Da li je kasno za novi početak Srbije?

Skener 4. sep 202010:00 > 10:00
REUTERS/Maxim Shemetov

Srbija je izgubila u Moskvi i to nije ništa neobično niti neočekivano. Ni novija ni starija istorija nisu ukazivale da bi u Rusiji moglo da se dogodi bilo šta drugo.

REUTERS/Novak Djurovic

One uglavnom ukazuju na neuspehe protiv Sovjetskog saveza i naslednika, kao i na velike probleme u duelima sa čvrstim i organizovanim ekipama. A razlog je trenutno vrlo jednostavan. Srbija nije ni organizovana ni čvrsta. 

Selektor Ljubiša Tumbaković pribegao je promeni formacije i stavio je trojicu štopera, a ojačao vezni red. Ako imamo u vidu igrački kadar koji poseduje, to su logična rešenja. Jači deo srpskog tima svakako su ofanzivni fudbaleri i treba im podrediti igru. U ovakvoj formaciji uloge Lazovića i Kostića kao tzv. „ving bekova“ veoma su važne i oni su odradili sasvim solidan posao.

Povezano

I na prvi pogled je bilo lako primetiti šta je bio glavni igrački problem. Poslednja linija poklonila je direktno prvi i treći gol, a kod drugog je to bila loša saradnja sa zadnjim veznim igračima. Nikola Maksimović je dobro započeo utakmicu, ali je kasnije demonstrirao velike probleme sa koncentracijom. Nisu Rusi bili preterano ofanzivni, posebno jer su im nedostajali najkreativniji igrači poput Golovina, Čeriševa i Mirančuka. Ipak, posle loše intervencije Maksimovića već na startu drugog poluvremena, Pavlović je zakasnio i Srbija je primila jeftin gol u vrlo nezgodnom trenutku, na samom startu drugog poluvremena.

Znalo se da su Rusi spremniji jer im je liga uveliko u toku i uigraniji jer su svi iz istog takmičenja. U takvoj situaciji pokoniti im gol u prvom napadu drugog poluvremena znači i siguran poraz.

U formaciji sa trojicom štopera veoma je važno da bar njih dvojica mogu na pravi način da započnu akciju ekipe konkretnim dodavanjem unapred. Mikel Arteta je promenio Arsenal u potpunosti i sada uglavnom igra sa trojicom u poslednjoj liniji. I većina obraća pažnju na defanzivne greške Davida Luiza, ali zapravo on je jedan od važnijih igrača ekipe. U odsustvu autoriteta na poziciji zadnjih veznih, Brazilac uglavnom daje početne pasove i ima ulogu svojevrsnog fudbalskog kvoterbeka. Arteta je napravio plan. Kad Arsenal igra protiv jačih rivala, onda se strogo i usko brani i čeka kontranapade, a protiv slabijih računaju na snagu svog napada, pa uprkos lakim primljenim golovima usled nedostataka u odbrani, očekuje se da napad da više pogodaka. Dakle, sa Maksimovićem i Pavlovićem u poslednjoj liniji, akcije nisu započinjane dovoljno konkretno.

REUTERS/Maxim Shemetov

U takvim situacijama pomaže zadnji vezni. Gudelj se nekoliko puta zaigrao, ali ni on ni Maksimović nisu tip igrača koji će redovno uspevati da provlače lopte između linija protivnika. A nisu ni dovoljno veliki i čvrsti da budu bedem ispred odbrane. Očigledno je ideja da Kolarov bude levi štoper, ali da trenutno nije spreman za svih 90 minuta. Kad je ušao, nekoliko puta je gurnuo loptu direktno ka Tadiću. Gvardiola je znao Kolarova da stavi na poziciju štopera i deluje da on ima dovoljno rutine da ovo odigra za Srbiju u ključnim utakmicama. Glavno pitanje je koliko će kapiten uopšte još biti tu, jer se pominje njegovo povlačenje iz nacionalnog tima. Dakle, da bi ovo imalo šansu da funkcioniše, Kolarov obavezno mora da bude na poziciji levog štopera. I naravno, Nikola Maksimović mora bar da ostane na nogama. Milenković je čak i u ovakvim okolnostima pokazao stabilnost, mada je nekoliko puta širio ruke jer nije imao kome da doda pa je napucavao loptu u aut. 

Kad god da se povukao Nemanja Matić, to bi bio nezgodan trenutak, jer je on najbolji saigrač koga možete imati. Ipak, deluje da je ovaj momenat posebno kompleksan. U ovakvoj postavci njegova uloga bi bila možda i ključna, posebno za defanzivni deo. Odbrana ne bi bila toliko na vetrometini da bi se videli svi njeni nedostaci. Tandem Milivojević-Matić su tek pusti snovi. Dva tako stabilna igrača na tako odgovornim pozicijama bi učinila ostatak ekipe mnogo boljim a ekipe poput Rusije ne bi mogle da stvore toliko problema. Utisak je da bi Milivojević i Nemanja Maksimović mogli zajedno da obave dobar posao.

#related-news_0

Mada, i ovako Rusi nisu preterano pretili, jednostavno su bili konkretni i realizovali su svoje šanse. Nemanja Matić je dugo bio tu za reprezentaciju, radio šta god je trebalo, u pojedinim trenucima svog staža bio i glavni kreator igre što primarno ne radi u klubu. Povukao se uoči nekih veoma važnih utakmica i potencijalnog plasmana na Evropsko prvenstvo. Šanse sa njim bi svakako bile mnogo veće. Prirodan proces povlačenja dugogodišnjih članova nacionalnog tima je posle velikog takmičenja ili neuspelog plasmana na isto. Ovaj trenutak za odlazak možda i pokazuje stanje u kome se reprezentacija Srbije nalazi.

Slavoljub Muslin je odveo Srbiju na Mundijal na kontranapade. Doduše, i odbrana te ekipe je bila vrlo problematična i primala je jeftine golove, ali je Tadić napred imao mnogo više prostora. Za njega nije problem ni kad ima situaciju jedan na dva ili jedan na tri da zadrži loptu i sačeka podršku, potrebno mu je samo malo više prostora. Sa ovako naguranim igračima na sredini, čini se da su mu saigrači pomalo i smetali. Sergej Milinković-Savić nikako ne uspeva da se pronađe u reprezentaciji. Možda mu je čak najviše prijala uloga napadača u tandemu sa Mitrovićem zbog odlične skok igre. Sinoć u Moskvi nije pokazao mnogo i usporavao je akcije ekipe.

Ako ove utakmice treba da pokažu ko će igrati u Norveškoj, onda se nameće ime Filipa Đuričića, koji praktično nije imao pogrešan potez otkad je ušao u igru. Sve do velike prilike kad je prekasno šutirao i dozvolio da mu golman Rusije uđe u šut. Mitrovića ne treba mnogo ni komentarisati, deluje da će uvek davati golove. Ipak, takav igrač koji ima osećaj za prostor i utrčavanje saigrača mora mnogo više da učestvuje u igri nevezano za davanje golova. Ali, to nije njegova krivica.

Promena formacije Ljubiše Tumbakovića jeste hrabra odluka jer je malo vremena za uigravanje pred meč sa Norveškom, ali je opravdana. Srbija ima resurse da igra dobro u ovakvoj postavci. Defanzivnih problema će verovatno uvek biti, ali treba raditi na bržoj igri u napadu. Treba više koristiti Lazovića i Kostića. Uostalom, jedini gol je postignut tako. I u napadačkom smislu, obavezno se mora uspostaviti konekcija veznog reda sa Mitrovićem. Tada će Srbija biti u stanju da postigne dva ili tri gola na utakmici, što će biti uslov za pobedu, pošto se neće često dešavati da se sopstvena mreža sačuva. Treba imati u vidu da će igrači biti fizički spremniji za mesec dana kad se bude išlo u Norvešku.

REUTERS/Maxim Shemetov

Sad nema nazad, Tumbaković je preuzeo logičan rizik i forsiraće igru na ovaj način. Rusi imaju selektora skoro pet godina i potpuno je doveo ekipu u red. Na Euru 2016. su igrali najružniji fudbal, dve godine kasnije su stigli do četvrtfinala Svetskog prvenstva i sada imaju i glavu i rep.

U tom periodu Srbija je promenila trojicu selektora, a smenjen je onaj koji je napravio najveći uspeh. Od njegovog odlaska, sa ekipom se konstantno eksperimentiše i kontinuiteta nema.

Moderni fudbal u prvi plan stavlja klupsku sezonu i selektori nemaju mnogo vremena da grade tim. Ekipa koju je Tumbaković poslao na teren u Moskvi kvalitetnija je od Rusije, ali nije igrala bolji fudbal. Ako je ovo ideja za novi početak, treba biti dosledan pa šta bude. Ipak, utisak je da je ranije trebalo menjati formaciju i postaviti temelje. Tumbaković je selektor već na sedam utakmica. Ovako je zaista malo vremena do Norveške.