Vanja za SK: Mama mi je rekla da se ugledam na Savića

Blog ostalo 1. okt. 202019:14 > 19:15
Podeli:
Getty Image/ Clive Rose / Staff

Nekadašnji srpski vaterpolista Vanja Udovičić bio je gost podcasta „Pod kapicom“ i tom prilikom je sa Marinom Sekulić i Pavlom Živkovićem govorio o svojim počecima, vremenu u kojem je stasavao i putu koji ga je od mladih kategorija Partizana odveo do šampionskih visina.

Najveći uticaj u sazrevanju svakog deteta imaju roditelji i okruženje. Moji roditelji su bili stanovišta da je meni potreban drugačiji vid edukacije i sazrevanja, pogotovo u vremenu u kojem smo živeli, a koje nije bilo najsjajnije. Odluka da uđem u sport pokazala se kao sjajna. Zašto vateprolo? Prvenstveno zbog vode. Mnogo puta sam u svojim ranijim intervjuima pričao da sam kao dete bio vezan za vodu i da sam je obožavao. Prvi moj kontakt sa treniranjem bilo je plivanje u sadašnjem Zavodu za sport i medicinu sporta, u lokalnom plivačkom klubu i bazenu koji nije bio reprezentativan, ali dovoljan da posle tri meseca odlučim da pređem u Partizan“, istakao je Udovičić i dodao:

Povezano

Tada je vaterpolo postao ubedljivo najpopularniji sport sa Igorom Jovanovićem, Aleksadrom Šoštarom i svim ostalim velikanima, koji su osvojili i Svetsko i Evropsko prvenstvo. Deca su ispred zgrada, a među njima i ja, uzvikivali njihova imena. Tada smo, kao što to danas radimo u svim sportovima, pa i u tenisu, imitirajući naše najveće sportske asove pokušavali da igramo vaterpolo na suvom. Zahvaljujem se roditeljima, kojima smo svi mi sportisti i ljudi dužni njihovih odricanja i želje da njihovo dete uspe i da ih izvedu na pravi put. Ovom prilikom im se zahvaljujem na tome“.

38-godišnjak je potom konstatovao da je današnje vreme drugačije od onog u kojem je rastao i načinio prve sportske korake.

Slušajući sve vaše prethodne emisije, većina sportista koji su sedeli na ovoj stolici rekli su isto – ne možete danas da se ophodite prema deci na način na koji ste se ophodili pre 30 godina. Ne možete da pristupate deci na isti način, niti da ih animirate ili sankcionišete na isti način. Koliko god roditelj da kaže: ‚Neophodno je da vaspitate i da sankcionišete moje dete‘, današnja pravna regulativa pokazuje da to apsolutno ne možete“, poručio je Vanja i nastavio:

Drugačija su vremena. Određene popravno-vaspitne mere koje su tada postojale danas su nezamislive. Ali, zahvalni smo svakom treneru koji je od nas načinio boljeg čoveka. Trener je bio i uvek će ostati osoba koja vas vaspitava u onom periodu kada ste van kuće i svojih roditelja. Sport vam daje neverovatne mogućnosti i stvari koje važi vršnjaci ne mogu da dožive ako nisu u sistemu sporta“.

Getty Image/ Clive Rose / Staff

Sa Partizanom je proslavio prve uspehe i osvojio prve trofeje.

Kada sam ušao u prvi tim sa 16 godina, 2003, došlo je do raspadanja sjajne generacije koja je napravila odličan rezultat. Osvojili smo duplu titulu pobedivši Jadran iz Herceg Novog 7:0, što je u tom trenutku bilo nezamislivo. Napravili smo revolucionaran rezultat ne samo u svetu vaterpola, već i u celokupnom sportu. Pričamo o trećoj utakmici finalne serije plej-ofa. Ono što je mnogo značajnije je što je svako od nas imao neke idole i pratio neke igrače. Ušao sam u svet sporta prateći Aleksandra Šoštara i Igora Milanovića, tadašnje veličine. Posle toga, kako sazrevate, idol vam postane neko iz vaše okoline – Dejan Savić kao kapiten vaterpolo kluba Partizan i neko ko je ličnim primerom pokazivao odnos prema radu, klubu, saigračima i celokupnoj ideji kreiranja institucije kao što je Partizan“.

Vrhunske sportiste od ostalih obično izdvaja posvećenost i predanost sportu kojim se bave.

U Partizanu je poznato da je sreda popodne jedino slobodno popodne koje imate. Dejan Savić je tada kao kapiten dolazio u sredu popodne da trenira. Majka mi govorila: ‚Pogledaj, sine, vidi šta je šampion i pravi sportista‘. Iako je ceo njegov tim slobodan, on dolazi da trenira, ide u teretanu, skače u vodu sa strane i pliva. To je odlika pravog šampiona i pravog sportiste i to je primer koji moraš da pratiš. Kada si mali, to su stvari koje ti ostanu usađene kao nešto što je osnov, što te definiše, kreira tvoju supstancu kroz život i bude ti motivator za dalje“.

Kompletan intervju pogledajte na narednom linku.