Alimpijević: Pamtim derbije, Zvezda je sjajna

Crvena zvezda mt:s

Kao 32-godišnji trener, najmlađi u Evroligi, ostvario je 11 evroligaških pobeda, na klupi Crvene zvezde. Pritisak i pozitivna tenzija ga pokreću, baš kao i rad sa mladim igračima.

Eliminacija Partizana u polufinalu srpskog šampionata sa ekipom FMP kvalifikovala ga je za dalje izazove u karijeri. Užarenu klupu Avtodora shvatio je kao još jedan izazov, koji je sredinom novembra i prihvatio. Ekskluzivno za Sport klub govorio je bivši trener Crvene zvezde i aktuelni trener Avtodora Dušan Alimpijević.

Svaki posao, svaki novi klub, nova liga i nova država donose novu dozu pozitivne tenzije. Ja je volim. Takođe, jednom mi je jedan naš veliki trener tokom razgovora rekao ’srpski treneri su među najboljima jer se najbolje prilagođavaju datoj situaciji, a da opet u tome ne izgube sebe’. Upravo to pokušavam da radim“, rekao je Alimpijević u razgovoru za Sport klub.

Bivši strateg Crvene zvezde govorio je i o načinu prilagođavanja na novi klub, ali i načinu života u oblasti Saratov.

Moram da priznam da nije lako, naročito kada niste vi selektirali tim i kada niste od početka tu. Imao sam dva dana pregovora u Saratovu, pre nego što sam se vratio i odlučio da preuzmem ekipu“, rekao je 32-godišnji stručnjak i dodao:

Međutim, mnogo olakšava to što su igrači spremni na promene, koje nisu nimalo lake kada se započnu krajem novembra. I to nisu male promene, nego promene skoro čitavog sistema. U svakom slučaju, i dalje uživam u svom poslu“.

Alimpijević je Avtodor preuzeo 19. novembra, a od tada na osam mečeva ekipa iz oblasti Saratov zabeležila je šest pobeda i dva poraza. Avtodor je pretrpeo poraze od ekipe VEF iz Rige i od Astane u gostima, i to posle produžetka.

U te dve utakmice koje smo izgubili iz osam susreta smo takođe imali šut za pobedu. Zadovoljan sam jer izgledamo potpuno drugačije. Na kraju krajeva, VTB liga je napravila kompletnu analizu Avtodora, gde prikazuju ozbiljne promene u klubu, kroz prizmu analitike“, objasnio je trener ruskog tima i dodao:

Sada je zadatak da period dobre igre u toku utakmice produžavamo sve više i više, kako bi na kraju loše minute tokom igre sveli na minimum“.

Mladi trener osvrnuo se i na iskustvo stečeno u FMP i Crvenoj zvezdi, čiju klupu je napustio početkom maja, prošle godine. Klupu crveno-belih tada je preuzeo Milenko Topić. Alimpijević je posle odlaska iz Zvezde sticao iskustvo u letnjoj ligi u Americi, a prvi angažman posle kluba sa Malog Kalemegdana mu je upravo Avtodor.

Znate kako kažu, pametnom čoveku svako iskustvo, pa i loše, mnogo znači. Moj otac je govorio i da od onog trenera koji ne zna, možeš da naučiš kako ne treba. Hvala Bogu, ja sam poslednjih nekoliko godina u Srbiji imao dobre klubove, sa vrhunskom organizacijom, sa izuzetno jakim utakmicama. Sve je to uticalo na mene. Na to se dodaju i poznanstva i pomoć velikih srpskih trenera, odlazak na letnju ligu. Volim da slušam trenere koji znaju“, objasnio je Alimpijević.

Avtodor se osim u regionalnoj VTB ligi takmiči i u FIBA Evrokupu, u kome se plasirao u drugu fazu takmičenja, a znatno bolji rezultati u VTB ligi daju za pravo čelnicima, igračima i stručnom štabu ruskog tima da grade planove za budućnost.

Avtodor treba da ima jednu stabilnost u rezultatima, tu smo na dobrom putu. Postoji jedan dublji plan sa razvojem mladih ruskih igrača, koji su nam priključeni svakodnevno na treninzima, a dvojica učestvuju aktivno u igri i rođeni su 2000. godine. Na kraju, tim putem, treba da zaslužimo da se nađemo u plej-ofu, sa osam najboljih ekipa VTB lige“, istakao je mladi stručnjak.

Alimpijević je dodao i da postoji značajna razlika između ABA lige i VTB lige, kako u samom takmičenju, tako i za njega u ulozi trenera.

VTB je poprilično različita od ABA lige. Veći broj stranaca, koji igraju brže i koji su vrhunske atlete, dva kluba iz Evrolige i tri kluba iz Evrokupa. Siguran sam da je VTB liga u tri najbolje košarkaške lige u Evropi, posle Španske i Turske“, rekao je Alimpijević za Sport klub i dodao:

U ABA ligi se igra košarka sa mnogo više prepoznavanja situacija, ’čitanja’. Ako u Avtodoru ubedite igrače od početka lige u tako nešto, onda možete da budete visoko plasirani“.

Poseban osvrt je trener Avtodora imao i na nastup svog tima u FIBA Evrokupu.

Kada sam dolazio, igrali smo utakmicu, koja nam je značila za prolaz u narednu fazu takmičenja. Sada smo u drugoj fazi i na dobrom putu da uđemo i u treću fazu. Mislim da imamo kvalitet da stignemo daleko“, rekao je Alimpijević.

Iz dosadašnjeg trenerskog iskustva u Srbiji pamti velike uspehe, kako sa Crvenom zvezdom, tako i na klupi FMP.

Pamtiću mnogo toga. Na prvom mestu, eliminaciju Partizana u domaćem prvenstvu sa FMP i ulazak u finale posle devet godina. Zatim, oba derbija sa Zvezdom u ABA ligi i sve velike pobede u Evroligi“, rekao je Alimpijević.

Aktuelni trener Avtodora i dalje prati nastupe Crvene zvezde na evropskoj sceni, ali i u regionalnom šampionatu, kao i partije ostalih predstavnika regiona u Evrokupu.

sport klub

Kad god mogu pogledam utakmice Crvene zvezde, utakmice ostalih srpskih klubova, kao i utakmice srpskih trenera u ostalim ligama. Ne ostaje mnogo vremena između priprema i gledanja svojih utakmica i mnogo letova, ali uvek sa zadovoljstvom gledam kada mogu“, objasnio je Alimpijević i dodao:

Zvezda igra fantastično ove sezone, tim je selektiran bez greške, igraju na izuzetno visokom nivou, i to konstantno. Najveće zasluge pripadaju treneru i njegovom stručnom štabu, ali poštujući sve ono što radi Nebojša Čović za Zvezdu, znam da se kod njega ništa ne dešava slučajno. Čestitam im od srca na odličnim partijama“.

O planovima za narednu godinu, Alimpijević je bio jasan.

Planove u našem poslu je suludo praviti na duže staze. Od utakmice do utakmice, od sezone do sezone. Na profesionalnom planu, trenutno mi je cilj da sa Avtodorom ispunim očekivanja u VTB ligi. Na ličnom planu nemam mnogo toga – da slobodno vreme provedem kvalitetno i uz podršku porodice i prijatelja“, zaključio je Alimpijević za Sport klub.

Sve intervjue, analize i najinteresantnije momente, koji su obeležili 2018. godinu, pronađite OVDE.