Hodžić za SK: Neće mi opet izmaći nagrada za najboljeg

Podeli:
KK Omladinac

Uspesi mladih sportista iz Crne Gore obeležile su 2017. godinu. Medalje su se nizale kao na filmskoj traci. Posle košarkaška, vaterpolista, džudista, red je došao i na karatiste koji su na Svetskom prvenstvu za kadete juniore i mlađe serije briljirali.

Bojan Bošković postao je šampion planete na Svetskom prvenstvu koje je održano na Tenerifima, a bronzanu medalju je osvojila Milena Jovanović u konkurenciji kadeta. Šlag na tortu stavio je momak koji je glavni junak ove priče Mario Hodžič.

Mario je u konkurenciji mlađih seniora ispunio obećanje dato pre polaska na Tererife. Momak od kojeg se očekuje da izbori plasman na Olimpijske igre u Tokiju i koji je kao olimpijska nada bio u grupi od devetoro sportista koji su dobili stipendiju Cnogorskog olimpijskog komiteta osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 67 kilograma.

Pre polaska na Svetsko prvenstvo, Hodžić je u razgovoru za Sport Klub poručio da ima problema sa povredom stopala, ali da to ne menja cilj koji je zacrtao. Rekao je da želi medalju i da će sve osim osvajanja medalje smatrati neuspehom. Posle velikih iskušenja i pet mečeva, Mario je kroz repasaž stigao do prilike da osvoji medalju. Nije je propustio. Pobedio je Mirzaea Fasthalija iz Irana sa 3:1.

Podsećanja radi, Hodžić je u 2017. godini osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore, isto odličje je osvojio i na turniru serija A u Salcburgu. Na Gran pri mitingu u Istanbulu je poražen u borbi za bronzanu medalju.

Ono što je bitno, mladi karatista je sa 70. mesta WKF liste, stigao do 15. pozicije. Jako je bitno da ostane među 50 jer će samo toliko najboljih na WKF listi imati priliku da se bore za mesto na Olimpijskim igrama gde će u svakoj kategoriji nastupati najverovatnije po 12 boraca. Karate je nedavno postao olimpijski sport i debitovaće na Olimpijskim igrama 2020. Kako sada stvari stoje Crna Gora ima razloga da se nada da će u Tokiju imati više od jednog učesnika. Glavni aduti su pomenuti Hodžić i Marina Raković. Razloga za ponos ima i karate klub Omladinac jer su svi osvajači medalja na Svetskom prvenstvu upravo iz njega.

KK Omladinac

Ova godina je svakako najbolja godina u mojoj dosadašnjoj karijeri. Iz razloga što sam osvojio seniorsku medalju na Evropskom prvenstvu, medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore i medalju sa Premijer lige, čime sam stekao pravo da se borim za odlazak na Olimpijske igre”, rekao je za Sport Klub Mario Hodžić i nastavio, „Naredna godina će biti najveći izazov u dosadašnjoj karijeri. Sledi prikupljanje bodova za plasman na Olimpijske igre. Takmičenja na kojima će moći da se prikupljaju bodovi su Evropsko seniorsko prvenstvo, Svetsko seniorsko prvenstvo i Premijer liga. Cilj je ostvariti što bolji rezultat na ovim takmičenjima kako bi se prikupio dovoljan broj bodova za plasman u Tokio. Ove godine sam se sa pozicije broj 70 spustio blizu 10 najboljih i to je jako dobro”.

U trenutku kada je postalo poznato da će karate debitovati na Olimpijskim igrama, karatisti širom planete su pojačali stepen borbene gotovosti. Već smo napisali da će samo 50 najboljih sa WKF liste imati priliku da se bori za mesto na Olimpijskim igrama. Kada bi se sada podvukla crta karate klub Omladinac bi imao petoro kandidata – Marija Hodžića, Marinu Raković, Jelenu Maksimović, Dragana Konjevića i Anu Drašković.

Voleo bih kada bi svi uspeli da izborimo plasman na Olimpijske igre. Biće naravno jako teško, ali imamo pravo da sanjamo i verujemo. To niko ne može da nam zabrani. Posebno sam ponosan na to da su svi pomenuti borci iz kluba Omladinac. Mi nismo klub, mi smo porodica. Prava porodica koja zajedno preživljava uspone i padove, zajedno slavi i tuguje. To je naša snaga, to je energija koja nas gura napred i koja će sigurno lansirati nas nekoliko na Olimpijske igre. Ponavljam, naš san je da idemo svi. Dok nas na tatamiju ne uvere da to nije moguće mi ćemo se boriti, nošeni pozitivnom enerijom koja se oseća ne u klubu nego kada prilazite njemu”, poručio je Hodžić.

https://youtube.com/watch?v=z9cSd-0YxyI

Mario je poznat kao borac bez mane i straha. Jako mu je važno da kada da reč uradi sve što je u njegovoj moći da to što je rekao ili obećao ostvari. Tako je bilo uoči Svetskog prvenstva za mlađe seniore na Tenerifima. Iako povređen uradio je sve što je mogao i na kraju je stigao do medalje.

Voleo bih kada bih mogao da obećam da ću sigurno učestvovati na Olimpijskim igrama. Ali jasno je da to ne mogu. Ono što mogu da obećam je da ću dati i poslednji atom snage, ako treba i više od toga da ostvarim san i odem u Japan. Oni koji prate karate znaju da je konkurencija u svim kategorijama paklena i da će trebati mnogo truda, rada i odricanja da bi se stiglo do Tokija. Svi u klubu uključujući i mene smo spremni na to”, rekao je Hodžić.

Hodžić je naglasio da se pozitvna energija oko Omladinca ne oseća samo kada uđete u dvoranu, nego i ispred nje, a na pitanje kakva je saradnja sa trenerom Žarkom Rakovićem koji je ujedno i selektor karate reprezentacije Crne Gore u borbama, Mario je rekao:

Žarko je trenutno jedan od najboljih trenera na planeti. Smatram da je to iz razloga što se maksimalno zalaže za svoje takmičare i zato što svojim takmičarima nije samo trener, već i prijatelj. Tako da je pravo zadovoljstvo trenirati kod takvog čoveka. Bolje reći da je u pitanju čast i privilegija. Da se ne ponavljam više kada je Omladinac u pitanju. Mi smo porodica, a Žarko je član jedne skladne porodice i rekao bih ključna karika koja tu porodicu drži na okupu i obasipa je pažnjom i pozitivnom energijom, koju mi širimo dalje”, poručio je Hodžić.

Na pitanje kada bi mu sada neko ponudio da izabere sportski uspeh u narednoj godini koji će mu se ostvariti, Mario je odgovorio kao iz topa:

KK Omladinac

Titula prvaka sveta na Svetskom prvenstvu u Madridu. Zlatna medalja oko vrata i himna Crne Gore koja se ori dvoranom”.

U međuvremenu, Hodžić je proglašen za najboljeg karatistu Crne Gore u izboru Karate saveza Crne Gore. Slovio je za glavnog favorita kada je reč o nagradi za najboljeg sportistu godine u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, ali je u poslednjem trenutku na listu kandidata uvršten i rukometaš Vuko Borozan. Izbor je ponovljen, a Mario, koji je pre izbora naglasio da bi jako voleo da stigne do prestižne nagrade, ostao je bez nje.

Borac se ne poznaje po tome koliko jako može da udari nego koliko udaraca može da primi i da nastavi dalje. A ja nastavljam dalje. Cilj i san su zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u Madridu. U tom slučaju, neće mi izmaći ni nagrada za najboljeg sportistu Crne Gore”, naglasio je Mario Hodžić.

Naredna godina je po rečima Hodžića od izuzetnog značaja jer na velikim takmičenjima i na Premijer ligama treba prikupiti dovoljan broj bodova kako bi sa sačuvalo mesto među 50 najboljih na WFK listi, a to neće biti lako.

Naravno da neće biti lako. Nije bilo lako ostvariti ni ovo što smo ostvarili u 2017. godini. Ali, pozitivna energija, žestok rad i odricanje su recept od kojeg nećemo odustati jer se pokazao jedinim pravim na putu ka uspehu”, naglasio je Mario Hodžić za Sport Klub.