Nevena za SK: Spremna sam za pomeranje granica

Skener 25. okt 201710:30 > 26. okt 2017 10:20
Alexander Hassenstein/Getty Images

Glavna uzdanica Srbije u predstojećem Svetskom kupu u alpskom skijanju, kao i prethodnih godina, biće Nevena Ignjatović. Posle najbolje sezone u svojoj karijeri, Nevena u razgovoru za Sport Klub ističe da je spremna da napravi još jedan korak napred.

Sezona koju otvara veleslalom u Zeldenu u subotu posebna je i zbog Zimskih olimpijskih igara, koje će u februaru biti održane u Pjongčangu. Za Nevenu će to biti treće Igre, ali naglašava da se trenutno fokusira na ono što je čeka u elitnom takmičenju, u kojem joj je najbolji plasman 19. mesto u slalomu.

Ignjatovićeva se za novu sezonu spremala u Austriji, Italiji i Argentini zajedno sa prvim timom Slovenije, sa kojim trenira već više od dve godine. Kaže da jedva čeka veleslalom u Zeldenu, gde je već imala priliku da ispita stazu na kojoj će se u subotu prvi put ove sezone naći najbolji skijaši sveta.

Trenirala sam nekoliko dana u Zeldenu, na terenu gde će biti trka. Vreme je bilo idealno, takođe su i uslovi na stazi bili dobri. Za samu trku će svakako teren politi vodom, što je uvek slučaj na Svetskom kupu, tako da će to zahtevnom terenu dodati još malo težine. Imaćemo priliku da slobodno skijamo na stazi u petak, dan pre trke, pa ćemo videti kako im je uspelo“.

Julian Finney/Getty Images

Prošle sezone, Nevena je četiri trke završila među osvajačicama bodova, tri u slalomu, a jednu u alpskoj kombinaciji. U svim sezonama koje su prethodile, samo tri puta je osvajala bodove, pa se između dve sezone vodila time da tim koji daje rezultate ne treba menjati.

U principu, program je bio sličan kao prošle godine, i dalje treniram sa ženskim A timom Slovenije, dok se za moju kondiciju i zdravlje brine isti tim ljudi – dr Danijel Pešić i kondicioni trener Vladimir Petrović. S obzirom na rezultate iz prošle sezone, želje i moje ciljeve, trudili smo se da sve bude na višem nivou, naravno. Tokom leta smo trenirali u Evropi, najviše u Austriji i Italiji, a avgust smo proveli u Argentini. Zadovoljna sam kako se stvari odvijaju“.

Očekivano, apetiti su porasli, posebno posle sjajne vožnje na zagrebačkom Sljemenu, gde je ostvarila svoj najbolji rezultat osvojivši 19. mesto. Nevena veruje da još nije pokazala šta sve može.

Julian Finney/Getty Images

Trudim se da fokus bude na pravim stvarima i da verujem u uspeh. Svesna sam da imam rezerve i radim mnogo na sebi i pomeranju svojih granica. Kada stabilno zgazim na stepenik više, onda je sve moguće. Očekujem da budem brza“.

Na pitanje šta je doprinelo tolikom njenom napretku, osim činjenice da su je povrede zaobišle, Nevena je rekla:

Sazrela sam, oslobodila se i opet dodatno zavolela skijanje. Ako nešto voliš i uporan si, rezultat će doći. Takođe, tim sa kojim radim u Srbiji, a i na snegu, doprineo je tome“.

Nevenin plan za predstojeću sezonu je da startuje sve trke Svetskog kupa u slalomu i veleslalomu, a takođe i alpskoj kombinaciji. Kako se februar bude približavao, tako će pažnju polako prebacivati na ono što je čeka u Pjongčangu.

Julian Finney/Getty Images

Startna pozicija mi je za sada najbolja u slalomu, nadam se da će uskoro biti slučaj i u veleslalomu. Trenutno sam na generalnoj listi u slalomu 31, što će ujedno biti i moj startni broj na prvoj slalomskoj trci u Leviju. Trenutno sam najviše fokusirana na početak sezone i sve trke Svetskog kupa koje nas očekuju. Daću sve od sebe da sezonu započnem onako kako sam zamislila. Naravno, radujem se olimpijskih sezoni i Olimpijskim igrama, jedva čekam da ih otvorimo“.

Ignjatovićeva je prethodnih sezona imala velikih problema sa povredama, poznato je da su je mučila kolena, ali, srećom, posledice toga više ne oseća.

Zdrava sam, osećam se dobro i trudim se da se zahvalna probudim svakog jutra. U sportu se uvek nešto dešava, posle teških treninga ili nezgodnih situacija telo će na neki način odgovoriti. Na meni je da slušam sebe i uradim najbolje što mogu da svaki dan dočekam spremna“.

Doug Pensinger/Getty Images

Poslednjih nedelja veliki broj najboljih skijaša i skijašica je doživeo povrede, što će i te kako uticati na dešavanja u Svetskom kupu, ali i rasplet predstojećih Zimskih olimpijskih igara. Na pitanje da prokomentariše tolike povrede, Nevena je odgovorila:

Poznato je da je skijanje ekstreman i rizičan sport, pa se povrede, nažalost, često dešavaju. Međutim, neizvesnost uvek postoji, stotinke će i dalje odlučivati“.

Za kraj, Nevena je istakla da ne razmišlja o tome koje bi njenih rivalki mogle da se bore za veliki Kristalni globus, već da samo gleda sebe i koncentriše se na svoj cilj.

Najiskrenije, ne razmišljam koja od devojaka bi mogla biti osvajač Kristalnog globusa, fokusirana sam samo na sebe i svoj put do velikih, pa sve većih odličja. Toliko toga imam na umu, da mi je nekad malo vremena i za mene samu. Što se tiče muškaraca, teško je reći, pošto je, nažalost, nekoliko dobrih skijaša trenutno povređeno ili su bili povređeno. Tu se javlja ta neizvesnost, ali ćemo videti kako će se stvari odvijati“, rekla je Nevena Ignjatović u intervjuu za Sport Klub i dodala da veliku zahvalnost duguje svima koji je podržavaju, sponzorima, Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i Skijaškom savezu Srbije.