Stanković za SK: Uzeću najbolje od Mihe i Murinja

Podeli:
sport klub

U Crvenu zvezdu došao je davne 1992. godine kao rani tinejdžer, već sa 16 je debitovao u prvom timu crveno-belih, a 1998. godine prešao je u Lacio.

Iako u seniorskom timu nije ostao mnogo vremena, zauvek je ostao u srcima navijača Zvezde, pa je malo onih koji se nisu obradovali kada su čuli da se Dejan Stanković vraća na Marakanu, ovoga puta u ulozi trenera.

U prazničnom intervjuu za Sport klub 41-godišnji Stanković govori o izazovima novog posla, trenerima sa kojima je radio i o tome kako će od njih učiti, o stručnom štabu…

Stanković je iskusio dva jedinstvena osećaja – debi za Zvezdu i sada kada je dočekao da postane trener.

„Može da se uporedi jer opet je posredi Crvena zvezda. Crvena zvezda vuče mnogo emocija, mnogo odgovornosti, mnogo obaveza. Posle 22 godina kada sam se vratio i zvanično postao trener Crvene zvezde, sigurno sam osetio iste emocije kao kada sam na Karaburmi 11. februara 1995. debitovao“, počinje Stanković za Sport klub.

Prethodni trener crveno-belih Vladan Milojević postavio je visoke standarde, to je i pritisak i izazov i pitanje je koliko je realno da Zvezda takve rezultate beleži u kontinuitetu.

„Vlada je stvarno sa celom ekipom i klubom tu lestvicu podigao stvarno visoko. Pričamo o toj lestvici već nekoliko dana, to je ogroman izazov, obaveza, odgovornost. Ispisao je istoriju kluba, tri godine je igrao Evropu, tri godine je dovodio najjače ekipe na ‚Marakanu‘, navijači Crvene zvezde su se i polako navikli na tu komotnost, ali to je mnogo teško uraditi. To pričam i kao bivši fudbaler, a i sada kao novi trener. Neću bežati od odgovornosti, pričamo već nekoliko dana o nekom iskustvu, ali ja sam igrao fudbal 20 godina, radio sam sa najboljim trenerima, igrao sa velikim igračima, tako da mi fudbal nije stran“.

Claudio Villa

U sezoni 2014/2015. Stanković je bio asistent Stramaćoniju u Udinezezu, ali iskustvo iz igračkih dana značiće mu u predstojećem periodu.

„Fudbal je ime koje povezuje jedan i drugi posao, ali su to kompletno različite stvari. Fudbal na terenu i fudbal van terena nemaju veze s vezom. Kada si trener, to mogu da pričaju iskusniji, ali mogu i ja da potvrdim, radio sam tu jednu godinu sa Andreom u Udinama, to je od 0 do 24 obaveza, razmišljaš od 25-30 momaka, o klubu, navijačima, novinarima, to sve treba da bude perfektno urađeno. Prava na grešku skoro da nemaš, greške se ne praštaju i ja bih isto tako voleo da se meni sudi i ocenjuje po rezultatu i igrama“.

Od bivših saigrača Roberto Mančini i Siništa Mihajlović izgradili su ozbiljne trenerske karijere.

„Sa Mihom sam mnogo pričao, on je moj mentor, neko ko mi je polako otvorio svet sa klupe, kako će to izgledati, dao mi je svoju dostupnost, da ga okrenem u bilo kom trenutku i tražim savete. Kao što sam rekao na konferenciji, savete ću prihvatati, ali odluke moram da donosim ja. I stvarno se ne plašim te odgovornosti“.

Na pitanje da li se čuo sa Žozeom Murinjom i u kojoj meri će se uticaj Portugalca osetiti u njegovom radu, Stanković odgovara:

„Gledaću da od svakoga uzmem ono što meni treba za moju viziju kako želim da igram i stojim na terenu. Kroz moju karijeru su ti treneri učestvovali na mom razvoju, kako fudbalskom, tako i ljudskom. Žoze Murinjo nosi jednu važnu ulogu u tome, kod njega sam možda i najkvalitetnije dve godine, najdirektnije dve godine što se tiče i fudbala i trofeja. Sa Interom smo ispisali istoriju osvojivši ‚tripletu‘, imam šta da povučem sa sobom od njega. Čuli smo se, čestitao mi je, iznenadio se mnogo. Ali, naravno, posle iznenađenja razgovor je tekao u profesionalnom fudbalskom smislu“.

Justin Setterfield/Getty Images

Već se spominjala čuvena WhatsApp grupa “tripleta“, generacija Intera koja je 2010. osvojila triplu krunu.

„Bile su čestitke sa svih strana, pohvale, neka i pošalica, ali je cela grupa iza mene“.

A hoće li fudbal Dejana Stankovića kao igrača podsećati na njegov fudbal kao trenera?

„Svaki trener se vidi. Kod onog koji je igrao fudbal vidi se njegov karakter na ekipi, sigurno da ću pokušati, a ubeđen sam i uspeti da prenesem svoj karakter na igrače, a zajedno na teren ono što budem želeo“, kaže Stanković i dodaje:

„Onaj koji bude trebalo da trči, taj će mnogo da trči, mnogo da radi, da se ponavlja, bude koncentrisan, uporan, da ne odustaje čak i kada stvari budu išle loše, to je nešto čime sam se ja vodio“.

Stanković je bio omiljen gde god da je igrao i stekao je mnogo prijatelja u svetu fudbala, videćemo hoće li to uticati na to da Zvezda možda dovede i neka zvučnija imena.

„Treba biti realan, treba pričati sa klubom, znati u kakvoj smo finansijskoj moći ili nemoći. Crvena zvezda ima lepu ekipu, veliki broj igrača, izrazio sam želju da ih sve odvedem na prvi deo priprema, da ih pogledam, skautiram i na kraju odlučim koji će biti okosnica, koji će ići sa mnom na drugi deo, u Antaliju, gde ćemo polako početi da pakujemo igru i stvaramo tim“.

Marco Luzzani, Getty Images

Stanković je sa 16 godina dobio šansu u prvom timu Crvene zvezde, a i sada u timu ima nekoliko mladih fudbalera koji čekaju na priliku.

„Mislim da jesam, počeli smo razgovor mojim debijem sa 16,5 godina, kako sam se ja osećao u Crvenoj zvezdi, tako da ću koliko god to bude moguće priključivati mlađe fudbalere, gledati da ovim sadašnjim mladima obezbedim sve uslove da se osećaju lepo i komotno kada budu igrali za Crvenu zvezdu. Naravno da će imati pritisak, to je normalno, Crvena zvezda to vuče sa sobom, ali da imaju unutrašnju podršku, da ih ne sagorimo, ipak su to naši biseri, naša deca, koja mnogo znače klubu. Kod mene će mladi igrači sigurno imati šansu“.

Miloš Milojević, Nenad Milijaš i Nebojša Milošević činiće Stankovićev stručni štab.

„Drago mi je što je o njemu počelo da se priča, ali ja sam to znao odavno. Da je to jedan od velikih talenata što se tiče trenerskog posla, momak koji je posvećen svom poslu, koji je u Švedskoj napravio lep rezultat, uveo je svoju ekipu iz treće lige u drugu, iz druge u prvu, napravio je istorijski rezultat što se tiče švedskog prvenstva, mnogo radi, talentovan je. Biće tu zajedno sa Milošketom, koji je pet puta sedeo na klupi Crvene zvezde kao pomoćnik, tu je i Nenad Milijaš, koji je ikona kluba, bivši kapiten, podigao je mnogo trofeja i skoro je završio karijeru. Oseća energiju, oseća svlačionicu, on će mi biti od velike pomoći. U pregovorima sam i sa kondicionim trenerom iz Italije, nadam se da će se to pozitivno završiti, to će biti dobro, kako za mene, tako i za moje igrače“, zaključio je Stanković za Sport klub.

Kompletan intervju gledajte u utorak od 18.30 na Sport klubu 1, a potom i na našem You Tube kanalu.