Tijana za SK: Kraj je prirodno došao, uživam

Blog ostalo 20. nov. 202012:00 > 9:24
Podeli:
Takashi Aoyama, Getty Images Sport

Zlato na Svetskom prvenstvu. Titule na šampionatima Evrope. Srebro sa najvećeg takmičenja koje u sportu postoji - Olimpijskih igara. Dovoljno za ostvarene snove, za uspešnu karijeru i dovoljno da Tijana Malešević sa 29 godina odluči da je dosta.

Takashi Aoyama, Getty Images Sport

Tokom poslednje decenije prethodnog veka odbojkašice Jedinstva bile su neprikosnovene u tadašnjoj Jugoslaviji. Dres čuvenog užičkog kluba bio je razlog zbog kojeg su se mnoge devojčice odlučivale za ovaj sport, nadajući se da će jednog dana biti tako dominantne.

Možda tada jedna devetogodišnjakinja nije mogla ni da zamisli da će uraditi i mnogo više, da će biti svetska i evropska šampionka, da će igrati finale Olimpijskih igara, da će biti stub odbrane jedne od najboljih selekcija na planeti. Ali to je postala. Sa reprezentacijom Srbije Tijana Malešević je osvojila medalje na svim najvažnijim takmičenjima, bila je starter u ‘zlatnoj generaciji’ i stekla je prijatelje za ceo život.

Povezano

U klupskoj karijeri, koja je počela u Jedinstvu, igrala je u svim najjačim evropskim ligama, Južnoj Americi i Aziji.

Ovog leta, posle dve decenije svakodnevnih treninga, odlučila je da se povuče. Sa samo 29 godina.

“Iskreno, mislim da još nisam potpuno svesna da je gotovo sa odbojkom. Ali uživam u svom slobodnom vremenu koje imam”, priznala je Tijana u razgovoru za Sport Klub.

“Već nekoliko godina osećam da mi je potrebna promena, više vremena za privatni život… Ali prosto, posle sezone u Indoneziji sam osetila da mi je potrebna duuuga pauza”.

Na pitanje u kom trenutku je shvatila da ne želi više da igra, odgovara:

“Ne postoji određeni trenutak kada sam ‘prelomila’ , prosto mi je to prirodno došlo da prestanem da igram, treniram… Ti momenti zasićenosti, odnosno prezasićenosti treninzima, utakmicama, generalno odbojkom, su pojava koja mi se dešavala kroz karijeru. Dođu i prođu… Ali kada sam prepoznala da je taj osećaj konstantan, a to se dešavalo godinu, dve unazad, onda sam shvatila da mi je potrebna promena”.

Promena od sporta u kome je bila tačno dve decenije.

“Počela sam sa devet godina da treniram. Mislim da sam bila premlada da bih donela takvu odluku… Ali sam volela da idem na treninge, volela sam da treniram i to me je u tom periodu i godinama nakon toga zadržalo. Kada pomislim na početke, nasmejem se, samo lepe uspomene su tu, naravno… I da, definitivno sam ostvarila mnogo toga o čemu sam sanjala kao klinka”.

Takashi Aoyama, Getty Images Sport

Veliki deo tih snova ostvaren je u nacionalnom timu. Za reprezentaciju Srbije je debitovala 2011. godine, kada je osvojeno prvo evropsko zlato. I to u Beogradu. Potom je najsjajnije odličje na šampionatu Starog kontinenta osvojila i 2017.

Na Olimpijskim igrama u Riju sa Srbijom je stigla do finala i srebrne medalje. Poslednji put dres nacionalnog tima nosila je na Svetskom prvenstvu 2018. kada je osvojeno istorijsko zlato. I to je samo najsjajniji deo onoga što ima u kolekciji.

“Da, stvarno sam imala sjajne rezultate sa reprezentacijom. Bila sam deo ‘zlatne generacije’. Svaka medalja je posebna na svoj način, svaka ima svoju posebnu ‘priču’. Ali je medalja sa Olimpijskih igara nešto posebno za mene. Zbog svega – sistema takmičenja, organizacije, mog debija na Igrama”, priznala je Maleševićeva, koja je u dogovoru sa selektorom Zoranom Terzićem propustila reprezentativne akcije prošlog leta.

Povezano

Naredne godine od srpskih odbojkašica očekuje se borba za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, a potom i odbrana evropskog trona u Beogradu. Tijana toliko nije mogla da čeka.

“Sigurno da bih volela da odem na još jedne Igre, potom je i Evropsko prvenstvo u Beogradu. Mnogo lepih stvari i takmičenja dolazi, ali definitivno ne bih mogla tome da se posvetim na pravi način, da budem tu 100 odsto. A ne volim da budem ‘na pola’, da budem samo prisutna”.

Priznaje, ipak, da medalje nisu ono što će najviše pamtiti iz reprezentacije.

“Uuh mnogo toga ću pamtiti, mnogo je lepih uspomena. Ali prijatelje koje sam stekla tamo, to je definitivno ono najvažnije”.

Onog ružnog se sada ne seća…

“Iskreno ne znam, sigurno je bilo momenata i perioda kada je bilo teško, ali trenutno ne mogu da se setim nijednog…”

Kaže da je sigurna da će kvalitetnih igračica biti u nacionalnom timu i kada se povuče ‘zlatna generacija’.

“Igrala sam malo za Crvenu zvezdu i imala prilike da igram sa mladim nadama. Sigurno ima talentovane dece i sigurno će neko od njih zaigrati za nacionalni tim”.

Takashi Aoyama, Getty Images Sport

Poslednje mečeve odigrala je u Indoneziji. U klupskoj karijeri, koju je počela naravno u Jedinstvu, igrala je još u Švajcarskoj, Poljskoj, Turskoj, Italiji, Rumuniji, Brazilu, a nekoliko puta se vraćala u Srbiju, gde je branila boje Crvene zvezde.

„Bilo je zadovoljstvo igrati u raznim državama i ligama, živeti na različitim područjima, upoznavati drugačije ljude, njihovu kulturu, običaje, jezik, a opet i igrati odbojku tu, veseliti se zajedno sa njima. Izdvojila bih posebno Brazil, publika je bila drugačija, pa i sam doživljaj utakmica… Od rezultata moram da spomenem drugo mesto sa Albom na fajnal-foru Lige sampiona“.

O narednim planovima nije želela mnogo da govori. Otkrila je samo da nisu vezani za sport.

“Postoje opcije na kojima radim, stvari kojima bih volela da se posvetim… Ali videćemo kako će se to odvijati i da li će ići u željenom pravcu. Da kažem da sam ceo život posvetila sportu, trenutno mi je potrebna pauza od njega… Možda nekada u budućnosti opet budem deo neke sportske priče”, istakla je Tijana na kraju.