Matić za SK: Imam samo jednu zemlju

Skener 29. avg 202016:29 > 17:03
Print screen/SK

Igrač sredine terena Mančester Junajteda Nemanja Matić govorio je za Sport klub o Sportskim igrama mladih, čiji je ambasador, o utiscima iz protekle sezone Premijer lige i očekivanjima kada je u pitanju naredna.

Sportske igre mladih ovoga puta održavaju se u njegovom rodnom mestu Vrelu.

Povezano

Veoma sam srećan i ovom prilikom bih želeo da se zahvalim gospođi Ivani Jovanović, sa kojom sam bio u kontaktu u vezi sa celom organizacijom. Zahvaljujem svima što su odvojili svoje vreme i novac da organizuju nešto ovako u našem malom mestu. Ponavljam, srećan sam što deca koja žive ovde imaju priliku da učestvuju u ovakvoj organizaciji, gde će odigrati fudbalski turnir i dobiti mnogo lepih poklona. Ponosan sam što se ovo danas dešava u Vrelu i nadam se da ćemo u budućnosti ponoviti ovakve manifestacije“, istakao je Matić.

Junajted je, poput svih ostalih ekipa, ispao iz takmičarskog ritma tokom pauze izazvane pandemijom koronavirusa, ali je posle povratka na teren ređao samo pobede. 

Imali smo pauzu od oko tri meseca, ali znali smo da kako je nama u ekipi, tako je ostalim klubovima i ostalim momcima u našoj ligi. Na sve moguće načine smo se snalazili da treniramo, koliko je ko imao uslova – u dvorištu, u parku. Bilo je čudno, nismo navikli na toliku pauzu, ali kada smo nastavili, činilo se da nam je prijalo. Barem mom klubu. Vezali smo sjajne rezultate. Posle korone smo bili bez poraza u ligi, koliko se sećam. Obezbedili smo Ligu šampiona za sledeću sezonu, što je bio i glavni cilj za nas. Ne mogu da kažam da nam nije prijala pauza, ali je svakako bilo veoma čudno i ne bih voleo da se ikada više ponovi“. 

Michael Steele/Getty Images

Iako su imali poteškoća na startu sezone, ‚Crveni đavoli‘ su uspeli da se plasiraju u polufinale Lige Evrope.

Ne mogu da kažem da sam zadovoljan trećim mestom i polufinalnom. Uvek težim osvajanju trofeja, kao i klub. U našim glavama je uvek to da moramo da budemo među najboljima. Ali, ako vidimo kako smo počeli sezonu i da smo do decembra bili u donjem delu tabele, moramo da budemo zadovoljni jer smo obezbedili Ligu šampiona. U naredoj sezoni ne smemo da dozvolimo da nam se desi početak prošle. Od samog starta moramo da se borimo za vrh. To je naš primarni cilj“.

Menadžer Ole Gunar Solšer mnogo je osporavan. Na pitanje da li smatra da 47-godišnjak ima kapacitet da vodi elitan klub kakav je Junajted, srpski defanzivac je rekao:

Apsolutno da. Nijednom treneru nije lako na početku, kada dođe u veliki klub. Naravno, on ima sjajnu karijeru iza sebe; godinama je igrao za Mančester Junanjted i tačno zna šta se od njega očekuje. Ali, fudbalska karijera je jedno, a menadžerska je drugo. Velika je razlika između onoga kada je došao i sada, barem po onome što ja vidim. Mislim da je mnogo napredovao uz ekipu i da stiče iskustvo. Od sledeće sezone ćemo pokazati sav svoj potencijal“.

Vezista Bruno Fernandeš početkom godine je iz Sportinga prešao u Junajted, brzo se adaptirao i postao jedan od ključnih igrača ekipe.

Smatram da je igrač, koji ima jednu od vodećih uloga u klubovima kao što su Sporting, Porto ili Benfika, apsolutno spreman da odgovori zahtevima Premijer lige. Naravno, uvek se očekuje period adaptacije, koji Brunu očigledno nije bio potreban. Želim mu da nastavi. Pravo je pojačanje i pravi igrač za ono što Junajtedu treba“.

REUTERS/Hugo Correia

Brojevi pokazuju da Junajted sa Matićem u timu procentualno beleži veći broj pobeda, mečeva bez primljenih golova i postignutih pogodaka po utakmici. Norveški stručnjak mu je pronašao mesto u ekipi – oslobodio ga je defanzivnih zadataka, angažovao ga je napred, te 32-godišnjak sada učestvuje u izgradnji napada, što mu i te kako prija.

Ne volim da gledam brojke jer one nekada znaju i da slažu. Ipak, drago mi je da postoji statistika koja nekada može da ide u prilog. Ali, sve to pada u vodu kada tim ne pobeđuje i ako gubi utakmice. Onda smo mi defanzivci uvek na udaru. Kada tim pobeđuje, onda su igrači utakmice oni napred, koji kreiraju i daju golove. Najbitnije je da ekipa pobeđuje. Šta brojevi kažu manje je bitno. Ponavljam, ako ekipa ostvari zacrtani cilj s početka sezone, to je ono što se računa i onda smo svi srećni“.

Liverpul je u minuloj sezoni osvojio dugo željenu titulu Premijer lige, dok je Mančester Siti, sa druge strane, neprijatno iznenadio.

Mislim da je Liverpul apsolutno zaslužio titulu. Moram priznati da sam bio malo iznenađen tom velikom bodovnom razlikom. Nisu gubili utakmice, pobeđivali su 1:0 i to je ono što šampionska ekipa treba da radi. Što se tiče Mančester Sitija, ne bih želeo ništa da komentarišem“.

Upitan da li je njegova reprezentativna karijera definitivno završena i da li ima poruku za saigrače, Matić je kazao:

Jeste, zavrešena je. Ne bih sada o tome, ali biće prilike. Uvek sa navijač naše reprezentacije. I dok sam igrao na terenu sam bio navijač. Nemam drugu zemlju, imam samo jednu i za nju ću navijati dok sam živ“.