ITF zakuvao lonac korupcije i devastirao tradiciju

ATP 26. avg. 201823:04 > 23:06
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Ako do sada niste saznali, Davis Cup od iduće godine više neće biti isti, tako je odlučio ITF i izvjesna organizacija pod nazivom Kosmos.

Transformacija Davis Cupa, natjecanja starog 118 godina službeno je kompletirana proteklog tjedna kada je ITF (Svjetska teniska federacija) održala svoju godišnju skupštinu u Orlandu na Floridi, te sa 71 postotnom podrškom izglasala promjenu jednog od najstarijih natjecanja u svijetu sporta.

No, da bismo u suštini shvatili o čemu se ovdje radi, krenimo od početka. ITF koji pod svojom ingerencijom pored Davis Cupa drži Federation Cup i sva četiri Grand Slam turnira pod kritikom je dugi niz godina zbog nemogućnosti da na ispravan način redizajniraju Davis Cup natjecanje kako bi izbjegli otkazivanje nastupa ponajboljih igrača svijeta. Kao iz vedra neba odjednom se pojavila grupacija Kosmos koja je ITF-u ponudila 25-godišnji ugovor vrijedan tri milijarde dolare (120 milijuna dolara godišnje), a koji bi transformirao najvažnije natjecanje reprezentacija.

O samoj grupaciji Kosmos ne zna se mnogo. Osnovao ju je član Barcelone i španjolske nogometne reprezentacije, Gerard Pique koji je odlučio krenuti u poslovne vode iako je još uvijek aktivan nogometaš. No, u ovoj priči manje važno je njegovo, a mnogo relevantnija imena Hiroshija Mikitanija i Larryja Ellisona. Prvi je vlasnik Rakutena, goleme korporacije koja je između ostalih sponzor same Barcelone, NBA prvaka Golden State Warriorsa, te vlasnik kluba Vissel Kobe iz japanske prve lige. Ne treba previše naglašavati da se bankovni račun gospodina Mikitanija mjeri u milijardama dolara. Larry Ellison jedan je od najbogatijih ljudi svijeta, vlasnik softverskog giganta Oracle, te jednog od najvećih svjetskih teniskih turnira u Indian Wellsu. Početkom kolovoza, Ellison je javno obznanio kako se pridružio Kosmosu.

https://twitter.com/Ultrademiks/status/1030124778101690368

Ipak, usprkos takvim imenima koja su svoje bogatstvo postavili uz Kosmos, mnogi kritičari ITF-a, igrači, treneri, legende sporta, tražili su dokaze, potvrde, bankovne garancije kako će se ispoštovati obveza te korporacije oko investiranja spomenutih 120 milijuna dolara godišnje. Taj novac bi se, osim za nagradni fond novog Davis Cupa, trebao koristiti i za investiranje u tenis diljem svijeta. No, i to je dio problema jer prava struktura tih ulaganja nikada nije prezentirana. Sve se svodilo na riječ čelnika jedne korporacije o kojoj nitko ne zna ništa.

Ideja oko novog Davis Cupa bazira se na natjecanju kojem će prisustvovati 18 reprezentacija, a koje će u studenom svake godine sudjelovati na jednotjednom eventu organiziranom na „svjetski poznatoj lokaciji“, a pobjednik bi trebao zaraditi i određeni novac. Samo natjecanje bi započelo u veljači gdje bi 12 reprezentacija trebalo sudjelovati u svojevrsnim kvalifikacijama, pobjednici bi izborili nastup na velikom finalu. Također, dva mjesta bila bi rezervirana s pozivnicom organizatora. Prvi domaćin biti će Madrid ili Lille, a svake godine novi grad će dobiti priliku ugostiti najbolje svjetske reprezentacije.

Photo by Bradley Kanaris/Getty Images)

Mnogi tenisači izrazili su razočaranje novim sustavom, a velik broj njih već je najavio kako neće sudjelovati u tom natjecanju. Mnogi su se istovremeno zapitali zašto igrači nisu dobili priliku glasati oko promjena. Najglasniji kritičari dolaze iz Australije, tamošnja teniska federacija jedina je od četiri organizatora Grand Slama koja nije pružila podršku novom formatu. Legenda australskog i svjetskog tenisa, nekadašnji broj jedan Lleyton Hewitt najveći je protivnik gašenja starog sustava natjecanja.

Reforma natjecanja bila je itekako potrebna, no ovaj novi sustav oduzeti će ono što je bio najvažniji element Davis Cupa, a to je igranje pred vlastitim navijačima. Biti domaćin dvoboja Davis Cupa najljepši je dio samog natjecanja i najdraža sjećanja koja poistovjećujem sa svojom karijerom upravo su vezana za nastupe u australskoj reprezentaciji,“ kazao je Hewitt.

Ipak, s druge strane, prvi čovjek ITF-a, David Haggerty oduševljen je suradnjom s Kosmos grupacijom, te je najavio velike stvari u transformaciji Davis Cupa.

Novac koji će ITF zaraditi suradnjom s grupom Kosmos omogućiti će dugogodišnju financijsku stabilnost federacije, te plasirati 25 milijuna dolara godišnje svjetskim savezima u svrhu razvoja teniskih akademija. Također, planiramo uložiti 15 milijuna dolara u samo finale natjecanja,“ najavio je vrlo optimistično Haggerty.

Iako je glasovanje prošlo komforno u smjeru ITF-a i grupe Kosmos, dogodilo se i nekoliko kontroverzi koje su zasjenile samu skupštinu ITF-a, a posebno ona vezana za čelnika francuskog teniskog saveza, Bernarda Giudicellija. Naime, prvi čovjek francuske federacije našao se u skandalu oko sukoba interesa, neki su ga optuživali i za primanje mita. Kao i ostale federacije, tako je i Giudicelli trebao biti prisutan na samom glasovanju, a njegov je posebno važan kao člana jedne od najvažnijih federacija. Ipak, drugo glasovanje, ono o povjerenju u njegovo članstvo u Glavnom odboru ITF-a odgođeno je od strane Davida Haggertyja kako bi ovaj prvo glasao za promjene u sustavu Davis Cupa. Upravo takve situacije koje su bile prožete tajanstvenošću postupka, netransparentnošću ponude grupe Kosmos, te razni drugi detalji bili su glavni argumenti protivničke strane. Mnogi su smatrali kako je sam proces prožet korupcijom.

sportklub

Međutim, sva kritika je na koncu bila uzaludna, Davis Cup je izgubio, a od iduće godine gledati ćemo neko novo natjecanje.

Ipak, u pozadini se događa još jedan veliki sukob, onaj ITF-a i ATP-a, udruge teniskih profesionalaca koja pod kontrolom drži čitav teniski sustav izuzev Davis Cupa i Grand Slam turnira. Naime, ATP uz podršku teniske federacije Australije i mnogih poznatih igrača, planira pokrenuti vlastito momčadsko natjecanje reprezentacija koje bi se održalo u prvom tjednu siječnja, dakle kao najava Australian Opena. Sudjelovale bi 24 reprezentacije, a ATP je obećao i 15 milijuna dolara nagradu za pobjednika, te bodove za svjetsku rang listu.

Ono što je u ovom trenutku sigurno, ovogodišnji Davis Cup biti će posljednji u formatu kakav poznajemo, natjecanje staro 118 godina odlazi u povijest. Posljednji polufinalisti su Hrvatska protiv Sjedinjenih Američkih Država, te Francuska i Španjolska.