Sport u doba koronavirusa – šta čitati?

Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Sport nikada neće stati na Sport Klubu – jasna je naša poruka u jedinstvenom trenutku kada se celo čovečanstvo suočilo sa nevidljivim i izuzetno brzim protivnikom.

Michael Dodge/Getty Images

U odsustvu direktnih prenosa sportskih događaja u narednim danima i nedeljama ćemo se prisetiti nekih istorijskih trenutaka u raznim sportovima, ali smo smislili i još nekoliko načina da vam pomognemo da prekratite vreme koje morate da provedete kod kuće.

Pripremili smo veliki broj tekstova koje ćete moći da nađete na stranicama našeg sajta, a takođe ćemo vam dati preporuke za knjige koje za temu imaju sport. Ovo je izbor nekih od novinara sajta Sport Kluba i predstavlja samo početak, pa je bolje da odmah krenemo sa predlozima.

„A šta da nikada nisam probao“, Valentino Rosi (Jelena Trajković)
U pitanju je knjiga napisana još 2005. godine, ali je sjajno štivo i dan danas. Sada već devetostruki svetski šampion u njoj opisuje kako je doneo odluku da napusti Hondu i pređe u Jamahu, koja tada nije ni davala naznake da bi mogla da postane pobednički motor. Sjajno je štivo i za one koji vole motociklizam i samog Rosija, ali i za one koji ne znaju ništa u svakom svetu. I što je najvažnije, knjiga je izuzetno zabavna i pruža uvid i u šunjanja po padoku prilikom pregovora koje je vodio sa Jamahom. Napomena i da je engleski prevod znatno bolji od srpskog.

„Razotkrivanje“, Andre Agasi (Saša Ozmo)
Svojom autobiografijom jedan od najboljih tenisera u istoriji šokirao je sve otkrivši da zapravo mrzi sport kojim se bavio i zahvaljujući kojem je stekao slavu. Agasi više puta naglašava koliko je bio nesrećan i zbunjen van terena, uprkos velikim uspesima. Američki teniser je u toj knjizi otkrio i se drogirao, kao i da je pao na doping testu, a da je uspeo da se izvuče tako što je lagao da je nevoljno konzumirao kristal met.

Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

„Kraljevi fudbala“, Vladimir Novaković (Jelena Trajković)
Ko su fudbalske zvezde koje najjače svetle, najviše lete, najprivlačnije igraju? Odgovor na ta pitanja daje vam naš Vladimir Novaković u nastavku knjige „Zvezde fudbala“ koja je objavljena tri godine ranije. Ovoga puta predstavio je zvezde sadašnje generacije koju predvode Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, ali nadolazeće, među kojima su i Dušan Tadić, Virdžil van Dajk, Mohamed Salah…. Kada upoznate sve igrače o kojima je Vlada pisao u ovoj knjizi još više ćete voleti fudbal.

Kako je fudbal porastao, Mihajlo Todić (Maja Todić)
To je knjiga kroz koju ćete do detalja upoznati sva pravila igre i razloge zašto su takva kakva jestu i možda bolje razumeti fudbal. Saznaćete i koje su to igre prethodile fudbalu kakav danas poznajemo, ko je imao prve kopačke, a ko je zabranjivao fudbal. Sve one prave detalje, od praistorije do danas i modernog doba.

„Put mirnog ratnika“, Den Milmen (Jelena Trajković)
Tema ove knjige je možda više psihologija, nego sport, ali je zasnovana na istinitoj priči o životu njenog autora, koji je bio svetski šampion u gimnastici. U njoj se otkriva kako um može da odvede telo mnogo dalje nego što ono misli da je sposobno. Uz razgovore sa Skoratesom, dolazi se do spoznaje kako je to živeti poput ratnika, a mislim da je to knjiga koju sam najviše poklanjala od svih.

SK

„Bajka iz Bormija“, Vladimir Stanković (Aleksandra Radivojević)
Prelepa knjiga legendarnog košarkaškog novinara koja govori o juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije koja je 1987. godine predvođena selektorom Svetislavom Pešićem postala prvak sveta. Jer, to je zaista bila bajka, posle koje je većina tih momaka napravila velike karijere, a neki su postali uspešni treneri. Između ostalih, tu su bili Vlade Divac, Dino Rađa, Aleksandar Đorđević, Nebojša Ilić, Luka Pavićević…

„Ja, Šeki“, Jovo Vuković (Katarina Kostić)
Čitajući ovu knjigu o životu druge Zvezdine zvezde Dragoslavu Šekularcu shvatila sam da je prava šteta što se nije rodio 50-60 godina kasnije jer bi se odlično snašao u ovom vremenu. Šeki je bio, što bi se reklo, multimedijalni umetnik, virtuoz na fudbalskom terenu, a van njega je zabavljao masu. Ostaće upamćeno da je francuski „L’ekip“ prvu desetku dao upravo Šekularcu, koji je jedan od ljudi koji nikada ne umiru jer će se priče o njemu prenositi sa generacije na generaciju.

„Stadionska groznica“, Nik Hornbi (Saša Ozmo)
Autor svoju ljubav prema fudbalu upoređuje sa ljubavlju prema ženama i opisuje ih kao neobjašnjive i nesmotrene, bez razmišljanja o posledicama. Mi u redakciji bismo rekli da nije ni čudo što onda navija za Arsenal, s obzirom na to da imamo nekoliko sličnih primera među njima. Uglavnom, knjiga je izuzetno duhovita i dočarava šta znači biti navijač nekog fudbalskog kluba.

Patrick Smith, Getty Images Sport

„NBA Srbija“, Darko Plavšić (Maja Todić)
Prošlo je skoro dve godine otkako je ova knjiga napisana, a iako je sastav srpske kolonije u najjačoj ligi na svetu malo promenjen, priče o njoj su i dalje aktuelne. Njene zvezde su Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović, koji u ekskluzivnim ispovestima otkrivaju mnoge zanimljive detalje, kako o svojim karijerama, tako i životima. U knjizi svoje mesto imaju i priče o njihovim prethodnicima u NBA ligi, među kojima su, između ostalih, Predrag Stojaković, Vlade Divac i Žarko Paspalj.

„Osvajač neba – moj život u slobodnom padu“, Feliks Baumgartner (Jelena Trajković)
Kao neko ko se od prvog dana zalagao da realizacija projekta Red Bul Statos ide u direktnom prenosu, a kasnije dobio priliku da to komentariše, taj 14. oktobar 2012. godine ima posebno mesto u mom životu. Ipak, to je samo bio vrhunac višegodišnjeg rada tima na čelu sa Feliksom, koji je svojim skokom iz stratosfere ispisao nove stranice istorije. I upravo o tome piše u ovoj knjizi, putu do projekta po kojem je najpoznatiji, kao i tome kakav je osećaj leteti brže od zvuka.

„Moja priča“, Stiven Džerard (Maja Todić)
U svojoj autobiografiji, legendarni fudbaler Liverpula priča o celoj svojoj igračkoj karijeri, o usponima i padovima koje je proživeo tokom tih 20 godina. Knjiga je prepuna zanimljivosti o tome šta Džerard misli o ljudima sa kojima je igrao, kao i onima koji su mu bili protivnici. I možda je najvažniji deo priče o tome kako je ostao veran jednom klubu tokom cele karijere.

„Džez basket“, Aleksandar Miletić (Aleksandra Radivojević)
To je priča o nastajanju slavne škole jugoslovenske košarke, koja počinje u vreme kada je prva košarkaška lopta stigla na ove prostore, a traje do osvajanja prvog svetskog zlata u Ljubljani 1970. godine. Na neki način, u pitanju je ljubavna priča koja je promenila istoriju svetske košarke, iako je ona začeta bez ikakve pomisli da bi to mogla da učini.

„Moja pravila igre“, Pjerluiđi Kolina (Saša Ozmo)
Bez sumnje, Kolina je najpoznatiji fudbalski sudija svih vremena, a u svojoj autobiografiji otkriva kako uopšte izgleda život arbitara. Od toga kako se pripremaju za meč, preko njihovog odnosa sa fudbalerima, do toga kako donose odluke u sekundi, dok sve to posmatraju gledaoci na stadionu, kao i milioni pred malim ekranima. Zanimljivo, italijanski sudija je otkrio da je knjigu napisao isprovociran pitanjem Edgara Davidsa zašto se uopšte bavi tim poslom.

„Kako život imitira šah“, Gari Kasparov (Maja Todić)
Jedan od najboljih šahista u istoriji, ako ne i najbolji, Kasparov otkriva životne lekcije koje mogu da se koriste kao temeljna načela za uspešno donošenje odluka. I tu se misli i na profesionalni, ali i privatni život. U ovoj knjizi piše o najvažnijim partijama svoje karijere, među kojima se izdvajaju one sa Anatolijem Karpovom), kao i brojnim sećanjima, pa stvara pravi prozor u jedan od najneverovatnijih umova današnjice.

„Brži od munje“, Jusein Bolt (Jelena Trajković)
Naslov ove knjige mi je poslužio kao inspiracija za tekst koji sam napisala našeg novogodišnjeg specijala 2018. godine, posle poslednje Boltove sezone. U pitanju je priča o njegovom životu koja svima daje poptuno novu dimenziju jer otkriva mnoge detalje koje niko nije ni znao do tada. Vidi se da je ispričana njegovim rečima, pošto je izuzetno iskrena i zabavna, a svima jasno stavlja do znanja da je zaslužio da postane jedan od najvoljenijih sportista svih vremena. Ova knjiga za sada nije prevedena na srpski.

Ovo je samo početak, narednih dana vas čeka još predloga, a želeli bismo da nam u komentarima ostavite i neke svoje…