Las Vegas i profi sport, kratak spoj ili trajna veza?

Branislav Jocić 31. dec. 20171:36 > 1:53
Podeli:
getty images/laekisha holloway

Ne tako davno, sport je bio poslednja stvar koju su svi povezivali sa Las Vegasom.

Jedina stvar iz te branše koju su imali, a koju su mogli da nazovu svojom je bio košarkaški koledž tim UNLV „Rebelsa“ koji je trenirao legendarni Džeri Tarkejnian a predvodio Leri Džonson. Bilo je to početkom devedesetih. Kako to sada davno izgleda. Osvojili su NCAA titulu sa pet problematičnih tamnoputih startera, što je tada bilo sve osim standardno. 

Ali, Las Vegas je sve osim standardan. To je velegrad usred nepreglednih pustinja Nevade. To je grad kocke i greha, gde je dozvoljeno sve ono što nije na drugim mestima. Sve ono što se desi u Las Vegasu, ostaje u Las Vegasu. 

Las Vegas je grad u kojem ste gost. Dođete, provedete se i odete kući. Jer, ne možete ceo život da živite kao što se živi u Las Vegasu. To se odrazilo i na sport. Gostovali bi s‘ vremena na vreme najbolji bokseri. Kečeri. Vozači NASCAR-a. Vozači Indy Car-a. Gostovali bi i otišli kući.

U Las Vegasu, posle jedne bokserske borbe u kojoj je Majk Tajson prebio nesrećnog protivnika za manje od minut, upucan je i verovatno najbolji reper svih vremena, Tupak Šakur, 1996. Las Vegas je pesmom među besmrtne svrstao Elvis, iako mu je imanje bilo u Grejslendu. Alkoholičari i kladioničari idu na ispovesti, sastanke i na klinike, a prave pijanice i kockari idu u Las Vegas.

Ali, ovo je vreme kada se sve menja, kada se sve okreće. Las Vegas će, po svemu sudeći, postati ne samo usputna stanica za izbacivanje viška energije, nego pravi sportski centar.

Jana Chytilova/Freestyle Photography/Getty Images

Nije ni čudo što je preovladavala sumnja kada je nekako „zbrzda – zdola“ osnovan hokejaški tim „Las Vegas Golden Knights“, koji se od ove sezone takmiči u NHL. Ni pomalo komično ime nije pomoglo, ni činjenica da se usred peščane dine igra hokej na ledu nisu mnogo obećavali, ali, izgleda da su i njih i goste začarala svetla Las Vegasa.

Skup otpisanih hokejaša koje drugi timovi nisu hteli, slobodnih agenata, rekovalescenata i klinaca koji su izabrani na draftu fantastično igra u Vegasu, a utakmice su redovno rasprodate. Izgleda da i tamo vlada srpski inat. U trenutku pisanja ovog teksta, „Najtsi“ vode u „Pacifik diviziji“ iako ih od Pacifika deli pustinja, planine, pa opet pustinja. Ali, to vam je Las Vegas.

„Ne znam, možda je groznica Las Vegasa“, rekao je golman i najpoznatiji igrač vitezova, Mark Andre Fluri.

Ethan Miller/Getty Images

Groznica Las Vegasa je što sve radi 24/7, što se svetla nikada ne gase. Opet, što se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu, a uglavnom je to stvar i sa bodovima ove sezone.

„Sigurno da ima veze sa tim. Kada dođete i vidite sva ta svetla na „Stripu“, kada ne postoji poslednji poziv za rum servis već radi cele noći, sigurno utiče na vas. To je naša prednost domaćeg leda. Mi imamo svoju rutinu, ali oni koji dođu ne znaju šta ih je snašlo“, rekao je bek Nejt Šmit.

Ali, nije samo hokej deo sportske groznice koja je zahvatila Las Vegas. Preselio se, na iznenađenje svih, WNBA tim iz San Antonija, tako da će ponovo biti dobre košarke. Napravljeni su i timovi u bejzbolu i fudbalu (evropskom fudbalu) koji će se takmičiti u „majnor“ ligama, odnosno, drugom rangu takmičenja ako tako možemo da kažemo.

Thearon W. Henderson/Getty Images

Ipak, najveći ispit za Las Vegas i navijače biće selidba Reidersa do 2020 i niko još ne zna šta da očekuje. Jer, američki fudbal je najpopularniji sport u Sjedinjenim Državama, a Reidersi su jedna od najpopularnijih franšiza.

Osim toga, imali su i prepoznatljivu bazu navijača, na kojoj bi mogli da im pozavide i mnoge evropske grupe. „Crna Rupa“ je bila brend za sebe i nekako sumnjivo izgleda njihova selidba u Las Vegas. Ko će se u Las Vegasu maskirati u Dart Vejdera, egipatskog faraona, ili, pak, smrt sa sve srpom?

Jasno je da je ova vest uticala na igrače Reidersa. Sa jednim od najtalentovanijih timova u NFL, oni neće videti plej of ove sezone. Kada je Derek Kar famblom 6 inča pre end zone Kaubijsa to zvanično potvrdio, atmosfera je postala malo neprijatna, sablasna. Naravno, bilo je i povreda koje su otežale situaciju, ali nije lako raditi za firmu u kojoj je malo toga jasno. Za ovaj tim sa dva identiteta, što pre dođe ta 2020. to bolje, ali ne ide to baš tako.

Ethan Miller/Getty Images

Mora se završiti sa logistikom, mora se završiti papirologija sa NFL. Udareni su temelji novog stadiona u Las Vegasu. I šta ko pita navijače u Ouklendu, koji će drugi put u istoriji gledati kako kamioni za selidbu odnose deo njih. Ko pita navijače širom sveta, koji su se identifikovali sa „crnom rupom“, kako im je? Idite redom i napravite anketu među onima prate američki fudbal, Ouklend im je sigurno među tri omiljena tima, a to je najveći razlog. Neće sivo-crno tako dobro izgledati pod neonskim svetlima. Rep neće tako dobro zvučati. Ali, znak $ uvek dobro zbuči, a još bolje izgleda.

Podatak da je relokacija izglasana rezultatom 31-1 od strane vlasnika NFL klubova i da se Jaguari i Titani pominju kao timovi koji bi mogli da se presele u Ouklend su verovatno još bolniji za navijače Reidersa.

Al Dejvis, koji je simbol svega povezanog sa Reidersima, bi se borio, tužio bi Rodžera Gudela i ostale vlasnike, vukao bi se bi po sudovima, gostovao bi na svim TV i radio stanicama, ali Ala Dejvisa više nema. A novca u Las Vegasu će uvek biti. Samo lepo da zamolite NFL i vlasnike hotela i kockarnica. Možda, možda su zvaničnici grada mogli više da se potrude, ali možda su i znali da je uzalud.

Thearon W. Henderson/Getty Images

Uz svo poštovanje za franšize Titana i Jaguara, ali verovatno bi za stanovnike Ouklenda to bio više poraz nego pobeda. A da ne pričamo o tome i da se Voriorsi uskoro sele preko zaliva u San Francisko i da se uprava grada grčevito bori da nekako zadrži bejzbol tim Atletiksa. Stadion u Las Vegasu koristiće i fudbaleri univerziteta UNLV, što bi i za njih i za ceo univerzitet moglo da bude od velike koristi.

I šta možemo da shvatimo posle svega što se dešavalo? Pa, ništa što do sada nismo manje-više znali. NFL ide tamo gde je novac, ne interesuje ih mnogo drugog. NFL će se verovatno vratiti u zaliv, jer ima i tamo novca, to je šesto najveće tržište u SAD, ali nema instant novca kao u Las Vagasu, i jer navijači u Ouklendu zaslužuju to. Ali, možda tek neke 2022-2023. A biće žrtvovan neki tim sa manjeg tržišta, neki Tajtans, Džeguarsi, možda Bengalsi.

I tako u krug. Jer, para vrti gde burgija neće, učesnici u lancu ishrane su možda različiti, ali je princip isti. A najbolji pokazatelj za to je Las Vegas. Viva, Las Vegas i kapitalizam. Ili…? Ne, pustićemo vam Kralja lično. Srećna nova godina!