Novica za SK: Odlažem penziju… Za Srbiju uvek spreman

Branimir Smilić 12. feb. 202017:12 > 17:21
Podeli:
KK Partizan NIS

Godinama ga sele u penziju, godinama odoleva povredama i bori se kao lav u crno-belom dresu, a umesto još jednog pitanja o eventualnom povlačenju na kraju sezone, Novica Veličković je dobio poziv selektora Srbije Igora Kokoškova.

Ime 34-godišnjeg kapitena Partizana neočekivano se našlo na spisku od 15 imena za prvi FIBA prozor u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će 2021. biti održano u četiri države – Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj.

Povezano

Veličković sa Orlovima ima srebrnu medalju sa Eurobasketa 2009. u Poljskoj, a poslednji put reprezentativni dres nosio je na Svetskom šampionatu u Turskoj. Pozive je dobijao i kasnije, ali zbog povreda nije ga bilo na velikim takmičenjima.

„Penziju odlažem iz godine u godinu, a poziv u reprezentaciju Srbije, iako u ovim godimana, za mene je velika satisfakcija. Srećan sam zbog toga,“ ne ostavlja dilemu Veličković u razgovoru za Sport Klub.

Iskusni krilni košarkaš ističe da više nije u godinama da se mnogo uzbuđuje, ali poziv ga je svakako obradovao.

Načuo sam nešto kroz priču da postoji mogućnost da budem na spisku, ali u suštini nisam mnogo razmišljao. Ponavljam, drago mi je što sam dobio poziv. Nisam uostalom više ni u godinama da se preterano uzbuđujem, ali da sam bio iznenađen – bio sam. Lepa je to stvar, čast je igrati za svoju zemlju…

Veličković će, baš kao i svi ostali reprezentativci, prvi put raditi sa Kokoškovim, ali mu zato nije strana saradnja sa Dejanom Milojevićem.

Igora znam kroz rad u NBA i nacionalonim selekcijama u Evropi, a Miloje je neko ko je sa mnom od početka moje karijere i sa njim sam konstantno na vezi. Šta se od mene očekuje? U suštini, kad imaš iskusnog igrača znaš šta od njega da očekuješ. Od mene svi treneri uglavnom slične stvari očekuju i ono što ja nosim sa sobom. Moje igračke osobine manje, više svi znaju. Tu sam da pomognem i nema mnogo priče.“

Mega Leks/Ivica Veselinov

Kapiten kluba ove sezone je u sedam mečeva Evrokupa na terenu prosečno provodio 14 minuta, a nešto manje vremena Andrea Trinkijeri ga koristi u ABA ligi (13.4). I pored borjnih obaveza u Partizanu, ali i u ulozi supruga i oca, Veličković nijednog trenutka nije razmišljao da li da posle deset godina ponovo obuče dres Orlova.

Uvek sam spreman, dokle god budem igrao košarku i nalazio se na terenu uvek sam spreman da košarci dam sve. To je nešto što me najviše u životu ispunjava. Bar što se toga tiče i odnosa prema obavezama nikad nisam imao problem.

Veličković će biti najstariji član srpskog tima, godinu dana mlađi je Miloš Teodosić, a od iskusnijih igrača Kokoškov računa još na Marka Simonovića i Miroslava Raduljicu. Novica će neke momke tek upoznati, a srećan je što je njegov klub dao najviše, četvoricu reprezentativaca.

To je nagrada za njih i njihov odnos prema poslu kojim se bave. Uvek sam pričao da je reprezentacija nešto posebno bilo da su to FIBA prozori ili pripreme za neko prvenstvo. Jaramaz i Zagorac imaju velike role u Partizanu, a mali Trifa je budućnost naše košarke. Ovo im je još jedna velika satisfakcija da nastaave da rade i da napreduju. Teo i ja smo najstariji, a sećam se 2007. kada smo ušli u seniorsku reprezentaciju bili smo najmlađi. Kako vreme brzo prolazi.

Veliki borac je igrao na Svetskom i Evropskom prvenstvu, ali ne i na Olimpijskim igrama. Ukoliko ovog leta u Beogradu uspešno prebrode kvalifikacije, Orlovi će u julu putovati na OI u Tokiju…

„Naučio sam da ne razmišljam daleko. Trenutno mi je najbitnija završnica Kupa Radivoja Koraća u Nišu, a potom me očekuju obaveze u reprezentaciji. Toliko daleko da razmišljam o budućnosti nikad mi ništa dobro nije donelo. Razmišljam samo kratkoročno, zbog pripreme, zdravlja…“ istakao je Veličković.

Orlovi kvalifikacije počinju 20. februara gostovanjem u Finskoj, a tri dana kasnije dočekuju Gruziju u dvorani „Aleksandar Nikolić“.