Hajde da se branimo!

Podeli:
Reuters, Marko Djurica

Uoči filmova sa eksplicitnim sadržajem uvek postoji upozorenje da nije za decu ispod određenog uzrasta. Slično bi moglo da se uvede i za fudbalsku reprezentaciju.

Jer kako će neki 10-godišnji dečak da zavoli fudbal gledajući ono?! Zarad popularizacije sporta bolje je da ipak pogleda neku drugu utakmicu.

Preduga je utakmica od 90 minuta za ekipu Ljubiše Tumbakovića. Previše je vremena za samouništenje. Sinoć su imali generalnu probu za odlučujući meč sa Norveškom u borbi za Evropsko prvenstvo. I trajala je 49 minuta pošto je najiskusniji igrač ekipe Aleksandar Kolarov dobio dva žuta kartona u pet minuta. Ostatak utakmice imao je radni naziv Opstanak. Turci nisu bili u stanju da na pravi način pritisnu, a srpska ekipa je bila fokusirana isključivo na odbranu i uspela je da preživi. Posle 11 utakmica konačno nije primila gol.

Povezano

Kolarov je prvi žuti karton dobio u nadoknadi prvog poluvremena jer je šutnuo loptu sa mesta prekršaja. Drugi je dobio pošto je Pavlović bio van pozicije, protivnik mu je pobegao, a kapiten je pokušao da koriguje. U ovoj fazi karijere je prespor za tako nešto, a i ne igra na prirodnoj poziciji i to nije moglo drugačije da se završi. Ideja da Kolarov igra kao centralni od trojice štopera je dobra u ofanzivnom smislu. On ima precizne i oštre lopte, pa zadnji vezni ne mora da se vraća u poslednju liniju da započinje napade. Međutim, čim je malo jači presing, nema se vremena za razmišljanje i greške su bile učestale. Nekoliko puta je pokušao da dugim loptama na krilo napravi razliku, nekoliko puta je doveo Pavlovića u nepriliku odlaganjem na stranu. Od Kolarova Srbija u organizaciji napada nije dobila mnogo, a u odbrani je dobila – crveni karton. I uobičajenu dozu neutemeljenog samopouzdanja koje se graniči sa prepotencijom. Kao da situaciju na terenu i u ekipi potpuno drži pod kontrolom, a ne može da bude dalje od realnosti.

Reuters, Wolfgang Rattay

Naravno, da bi Kolarov mogao nekome da doda loptu, saigrači moraju da se ponude kao opcija. Prvo poluvreme je bilo užasno. Ekipa potpuno nesinhronizovana delovala je kao da ima bar dva igrača manje na terenu. Kad god bi lopta krenula unapred završavala bi u nogama Turaka. Šenol Guneš je promenio čak 10 igrača u postavi posle poraza od Mađarske. I presing gostiju je u prvom poluvremenu delovao kao da je Bajern ponovo došao na stadion Rajko Mitić, a ne prosečna evropska reprezentacija. Stekao se utisak da fudbaleri Srbije ne bi mogli da prenesu loptu na protivničku polovinu ni kad bi im se dozvolilo da je uzmu u ruke. Kao da u ovoj novoj formaciji ne znaju ko bi gde trebalo da stoji, kad da utrči, šta da radi kad ima loptu? Formacija i ideja jesu novi, ali igrači su tu od ranije. Komotno su mogli jedni drugima da dele vizit-karte u prvom poluvremenu, čisto da bi se upoznali. Jasno je da Gudelj i Nemanja Maksimović nisu dobar tandem zadnjih veznih i da je učešće Milivojevića na utakmici u Norveškoj od ključnog značaja.

Povreda Darka Lazovića sredinom poluvremena odsekla je jednu od bitnijih opcija za dodavanje. Ako je nešto bilo pozitivno u ove dve utakmice to je njegovo prisustvo. Momak o koga su se mnogi ogrešili i čiji talenat prevazilazi ono što je u karijeri do sada napravio konačno je zaslužio da bude nezamenljivi član startne postave nacionalnog tima. Možda malo sticajem okolnosti, ali mora neko i da bude dobitnik u ovoj promeni formacije. Deluje da su u tom smislu glavni gubitnici Tadić i Mitrović, ali ne mora da nužno bude tako.

Drugo poluvreme je podsetilo na Muslinovu Srbiju. Nije ni ona igrala dobar fudbal, ali je davala golove iz kontri. Sećamo se utakmice iz Gruzije kad je domaćin trebalo da vodi 3:0, pa je na kraju izgubio 1:3, a nije to jedini primer. Ako se Srbija bude opredelila za ovakav stil igre, sa odbranom postavljenom blizu sopstvenog gola, na drugoj polovini će biti dovoljno prostora za Tadića. I on i Mitrović mogu da zadrže loptu i ostave dovoljno vremena za utrčavanja Kostića, Lazovića i kao sinoć Radonjića.

Reuters, Marko Djurica

Iako je glavna snaga ove reprezentacije u napadačkom delu, sve više deluje da bi Srbija trebalo da igra defanzivnije i na kontre. To jeste riskantno zbog onog dela o samouništenju, ali čini se mnogo manje opasno od nadigravanja sa protivnikom jer to garantuje veliki broj primljenih golova. I možda bi trebalo prestati sa insistiranjem na pas igri u građenju napada. Nije sramota poslati dugu loptu na Mitrovića i očekivati je on zadrži. Ili slati dijagonale na krila. Možda nije toliko moderno, ali sada je primarni cilj plasirati se na Euro, bilo kako. Previše lopti je izgubljeno u presingu protivnika u ove dve utakmice, a ekipa Ljubiše Tumbakovića je protiv Turske bolje igrala bez lopte, nego sa njom.

Dakle, generalne probe za duel sa Norveškom nisu bile uspešne, što je donekle i bilo očekivano zbog promene u formaciji i nedovoljne fizičke spreme igrača. Iako nije logično, videlo se da Srbiji više odgovara defanzivni pristup, pa treba reagovati u skladu sa tim i uzdati se u pravu formu Dušana Tadića za mesec dana. Pravi Tadić će moći da kreira i da odvede Srbiju na Euro.

Sramota je da ova ekipa ne učestvuje na kontinentalnom takmičenju na kome će se naći pola Evrope. Eventualni neuspeh neće biti samo njihova ili selektorova krivica. Štaviše, ovako raštimovana reprezentacija sačinjena od kvalitetnih fudbalera posledica je nedostatka prave ideje u savezu šta da se radi sa potencijalno dobrom ekipom. To ide toliko daleko da se čovek zapita da li im je važno da nacionalni tim beleži dobre rezultate ili su prioriteti nešto dalje od fudbalskog terena? Sve je to stvorilo i loš ambijent oko tima, pa je dobro što sinoć nije bilo publike na stadionu Rajko Mitić.

Težak zadatak je pred jedinim pravim vođom ove ekipe Dušanom Tadićem i drugovima. Uprkos svemu i svima, od njih se očekuje da pobede Norvešku. Realno su kvalitetniji. Ali kako će to uraditi iz ove perspektive je baš teško reći.