Mitrović za SK: Skakaću, tući se… Svesni smo svega!

REUTERS/Maxim Shemetov

Sekundi, minuti i sati. Dani, meseci i godine. Časovnici i kalendari. Pravila i sredstva za računanje vremena odavno su ustanovljena.

Ipak, vreme često ume da bude izuzetno varljiva kategorija. Danas nešto varljivija nego inače. Danas će 20 godina stati u 90 minuta. Ili u 120. Ništa manje i ništa više od toga.

Povezano

Toliko Srbiju deli od istorijskog uspeha i plasmana na Evropsko prvenstvo. Prvo od 2000. godine. Prvo pod sadašnjim imenom i nadimkom. Bojama i grbom. Himnom. Prvo za svakog igrača iz generacije koja je kontinentalnoj smotri prišla bliže od bilo koje prethodne.

Sada je pred poslednjim korakom. Onim najvažnijim. Koji otvara „vrata raja“  i omogućava ulazak u „dvoranu besmrtnih“.

Do nje se mora preko Škotske. Ostrvljani sa svojim čuvenim Hrabrim srcem u četvrtak od 20:45h (Nova S) gostuju u Beogradu u finalu baraža za EURO.

Kakav će to okršaj biti, svesni su svi u taboru Orlova, pa i Aleksandar Mitrović.

 „Očekivanja su velika. Ostao je još jedan stepenik, ali uvek je taj stepenik najteži. Svesni smo toga. Ipak, stavili smo sebe dobrim igrama i rezultatima u tu poziciju da budemo na korak od Evropskog prvenstva. Fokusirani smo,  analiziramo, spremamo se za najveću utakmicu u poslednjih deset godina, uz onu protiv Gruzije, koja je bila za plasman na Svetsko prvenstvo. Željno iščekujemo da meč počne!“, ističe srpski napadač u razgovoru za Sport Klub.

REUTERS/Ints Kalnins

Sve gorenavedeno predstavlja motiv po sebi. Time je i priprema za odlučujući okršaj laka.

Ove utakmice je najlakše pripremiti. Teže je sa onim mečevima koji nisu bitni. Ovakvi dueli su toliko veliki da poseban motiv nije potreban. Treba da budemo maksimalno spremni, da predstavimo našu zemlju na najbolji mogući način i nađemo se na Prvenstvu posle toliko godina“.

#related-news_0

Važnost duela donosi veliku motivaciju, ali i zavidnu dozu pritiska.

Pritisak kao pritisak… Kada nosiš dres reprezentacije, on je uvek prisutan. Sada je veći zbog važnosti meča, ali mi već dugo igramo za reprezentaciju, znamo šta se očekuje od nas. Svesni smo vrednosti i važnosti, svesni smo pritiska, međutim, umemo da se nosimo sa tim“.

Škoti su prekoputa. Na papiru slabiji rival. Ali, samo na papiru.

Nema tu mnogo tajni među nama. Zna se sve. Oni su kao i svaka ostrvska ekipa – agresivni, fizički jaki, spremni. Čeka nas teška i tvrda utakmica. Igrali smo već protiv njih, kao i protiv Republike Irske i Velsa u prethodnih nekoliko kvalifikacija, tako da znamo šta nas očekuje. Moramo fizički da budemo na visokom nivou, da branimo dobro prekide, pokažemo čvrstinu i kompaktnost“, jasno poručuje 26-godišnji Smederevac i dodaje: 

Oni imaju igrače koji igraju u Premijer ligi i Čempionšipu, mogu da budu opasni. Biće tvrd meč, ne toliko lep fudbal, sa dosta tuče, dugih lopti… Spremni smo!

REUTERS/Maxim Shemetov

Napadač Fulama ima veliko iskustvo sa ostrvskim stilom fudbala. Godinama unazad u Premijer ligi i Čempionšipu vodi bitke slične onoj koja ga očekuje sada. Neretko i u direktnim duelima sa reprezentativcima Škotske.

#related-news_0

Ne znam koliko će mi biti lakše zbog toga. Ja uvek radim taj prvljav posao, skačem, tučem se… Takav sam tip igrača. Poznajem ih, ali ih poznaju i drugi iz našeg tima, koji su igrali protiv njih. Znamo šta nas čeka. Moramo da budemo fokusirani na sebe, da odigramo najbolje moguće, kao što je to bilo protiv Norveške. Kada je bilo najpotrebnije, bili smo najbolji. Treba da ponovimo taj mentalitet, taj odnos. Ko bude više želeo pobedu, taj će slaviti“.

Opšti je utisak da je polufinalni meč sa Norvežanima u Oslu (2:1) recept za uspeh i ovoga puta.

Igrali smo dobro i defanzivno i ofanzivno. Naša želja je tu presudila. Borili smo se za svaku loptu kao da je poslednja. To je recept. Ako ponovimo takav meč, imaćemo veće šanse da dobijemo Škote. Nadam se da ćemo opet biti najbolji kada je najbitnije i da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo“.

Pandemija koronavirusa sprečila je da pune tribine Marakane povedu ekipu Ljubiše Tumbakovića ka Evropskom prvenstvu. Ipak, u timu su svesni podrške sunarodnika.

Žal je. Bilo bi mnogo lepše, celokupan ambijent bi bio drugačiji. Svi znamo da je puna Marakana uvek prednost.  Ipak, tako je – kako je. Navikli smo se na mečeve bez publike, tako da to neće promeniti ništa u odnosu na našu pripremu. Svi znamo koliko nas ljudi podržavaju i koliko njih će biti kraj malih ekrana. Znamo za šta igramo, veća motivacija nije potrebna“, zaključuje Aleksandar Mitrović.