji mi daje za pravo da se nadam da ću u godini koja sledi uspeti da ostvarim normu i osiguram treće uzastopno učešče na Olimpijskim igrama“, otkrila je Slađana i nastavila, „U 2018. godini me očekuje i Evropsko prvenstvo u Berlinu. U saradnji sa trenerom Dragom Musićem sa kojim sarađujem još od malih nogu i koji me je ubedio da se umesto gimnastike bavim atletikom, verujem da ću uspeti da stignem do cilja, do sna, do Olimpijskih igara“.

Privatna arhiva

Na pitanje kako je počela da se bavi atletikom, i kako je talentovana gimnastičarka odlučila da promeni disciplinu Slađana je rekla:

Atletikom sam počela da se bavim sa svojih 15 godina. Pobeđivala sam na školskim krosevima, a pre toga sam se kao dete bavila gimnastikom. Kažu da sam bila talentovana. Sa 17 godina sam trčala ultramaraton. Uspela sam da istrčim 100 kliometara i da uđem u istoriju atletike u Crnoj Gori kao prva devojka koja je istrčala pomenutu distancu. Usput sam postavila i rekord Crne Gore koji je još u mom vlasništvu. Tako je sve počelo, tako je atletika dobila prednost u odnosu na gimnastiku”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati. Inače, poznata kao druželjubiva i pravedna osoba, koja po hiljadu puta može da ponovi da je najviše od svega bole laž i nepravda, Slađana je nastavila monolog:

Neposredno posle toga sam napravila pauzu zbog rođena sina Žarka koji mi je sada najveća podrška, snaga, životna energija. Profesionalno sam počela da se bavim atletikom 2006. godine i od tada do danas sam uspela da ostvarim izuzetne rezultate. Deset puta sam bila najbolja atletičarka Crne Gore. U mom vlasništvu su državni rekordi od 800 metara pa do prethodno pomenutog ultra matarona od 100 kilometara. Moja osnovna disciplina je maraton i najbolji ostvareni rezultat na maratonu je 2:39:07, to je ujedno i rekord Crne Gore. Dva puta sam bila učesnica Olimpijskih igara. Posle Londona i Rija, verujem da ću trčati maraton i u Tokiju”, kaže crnogorska maratonka.

Slađana Perunović

Perunovićeva je nekako kratko nabrojala najveće uspehe od 2006. godine pa do danas, ali treba naglasiti da je osvojila pet zlatnih medalja na balkanskim šampionatima u maratonu i polumaratonu, dva puta je osvajala srebro, a četiri puta bronzanu medalju.. Osvojila je osam medalja od čega sedam zlatnih na Igrama malih zemalja. Ispisala je novu stranicu istorije kada je atletika Crne Gore u pitanju jer je kao prva učestvovala na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine. Trebalo bi mnogo prostora da se nabroje sve međunarodne trke i polumaratoni na kojima se Slađana pela na pobedničko postolje.

Kao sportista i borac po prirodi znam da se od stare slave ne živi. Svaki dan je prilika za napredovanje i dokazivanje. Spavanje na lovorikama nije dozvoljeno. Ajde, možda jeste kada završite karijeru, ali kada imate ciljeve, snove i ambicije to je nedopustivo”, istakla je Perunovićeva.

Na putu ka cilju, Slađani će, naravno, biti potrebna i pomoć Atletskog saveza Crne Gore, Ministarstva za sport, Crnogorskog olimpijskog komiteta. Upravo Olimpijski komitet je nedavno Slađanu zajedno sa još osmoro sportista uvrstio u grupu stipendista, ocenivši da se radi o grupi momaka i devojaka koji mogu da izbore plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Zahvalna sam na podršci i naravno da mi treba pomoć od strane Saveza, Ministarstva i Crnogorskog olimpijskog Komiteta. Trudiću se kao i uvek do sada da opravdam očekivanja svih koji su mi pomogli i koji veruju u mene. Daću i poslednji atom snage da stignem do Olimpijskih igara i na taj način ostvarim svoj san, ali istovremeno afirmišem atletiku Crne Gore i samu Crnu Goru”, naglasila je Slađana.

U želji da što spremnije dočekaju godinu koja sledi Slađana Perunović i Dago Musić su obavili detaljne lekarske preglede u Beogradu. Jer, kako kaže trener Musić, ljudsko telo je kao sijalica, ako ga stavite na veći napon nego što treba ono pukne.