Oskar Šmit: Sveta ruka Brazila

Podeli:
Getty Image /Dino Panato

Oskar Šmit Bazera je rođen u zemlji gde možete da budete fudbaler, odbojkaš, ili eventualno vozač F1.

Ali, Oskar Šmit Bazera je bio košarkaš i to vrlo moguće najbolji koji nikada nije zaigrao u NBA. Ugledao je svet 16. februara 1958. u mestu Rio Grande. Koliko Oskar drži rekorda, to verovatno ne zna ni on sam. Igrao je na pozicijama dva i tri, a kako god okrenete, natrpao bi vaš koš iz svih mogućih i nemogućih pozicija. Karijeru je završio u četrdeset i kusur godina (tačnije, 6. juna 2003) sa 49.737 postignutih poena. Po zvaničnim podacima, on je najbolji košgeter svih vremena.

Povezano

Sa 13 godina, našao se na raskrnici. Želeo je da se bavi sportom, ali je sa 205cm bio previsok za fudbal. Lokalni trener u Rio Grandeu bio je Laurindo Miura, koji mu je dao košarkašku loptu da proba da dribla. Već nekoliko dana kasnije, driblao je jednom, a drugom rukom skupljao kamenčiće sa betonskog terena kako bi stekao koordinaciju i poboljšao kontrolu. Osim lopte, bukvalno je trenirao metodom „štapa i kanapa“ i trčao uz stepenice. Bilo je to dovoljno da se zaljubi.

„Kao dan mrmota, čoveče. Hiljadu šuteva. Trojka sa 45 stepeni, trojka iz ugla, slobodna bacanja, šutirao sam čak i iza koša. Kada nisam šutirao, trčao sam uz stepenice“, seća se Šmit.

Oskar će verovatno biti najviše upamćen po dve stvari: po fenomenalnoj igri na finalu Panameričkih igara 1987, kada je svojeručno predvodio Brazil to titule. Na poluvremenu su protiv Sjedinjenih Država gubili sa 54-68, a na kraju su slavili sa 120-115, a Šmit je na kraju imao 46 poena. Za taj tim Amerikanaca su igrali, recimo, Dejvid Robinson, Reks Čepmen i Deni Mening, koledž superzvezde i kasnije NBA igrači. On o tome kaže da su Amerikanci platili cenu svoje preterane samouverenosti. To je prva stvar, a druga je što nikada nije zaigrao u NBA.

Getty Images / Stringer

Tada je i rođen nadimak „Mao Santa“, odnosno „Sveta ruka“.

Draftovao ga je Nju Džersi 1984. i da nije bilo tragične smrti Dražena Petrovića i tvrdoglavosti Oskara Šmita, verovatno bi to bio šuterski tandem kakav košarkaški svet nikada nije video. Ipak, Šmitu ni na kraj pameti nije bilo da ode u Ameriku.

“Ako odem u NBA, onda ne mogu da igram za reprezentaciju. Iskreno da vam kažem, za mene taj izbor uopšte nije težak. Ja sam Brazilac i ponosan sam na to, tako da ću uvek izabrati Brazil pre svega”, ponavljao je Oskar kao papagaj i naravno, uz tada Doktora Sokratesa i Zika, postao instant nacionalni heroj.

Ali, ono što nikada javno nije rekao je da je bio duboko uvređen činjenicom da je izabran tek u šestoj rundi kao 131. pika.

„Neki ljudi su rođeni da nose klavir. Neki su rođeni da ga sviraju“, bilo je njegovo objašnjenje za cepanje mrežica na svim kontinentima.

Getty Images Ian Walton

Još jedna stvar po kojoj će Šmit ostati upamćen su njegova učešća na Olimpijskim igrama. Čak pet puta se obreo na tom takmičenju, a tri od tih pet puta bio je najbolji strelac. Recimo, 1980. u Moskvi je igrao na 7 mečeva i postigao 169 poena, da bi isti učinak ponovio četiri godine kasnije u Los Anđelesu.

Ipak, vrhunac je došao u Seulu 1988. kada je postigao monstruoznih 338 poena, odnosno, 42.3 po utakmici. U 38 olimpijskih mečeva, postigao je 1093 poena, 28.8 po meču. Izlišno je pominjati da su sve to rekordi. Na žalost, nikada nije uspeo da osvoji olimpijsku medalju.

Ako se pitate odakle te radne navike i to prezime, njegov otac je bio vojno lice, a deda je došao iz Nemačke u Brazil. Šmit je imao i tu nesreću da sa 19 godina ima otvoreni prelom noge zbog kojeg je pod znakom pitanja bio i nastavak njegove karijere. Ali, ono što vas ne ubije, učini vas još jačim.

Bio je omiljen među igračima, jer je bio i veliki van terena i kada je saigrač bio sam, našao bi ga. Takođe je bio i omiljen među trenerima, jer je pružao primer saigračima o odanosti timu, radu na treninzima i trudu na utakmicama, patriotizmu, a nikada se nije ni bunio kada je poslat na klupu.

Da budemo iskreni, nije Oskar bio savršen zato što, jednostavno, niko nije savršen. Na neki način, bio je Džejms Harden pre Džejmsa Hardena, koliko je briljirao u napadu, toliko je bio slab u odbrani. Nije se ni trudio.

Sveta ruka ne može da se umara i prlja igranjem odbrane. Nema ničeg svetog u igranju odbrane“, govorio bi.

Oskara Šmita kao idola navode, između ostalih, Ser Čarls Barkli i Leandro Barbosa.

“Moj posao je bio prvo da budem sportista, a onda da predstavljam svoju zemlju. Mnogi se pitaju kako me nije mrzelo da preko godine igram u nekoj od najjačih ligi Evrope, a preko leta za reprezentaciju, a ja ih pitam kako to može da me mrzi da igram za reprezentaciju? Ja ne priznajem izgovore kao “nismo imali sreće” jer se sve u košarci i u životu dešava sa razlogom” priča Šmit, koji je dugo bio i komesar brazilske košarkaške lige.

Ni malom Kobiju Brajantu nije „izmakao“ iz vida. Kada su ga pitali ko je najbolji košarkaš, Kobi je rekao:

Oskar Šmit. Zato što njegov tim uvek pobedi tim moga tate“.

Getty Image/ Christof Koepsel

Bilo je to dok je igrao za Kazertu od 1982-1990 a Kobijev Otac Džo takođe bio u italijanskoj ligi.

Osmog septembra 2013. „Mao Santa“ je postao i sasvim zasluženo, član Nejsmitove Kuće slavnih. Četiri meseca pre toga, imao je operaciju malignog tumora mozga za koju je znao samo uži krug porodice. Šmit je bio jači i od raka, pa je tako bio jedna od svečanih zvanica na otvaranju Olimpijskih Igara u Riju 2016. I, na kraju, konačno je osetio NBA, pošto je 2017. u Nju Orleansu igrao na humanitarnoj utakmici poznatih košarkaških zvezda. Sasvim logično, njegov tim je pobedio 88-59…