Vujasinović za SK: Nateran sam da odem iz Partizana

Podeli:
youtube printscreen

Četiri godine srpski vaterpolo je “častio” svojim prisustvom pored bazena, osetio je ljudsku potrebu da pomogne klubu koji mu je mnogo dao, a pre svega mladićima koji su u njemu od detinjstva videli idola.

Getty images/Nick Laham

Vladimir Vujasinović, “srpski Mesi iz bazena”, letos je napustio Partizan i otišao tamo gde će imati uslove za rad kakve zaslužuje, ne samo on, već i srpski vaterpolo u celini, ali to je već teška priča sa neizvesnim krajem.

Napori najmoćnijeg evropskog kluba Pro Reka konačno su dali rezultat, a možda bi bilo drugačije, možda bi Vlada i danas bio tu, na Banjici, da je uvideo da postoji i najmanja nada da njegovo ime i prezime može nešto da promeni.

Jedan od najboljih i najtrofejnijih vaterpolista u istoriji nije navikao da gubi, ali ovu, neravnopravnu borbu čoveka sa sistemom, čoveka sa gladnim ustima, čoveka sa… je izgubio.

Pozivi iz Reka trajali su četiri godine, koliko i moja trenerska karijera. Četiri godine sam, i zbog familije i zbog mog odrastanja kao trenera i zbog našeg vaterpola, koji kakav kod da je, naš je, želeo da budem deo te, naše, priče”, ističe Vujasinović u intervjuu za “Sport klub”.

Kao klub prolazili smo kroz milion poteškoća, ja kao trener i igrači zajedno sa mnom. Na neki način se preživelo i te četiri godine ne bih menjao ni za šta na svetu. Čovek stekne toliko iskustva da ne može ni sa čim da se meri. Žao mi je što sam na kraju bio nateran da odem jer sam osetio da sam pri kraju snage. Potrošio sam mnogo energije i odlučio se posle četiri godine konstantnog zvanja da se preslim u Reko, gde sam boravio sedam sezona kao igrač”.

U italijanskom velikanu, klubu koji je sa osam evropskih titula korak ispred Partizana i Mladosti iz Zagreba, priznaje, sve lakše i jednostavnije.

Bavim se isključivo trenerskim poslom na izuzetno lagan način. Ekipa, stručni štab i to je to. Ostale stvari funkcionišu besprektorno. Totalno je drugačiji način rada i nema veze s onim što se dešavalo u Partizanu. Ponavljam, ono što sam doživeo u Partizanu ni za šta ne bih menjao, naprotiv, drago mi je što sam trenersku karijeru počeo u klubu koji je za ovaj naš sport dao toliki doprinos da je to nemerljivo”.

Svaka reč o godinama provedenim na Banjici kod Vlade je odmerena, puna poštovanja, ali u isto vreme i puna sete. Ispunio je cilj, vratio nacionalnu titulu i crno-bele 2014. godine odveo na Fajnal siks Evrolige, međutim, nešto ga boli.

Jedina stvar koje mi je izuzetno žao, a koja je u neku ruku morala da se dešava na taj način, jeste prerani odlazak mladih igrača iz kluba. To se dogodilo i pred ovu sezonu. Ja sam, koliko god sam mogao, ubeđivao mlađe igrače da ostanu u Partizanu, za njihovo dobro. Sada je to na Zokiju Milenkoviću. Jednostavno, prerani odlazak u inostranstvo nikad nije dobar, to se vidi i kroz primere iz drugih sportova. Bolelo me je kada mlad igrač ode pre vremena jer ti momci mnogo ulože da bi došli do nekog nivoa, čitav klub stoji iza njih, i nekad im nije jasno koliko je bitno da završe odrastanje u klubu, koji i u besparici, vodi izuzetnu brigu o njima“.

Čitav klub je posvećen da postanu naslednici prvotimaca, a preran odlazak ne valja ni za njih ni za naš vaterpolo. Nadam se da će ova generacija, koja pokazuje da ima potencijal i kvalitet, ostati na okupu”.

Nada se Vujasinović, mada nije veliki optimista, jer zna kroz šta prolaze oni koji su u klubu ostali da vode borbu protiv vetrenjača. Poznata je našem sagovorniku i vizija crno-belih da za tri, četiri godine sa aktuelnom ekipom napadnu evropski vrh.

Slušajte, priča o tri, četiri godine je priča od pre četiri, pet godina. Činjenice su da se svake sezone sastav prvog tima menja. Klinaca je sve manje. Kada ubacite vrlo mlade igrače u seniorski sastav, znači da iza njih nisu ostali mladi, već premladi. Nadam se da ova ekipa i ova priča imaju smisla. Voleo bih da tim klinci ostanu nekoliko godina na okupu. Mada, gledano realno i na sve ono što nam se dešava u klupskom vaterpolu, mislim da je to izgubljena priča unapred“, kaže Vujasinović koji je prošlog leta sa juniorskom reprezentacijom Srbije bio prvak Evrope.

Svi mi pričamo, ali ništa se nije desilo, ne verujem ni da će da se desi, pesimista sam po tom pitanju i mislim da će momci koji su pred vratima nacionalnog tima, a neki su već osvojili i olimpijsko zlato, poput Jakšića, Drašovića, Ognjena Stojanovića, Tanaskovića pokupiti stvari i otići”.

“Ne bi bila tragedija da budemo malo ispod vrha”

Iz priče čoveka koji je doneo toliko radosti Srbiji jasni se može zaključiti da se plaši, ne samo za budućnost Partizana, već kompletno ovdašnjeg vaterpola.

Ima mišljenja i ovakvih i onakvih. Iskreno, za neku skoru budućnost ne vidim problem, ali se bojim da ne zadržavajući mlade igrače u našim klubovima, koji kakvi god da su, naši su, gubimo veliki potencijal za godine posle Olimpijskih igara u Tokiju 2020. To je vrlo brzo, četiri godine u životu prolete. Da, pribojavam se godina posle Tokija. Imamo momke koji su u svojoj kategoriji izuzetni, dominantni, i bilo bi mi žao da ih izgubimo za A reprezentaciju”, podvukao je Vujasinović.

U neverovatnoj karijeri Vujasinović je osvojio sve što može da se osvoji, a najsjajnije medalje nedostaju mu sa Olimpijskih igrara i Svetskog kupa. Ono što nije uspela njegova generacija “ispravila” je sadašnja, verovatno najdominantnija u istoriji vaterpola.

Kako u životu, tako i u sportu, biti na vrhu u kontinuitetu je izuzetno teško, pogotovo mnogo godina. Mi smo tri godine na vrhu i ne bi bilo tragično da budemo malo ispod vrha. Treba da ponovo stvaramo, izgradimo, zamenimo igrače.. Nedavno su se oprostili Živko Gocić i Slobodan Nikić, dva izuzetna šampiona. Nije tragedija biti malo ispod, pa ponovo na vrhu. Bitno je da se rade stvari smišljeno. Znajući Dekija Savića, i šta je uradio posle osvajanja zlata na Olimpijskim igrama, mislim da se u tom pravcu ide. Iz takmičenja u takmičenje se gradi ekipa koja će, nadam se, imati snage i znanja da u Tokiju ponovo rezultat iz Rija”.

“Ekipa napravljena da osvoji sve što igra”

O Pro Reku se sve zna, ekipa je napravljena da napadne sve trofeje, a Vujasinoviću će u ostvarivanju ciljeva pomoći Filip Filipović, Dupan Mandić i Duško Pijetlović.

Reko je vrh klupskog vaterpola, teško da može bolje. Ima još nekoliko klubova na tom nivou. Organizacija je savršena, da ne pričam o ekipi, sve se zna. Izuzetno sam zadovoljan svim onim što se izdešavalo i što je urađeno u poslednja dva i po messeca. Reko sa ekipom koju ima ide da osvoji sve što igra. Ima mnogo posla kada su mlađe kategorije u pitanju. Ove godine krenulo se od nule i to će da bude najteži deo posla. Mislim da smo na dobar način počeli misiju i da će iz godine u godinu da bude sve bolje”.